E-Ticaret Savaşları: Amazon vs Alibaba

  • Global e-ticaret sektöründe Amazon ve Alibaba kıyasıya bir rekabet içerisinde.
  • Amazon ABD'deki perakende pazarının sadece %3'ünü elinde bulundururken Alibaba ise Çin'deki perakende pazarının %11,18'ine hakim.
  • Alibaba Çin'deki bütün online alışverişin %80'ini elinde tutuyor. Ancak Çin'in 1 milyar 371 milyonluk nüfusunun sadece %53'ünün internet kullanıcısı olduğunu göz önünde bulunduracak olursak, Alibaba'nın kendi ülkesinde hala büyük bir büyüme potansiyeli barındırdığını söyleyebiliriz.
  • Amazon ve Alibaba'nın toplam piyasa değerleri Mart 2018 itibarıyla 1,1 trilyon doların üzerindeydi.
  • CB Insights'a göre, iki dev şirketin rekabetinde yeni girdikleri Hindistan, Avustralya ve Singapur pazarları çok büyük önem taşıyor.
  • İlgili Yazı: Kola Savaşları: Coca-Cola vs Pepsi


E-ticaret sektörü söz konusu olduğunda, global anlamda iki markanın ön plana çıktığını görüyoruz: Amazon ve Alibaba. Bu arada her ne kadar genel olarak Alibaba Çin'in en büyük e-ticaret şirketi olarak görülse de, JD isimli firmanın da azımsanmayacak büyüklükte olduğunu ve bazı kaynaklar tarafından Alibaba'dan daha büyük bir firma olarak gösterildiğini belirtelim. Ancak global pazardaki rekabete baktığımızda, Amazon ve Alibaba arasındaki rekabet genel anlamda daha çok dikkat çekiyor. Peki, bu rekabetteki son durum nedir?

Ecommerce-platforms.com tarafından hazırlanan ve 2017 yılının sonunda paylaşılan infografik iki şirket arasındaki rekabete ışık tutan önemli bilgiler barındırıyor. İnfografiğe göre 2013 yılında, Alibaba'nın internet sitesindeki satışlardan elde ettiği gelir 240 milyar dolardı ve bu rakam Amazon'un satış gelirlerini ikiye, eBay'in satış gelirlerini ise üçe katlıyordu. Ancak aradan geçen süre zarfında Amazon'un yaptığı atılımlarla hızlı bir şekilde büyümesi aradaki bu büyük farkın kapanmasını sağladı.

Bununla birlikte infografikteki verilere göre, o dönem için Amazon'un piyasa diğeri 427 milyar dolar iken Alibaba'nın piyasa değeri ise 264,9 milyar dolardı. İki şirketin toplam çalışan sayılarına baktığımızda, burada da Amazon'un ciddi bir üstünlüğü olduğu göze çarpıyor. Zira Amazon'un toplam çalışan sayısı, Alibaba'nın toplam çalışan sayısının neredeyse 7 katı. Tam bir rakam vermek gerekirse, Amazon'un toplamda 341.400, Alibaba'nın ise 50.092 çalışanı bulunuyor.

[caption id="" align="aligncenter" width="1000"] Alibaba'nın 2012 - 2017 Yılları Arasındaki Tam Zamanlı Çalışan Sayısı[/caption]

Bunların yanı sıra iki e-ticaret devinin faaliyet gösterdikleri ülkelerin sayısı da bir başka dikkat çekici bilgi. Belirtilene göre, Amazon dünya çapında 100'den fazla ülkeye teslimat yapıyor. Buna karşılık Alibaba'nın ise 200'den fazla ülkede tedarikçileri ve müşterileri bulunuyor.

Alibaba, Çin'de Hala Yüksek Bir Büyüme Potansiyeline Sahip

İki e-ticaret şirketinin arasındaki rekabete göz atarken ana vatanlarındaki performanslarına bakmamak olmaz. Amazon ABD'deki perakende pazarının sadece %3'ünü elinde bulundururken Alibaba'nın ise Çin'deki perakende pazarının %11,18'ine sahip olması dikkat çekiyor. Bununla birlikte Amazon, 2016 yılı içerisinde ABD'deki online satış artışının %53'ünü tek başına üstlendi. Ayrıca Amazon, 2016 yılı içerisinde Amerikanlar'ın online olarak harcadığı her bir doların 53 cent'ini kendi kasasına koydu.

Amazon ile ilgili bir başka önemli bilgi ise şirketin büyüme hızıyla ilgili. İnfografikte yer alan bilgiye göre, Amazon'un online satış hacmindeki büyüme, en büyük 8 perakende şirketinin online satış artışının birleşiminden 10 kat daha fazlaydı. Bunun yanı sıra Amazon, en büyük 8 perakende şirketinin toplamda gerçekleştirdiği online satıştan 6 kat daha fazla online satış gerçekleştirdi.

İki dev şirketin internet sitelerinin trafikleri söz konusu olduğunda burada da Amazon'un büyük bir üstünlüğü bulunuyor. Amazon'un aylık 2,2 milyar ziyaretçi sayısına karşılık, Alibaba'nın aylık 867,7 milyon ziyaretçisi bulunuyor. Aktif müşteri sayısında ise Alibaba'nın Amazon'a karşı bir üstünlüğü bulunuyor. Amazon'da 310 milyon müşteri hesabı bulunurken Alibaba'nın ortalama olarak aylık 493 milyon kullanıcısı bulunuyor ve bunların 443 milyonu bir satın alma gerçekleştiriyor.

Hem Amazon hem Alibaba'nın kendi ödeme sistemleri bulunuyor. Amazon'un ödeme sistemi "Amazon Pay" olarak isimlendirirken Alibaba'nın ödeme sisteminin ismi ise "Alipay". Ancak bu alanda Alibaba'nın sahip olduğu kullanıcı sayısı, Amazon'un sahip olduğu kullanıcı sayısının yaklaşık olarak 12 katı. Amazon Pay'in toplamda 33 milyon kullanıcısı bulunurken Alipay'in ise toplamda 400 milyon kullanıcısı mevcut. Zaten Alipay sahip olduğu bu kullanıcı sayısıyla Çin'deki bir numaralı ödeme hizmeti konumunda.

Son olarak Amazon, ABD'de ilk kez online harcama yapan bütün tüketicileri kendi müşterisi yaparken Alibaba ise Çin'deki bütün online alışverişin %80'ini elinde tutuyor. Ancak Çin'in 1 milyar 371 milyonluk nüfusunun sadece %53'ünün -ki bu da yaklaşık olarak 731 milyona tekabül ediyor- internet kullanıcısı olduğunu göz önünde bulunduracak olursak, Alibaba'nın kendi ülkesinde hala büyük bir büyüme potansiyeli barındırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Amazon için ise benzer bir durumdan bahsetmek zor. Zira 321 milyonluk ABD nüfusunun 286 milyonu halihazırda internet kullanıcısı. Tabii ki Amazon da kendi ülkesi içerisinde hala bir büyüme potansiyeline sahip, ancak bu büyüme potansiyelinin Alibaba'nınkine kıyasla oldukça düşük olduğu kesin.

Amazon ve Alibaba'nın Yeni Savaş Alanları: Hindistan, Avusturalya ve Singapur

Özel şirketlere dair önemli verileri derleyen analiz platformu CB Insights'ın belirttiğine göre, dünyanın en büyük e-ticaret şirketleri olan Amazon ve Alibaba, Mart 2018 itibarıyla birlikte 1,1 trilyon doların üzerinde bir piyasa değerine sahipti. CB Insights'a göre, iki dev şirketin rekabetinde üç pazar çok büyük önem taşıyor: Hindistan, Avustralya ve Singapur.

Şu anda Kuzey Amerika ve Avrupa'yı hakimiyeti altında bulunduran Amazon, Hindistan pazarına agresif bir şekilde girmesinin yanı sıra, Avustralya ve Singapur'da da önemli hamleler yapıyor. Çin pazarını kontrol eden Alibaba ise Güneydoğu Asya'da stratejik ortaklık ağı oluşturdu ve çeşitli yatırımlar yaptı. Ancak daha da önemlisi Alibaba da aynı Amazon gibi Hindistan pazarında büyük oynuyor ve Avustralya'ya giriş yapıyor.

CB Insights'ın belirttiğine göre, e-ticaret devleri şu üç önemli trendden yararlanıyorlar:

  • Global finansal sistemler, dijital ve mobile doğru ilerliyor.
  • Küresel servet büyüyor.
  • İnternet penetrasyonu artıyor.

İki şirket, bu yeni fırsatlara farklı stratejilerle yaklaştılar. Genel olarak Amazon satın alma gerçekleştirirken Alibaba ise yatırım yapıyor. ABD ve Çin'in dışında, Alibaba, Amazon'dan iki kat fazla şirkette azınlık hissesine sahipken Amazon ise Alibaba'dan 5 kat daha fazla şirket satın aldı.

[caption id="attachment_77232" align="aligncenter" width="1148"] Amazon ve Alibaba'nın ABD ve Çin Dışında Yaptığı Azınlık Yatırımlarının Yıllara Göre Dağılımı[/caption]

[caption id="attachment_77233" align="aligncenter" width="980"] Amazon ve Alibaba'nın ABD ve Çin Dışında Satın Aldığı Şirketlerin Yıllara Göre Dağılımı[/caption]

Şirketler farklı stratejiler izleseler de, ikisi de hakimiyetlerini dünya çapında daha geniş bir alana yayma derdinde. Amazon düşük fiyat, geniş ürün yelpazesi ve hızlı teslimat modelini dünyanın geri kalanına getirmek için yaklaşık olarak önümüzdeki on yıllık süre boyunca milyarlarca dolar harcayacak. Diğer tarafta Alibaba ise dünya çapındaki lojistik ağını genişletiyor ve dünyada e-ticaret pazarlarını birleştirmek için yan kuruluşları bir araya getiriyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir