Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook 20 yaşında

Facebook 20. yaşını kutlarken Mark Zuckerber'ün net serveti 167 milyar dolara ulaştı. Peki, Zuckerberg bunu nasıl başardı?

Bundan 20 yıl önce 4 Şubat'ta 19 yaşındaki Mark Zuckerberg ve Harvard'daki üniversite oda arkadaşları tarafından TheFacebook adında bir sosyal ağ kuruldu. Başlarda üniversitenin içerisinde insanların birbiriyle daha kolay etkileşim kurması hedeflenerek geliştirilen internet sitesi sonrasında büyük bir başarı hikayesine dönüştü. Uygulama bugün üç milyardan fazla aktif kullanıcısı ile dünyanın en büyük sosyal medya ağı haline geldi. 

Önemli dönüm noktaları

Facebook'un arkasındaki fikir, Zuckerberg'ün daha önceki projelerinden biri olan Face-mashti. Face-mash kız öğrencileri güzelliğine göre kıyasladığınız bir platformdu. Zuckerberg, sitede kullanılan fotoğrafları ele geçirmek için üniversitenin güvenlik sistemini hackledi ve öğrenci kimlik resimlerini izinleri olmadan kopyaladı. Bu durum, üniversitenin platformu piyasaya sürülmesinden sonraki birkaç gün içinde kapatmasına ve Zuckerberg'e karşı disiplin cezası vermesine yol açtı.

Bu olayın ardından birkaç ay sonra Zuckerberg ve oda arkadaşları yeni bir proje geliştirdi. Bu arkadaş grubu Harvard öğrencilerinin ".edu" e-posta adreslerini kullanarak kendi yaş grubundan insanlarla bağlantı kurmasına olanak sağlayan bir web sitesi tasarladı. Tasarlanan sosyal ağ kısa sürede büyük bir popülerlik kazandı. Öyle ki Harvard için tasarlanan bu internet sitesi ABD'deki diğer üniversiteler arasında da hızla yayıldı. TheFacebook daha ilk yılında popülerliği sayesinde bir milyon kullanıcıya ulaştı ve Ağustos 2005'te “facebook.com” olarak yeniden adlandırıldı.

2006 yılında platform üniversiteli öğrenciler haricinde 13 yaşını doldurmuş, internet erişimi olan herkesin katılabileceği bir internet sitesi haline geldi. Bu hamleyle kullanıcı sayısı 2006'da 12 milyona, 2007'de 50 milyona, 2008'in sonunda ise ikiye katlanarak 100 milyona çıktı.

2012 yılında bir milyar kullanıcıya ulaşan Facebook, 104 milyar dolar değeriyle halka arza katıldı. Facebook ilk halka arzını (IPO) hisse başına 38 dolardan gerçekleştirdi ve 16 milyar dolar topladı. Platformun pazar payı neredeyse 12 kat artarak haftanın kapanışında yaklaşık 474 dolara ulaştı. 

29 Ekim 2021'de Zuckerberg, Facebook markasının Meta Platforms olarak yeniden markalaştırıldığını duyurdu. Şirket, diğer ürün ve hizmetlerin yanı sıra Facebook, Instagram, Threads ve WhatsApp'ın sahibi ve işletmecisi oldu.

Mark Zuckerberg'in bilinen net değeri

Forbes, Meta'nın hisse fiyatındaki artış nedeniyle Zuckerberg'ün net değerinin yalnızca 26 Ocak Cuma günü 29 milyar dolar arttığını tahmin etti. Facebook yirminci yılını kutlarken Zuckerberg'ün toplam net serveti 167 milyar dolar olarak sabitlendi. 

Mark Zuckerberg için bu hafta fazlasıyla anıtsal bir hafta oldu. Bu büyük girişimi 20. yaşını kutlarken Meta'nın hisseleri aynı hafta fazlasıyla arttı. 20 yıllık başarısı kutlanan bu platform her ne kadar aynı anda genç kızları intahara sürüklemesiyle tepkiyle karşılaşsa da ne kullanıcıların ne de Zuckerberg'ün yakın zamanda bu platformu bırakmaya niyeti yok.

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir