Facebook, Dünya İntiharı Önleme Günü'nde Kendine Zarar Verme Görüntülerini Engelleyeceğini Duyurdu

Dünya hızla değişiyor, her şey daha ulaşılabilir halde olmasına, birbirimize daha yakın olmamıza rağmen yine de intihar ve kendine zarar verme maalesef gündemimizden düşmüyor. Yardım ulaşmamış birçok can yitip gidiyor. Bu durum özellikle ülkemizde üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir konu olduğu gibi diğer ülkelerde de manzara farklı değil. Aşağıda sizinle konu ile ilgili bir görsel paylaşmak isteriz.

İngiltere'de iki yıl önce 14 yaşındaki Molly Russell, izlediği bir intihar videosundan sonra etkilenmiş ve yaşamına son vermişti, babası da kızının depresyona girmesi ve ölümünden Instagram'ı suçlamıştı. Tabii ki bu ölümden yalnızca bir platformu suçlamak mantık çerçevesinde yapılan bir değerlendirme olmayacaktır. Kişinin sağlığı başta olmak üzere, aile yaşamı, okul hayatı, sosyo-kültürel yapı, ülkedeki özgürlük ve hukuk anlayışı gibi uzmanların sıraladığı birçok faktörün de etkisi var. Fakat bu konu üzerine düşünüp, ilgili sosyal medya mecraları adım atabiliyor ve bazı şeyleri teknolojik altyapıdan yararlanarak çözüm üretebiliyorsa bunu bir an önce yapmalı. Sosyal medya mecraları kullanıcı davranışlarını ve elindeki datayı sadece kimin önüne hangi reklamı çıkartıp daha çok para kazanırım yönünde değil de bu yönde de değerlendirmeli. Aranızda alınacak tedbirler için geç bile kalındığını düşünenleriniz varsa inanın haklısınız.

Hepimizin sıkça vakit geçirdiği sosyal medya platformları öncelikli olarak gençler ve sonrasında tüm kullanıcılar için kesinlikle daha güvenli hale gelmeli.

Aslına bakarsanız Facebook atacağı bu adımdan bizleri haberdar etmişti. Facebook'un Başkan Yardımcısı Nick Clegg geçtiğimiz sene "Bazı görüntülerin bulanıklaştırılması, bazı etiketlerin engellenmesi ve Samaritans vakfı (İntiharla mücadele yardım kuruluşu) ve diğer vakıflarla çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde açıklama yapmıştı.

Facebook genel olarak alınacak önlemleri sayfasında üç ana başlık altında topluyor. Aklından intihar etmeyi geçiren veya yakını için endişelen biri için sunduğu kaynaklarla yardıma hazır. İlk bölümde, aklından intihar etmeyi geçiren kişiler için çeşitli kaynaklar sunuyor.

Kendim İçin

İkinci bölüm, intihar etmeyi düşündüğünü söyleyen veya doğrudan söylemese bile bu tür düşüncelere sahip olan kişilere ne söyleyeceğini bilemeyen kişiler için. Evet, iyi bir dinleyici olmak, karşımızdaki kişiye konuşması için ihtiyaç duyduğu zamanı tanımak, kendisiyle düzenli olarak iletişime geçmek yapılabileceklerin başında yer alıyor ve fakat yapılabilecekler bunlarla sınırlı değil. Bu bölüm daha fazlasını arayan çevresindeki bu kişiye yardım etmek isteyenler için geliştirilmiş.

Bir Arkadaşım İçin

Son bölüm de ise konu hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen için çeşitli kaynaklar sunuyor. Tüm bunlar Facebook'ta ve Facebook dışında güvenli ve destekleyici topluluklar oluşturmaya çalışan ekibin çalışmalarının bir parçası.

Kaynaklar

Facebook gerçekten bu adımıyla gönülleri fethediyor. Dileriz en yakın zamanda Türkçe kaynaklarını da sisteme ekleyebilir. Çünkü diğer ülkelerle kıyaslandığımızda Türkiye'deki kullanıcıların sayısı oldukça çok. Aşağıdaki grafikte 10. sırada olduğumuzu görüyoruz.

acebook-stats-2019-ülke
Detaylı grafik için adresiniz Statista

Yapay zeka tabanlı intihar engelleme algoritmaları bile mevcut Facebook’un diğer önemli planları arasında #safe etiketiyle farklı paylaşımlar göstermek yer alıyor. Bu çerçevede, intihara meyilli kişi ilgili aramalar yaparsa, kullanıcının önüne #safe etiketiyle ile daha olumlu ve farklı paylaşımlar çıkaracak.

İletişim biçimimiz evrildiği için sosyal medya mecraları aracılığıyla atılacak benzeri adımlar, risk altındaki kişiyi karamsarlıktan bir nebze çıkarabilir ama hiçbir zaman kişinin kendisi, ailesi, arkadaşları ve konu ile ilgili tecrübeli bir uzmanın çabası kadar değerli olmaz.

Facebook intihar ile alakalı paylaşımları göstermeme konusunda kararlı ve bu konuda aynı kararlılığı Instagram için de sürdürecek ve "Keşfet" alanında benzeri görüntülerin karşımıza çıkmasını engelleyecek.

Son olarak, yeni engelin (intihar ve kendine zarar verme görüntülerinin engellenmesi) özellikle Dünya İntiharı Önleme Günü'nde aktif olması da konunun toplum için önemini bir kez daha vurgular nitelikte olmuş. Facebook'un diğer mecralara örnek teşkil etmesini umuyoruz.

Kaynaklar: Digital Trends, BBC , Facebook.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir