En Genci 465 Yaşında Olan Japon Şirketleri Neden Battı?

  • Japonya, bazıları 1.000 yaşından daha yaşlı olan çok sayıda köklü şirkete sahip. Ayrıca ülkede 100 yaşını geçmiş 50 binden fazla şirket bulunuyor.
  • Hala faaliyette olan dünyanın en yaşlı işletmesi, Japonya'da bulunan 1.300 yaşındaki bir han.
  • Japonya'nın bu köklü şirketlerinden bazıları, geçtiğimiz 10-12 yıllık süreçte iflas bayrağını çektiler.
  • 1429 yaşındaki tapınak inşa şirketi Kongo Gumi, 2007 yılında iflas etti.
  • İlgili Yazı: Savaştan Çıkan Japonya, Nasıl Teknoloji Devi Oldu?


Dünya üzerinde bir asırdan uzun bir geçmişe sahip olan çok sayıda işletme bulunuyor. Ancak dünyanın en köklü geçmişe sahip ya da başka bir deyişle, en yaşlı işletme birkaç asırlık olduğunu düşünüyorsanız, fazlasıyla yanılıyorsunuz. The Atlantic isimli internet sitesinin paylaştığı bilgiye göre, hala faaliyette olan dünyanın en yaşlı işletmesi, Japonya'da bulunan 1.300 yaşındaki bir han.

Japonya'da 1000 yıldan daha uzun bir geçmişe sahip olan çok sayıda şirket bulunuyor. Ülke, dünya üzerindeki en uzun süredir aralıksız olarak faaliyet gösteren bazı şirketlere ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte ülkede 100 yaşını geçmiş 50 binden fazla şirket bulunuyor. Bu şirketlerin 3.886'sı ise 200 yaşını geçmiş durumda. Bir karşılaştırma yapacak olursak, İş Gücü İstatistikleri Bürosu'na göre, 1994 yılında faaliyete başlayan dört Amerikan şirketinden sadece biri, 2004 yılında hala faaliyetlerine devam ediyordu. Tabii bu noktada, o dönemde iki ülkede kurulan şirketlerin sayısına da bakmak gerekiyor, ancak o bambaşka bir konu.

[caption id="attachment_80306" align="aligncenter" width="778"] Minoya Kichibee'nin Dükkanlarından Biri[/caption]

Ancak The Atlantic'in belirttiğine göre, Japonya'nın bu köklü şirketlerinden bazıları, geçtiğimiz 10-12 yıllık süreçte iflas bayrağını çektiler. Örneğin bundan yaklaşık 3 sene önce, deniz mahsülleri satan 465 yıllık Minoya Kichibee isimli şirket iflas etti. 2 yıl önce ise 533 yıllık şekerlemeci Surugaya da benzer bir kaderi paylaştı. Ancak bunlardan daha çarpıcı olan iflas, 1429 yaşındaki tapınak inşa şirketi Kongo Gumi'nin 2007 yılındaki iflasıydı. Tabii ki sadece üç şirketin iflas bayrağını çekmesi, asırlık şirketlerin batmasına neden olan bir trend olduğu anlamına gelmez. Ancak bu durumun nedeni tam bir merak konusu.

Japon iş dünyası hakkında uzman olan ve California San Diego Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Ulrike Schaede'ye göre, bu durumun en büyük sebebi, Japon hükümetinin debelenen şirketlere karşı tavrını değiştirmiş olmasıdır. Tarihsel olarak Schaede, Japon bankalarının ikinci bir düşünce olmadan en umutsuz işletmelere bile yardım ettiklerini söylüyor. 1955 ve 1990 arasında, sadece 72 Japon şirketi iflas etti. Bu şirketlerin iflas sebebi ise bankaların onlara mali destek vermemeleriydi. 2000 yılında, Japonya ilk iflas yasasını geçirdi ve bundan dört yıl sonra ise şirket tasfiyesi ile ilgili 1922 yasalarını yeniden yazdı. Bu da sıkıntılı şirketlerin varsayılan kaderini değiştirdi. Ulrike Schaede'nin belirttiğine göre, artık performans göstermeyen şirketler, değişim için sağlam bir plana sahip olmadıkça borç verenlerden yardım almamaktadırlar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir