Evrenimiz yapay zekâ tarafından yönetilseydi nasıl olurdu?

Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, ChatGPT tarafından yönetilen bir sanal evren yarattı.

Yapay zekâ çağımızın en önemli teknolojik gelişmelerinin başında geliyor. Bu teknolojinin gelecekte insanlığı büyük ölçüde etkileyeceği ise su götürmez bir gerçek. Günümüzde, günlük hayattaki birçok basit işi çeşitli yapay zekâ araçlarının kontrolüne bırakıyoruz. Yapay zekânın, belirli bir noktaya kadar, birtakım işlerimizi kontrolü altına almasına izin veriyoruz. Gelin, bu senaryoyu biraz büyütelim ve yapay zekânın analitik becerisine insanın vicdanından daha çok güvenildiği bir gelecek hayal edelim; evrenin yönetimini yapay zekânın kontrolüne teslim ettiğimiz bir gelecek. Henüz insanların değerlerini ve etik standartlarını tam olarak anlayamayan yapay zekâ için bu senaryoyu hayal etmek ne kadar zor olsa da, bu konunun üzerine eğilenler arasında Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar da yer alıyor.

ai-gpt-2

Yakın zaman önce Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, ChatGPT destekli 25 sanal karakterden oluşan bir platform hayata geçirdiler. Platformda yer alan karakterlerin tüm eylemlerinin OpenAI'ın yapay zekâsı tarafından belirlendiği simülasyonda otorite rolünü ChatGPT üstlendi. Yaklaşık 2 gün süren simülasyonda, karakterler aynı bir insan tarafından yönetiliyormuşçasına etkileşime girdiler, dost edindiler ve haritada keşfe çıktılar. Simülasyonda dikkat çeken bir diğer nokta ise karakterler arasında kurulan diyalogların doğallığı oldu. Simülasyon sırasında, karakterlerden birine, bir partiye ev sahipliği yapabilmesini mümkün kılan bir özellik eklendiğinde, ChatGPT kararıyla simülasyon içerisinde bir parti planladı, karakterler partiye davet edildi  ve müziğin durmasının ardından karakterler tekrardan evlerine dağıldı. 

ai-gpt-1

Platformdaki hayatın nasıl geçtiğine dair, araştırma raporunda yer alan özette şu ifadeler kullanıldı: "Karakterler sabahları uyanıyor, kahvaltı hazırlıyor ve işe başlıyorlar. Mesleği yazarlık olan karakterler romanlarıyla uğraşırken sanatçılar tuvalin önünde saatlerini geçiriyor. Platformda gezintiye çıkan karakterler, rastladıkları diğer karakterlerle iletişime giriyor ve hayattan konuşuyorlar. Karakterler ertesi günü planlarken bir önceki gün ne yaptıklarını hatırlıyorlar ve derinlemesine düşünüyorlar."

ChatGPT tarafından yönetilen sanal evren hakkında daha fazla bilgi için videomuzu izleyebilirsiniz.

Evrenimiz yapay zekâ tarafından yönetilseydi nasıl olurdu?

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pazarlamasyon (@pazarlamasyoncom)'in paylaştığı bir gönderi

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir