Doğru kullanıldığı taktirde her işinizi kolaylaştıracak ChatGPT'yi nasıl kullanmalısınız?

OpenAI'ın yapay zekâsı ChatGPT'den en yüksek düzeyde verim almanızı sağlayacak önemli ipuçları.

OpenAI tarafından geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış bir yapay zekâ dil modeli olan ChatGPT, son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Çoğu kişi bu yapay zekânın sahip olduğu potansiyelin farkında olsa da, tam olarak nasıl kullanılması gerektiği ya da nasıl kullanıldığı taktirde en çok verimin alınabileceği konuları akıllarda henüz netleşmiş değil. Yakın zaman önce ChatGPT'nin sosyal medya hesabından yayınladığı, "ChatGPT (aslında) nasıl kullanılır?" başlıklı rehberi dikkate alarak ChatGPT'nin nasıl kullanılması gerektiğini sizler için derledik.  

Doğru komutu verin

Komutlar, ChatGPT dahil olmak üzere tüm yapay zekâ araçlarının temelidir. Komutlar, sorunuzun cevaplarını bulmak için ChatGPT'ye yönelttiğiniz sorular anlamına gelir. Yapay zekâdan gelecek cevabın ne kadar tatmin edici olduğu, sizin ona yönelttiğiniz komutun ne kadar açıklayıcı olduğuna bağlıdır.

Gelin bir örnekle bilgi istemi ya da komutun ne olduğunu açıklayalım. Örneğin ChatGPT'den bir mercimek çorbası tarifi oluşturmasını isteyelim:

chatgpt-tarif-1

Tabii ChatGPT basit bir yemek tarifiden daha çok şey yapabilir. Bunun için ise daha fazla detay vermeniz gerekiyor.

Ona öğretin

Başladığınız her yeni sohbette ChatGPT'yi yeni doğmuş bir bebek gibi düşünmelisiniz; bilgisiz ve yeni şeyler öğrenme konusunda oldukça hevesli bir bebek. Yeni bir konuşmaya başladığınızda, ChatGPT'nin ne istediğiniz hakkında hiçbir fikri yoktur, tam olarak ne istediğinizi anlaması sizin sohbetinizin devamlılığına ve ne kadar açıklayıcı olduğuna bağlıdır. Bu noktada yapılacak en verimli eylem, sohbetinizi öğrenmek istediğiniz konu çevresinde devam ettirmek, ona ne istediğinizi anlatmak ve sizi anlamasını sağlamaktır. Unutmayın, ChatGPT kümülatif bir şekilde bilgileri depolar. Yani kurduğunuz her replik, bir sonraki sorunuzda alacağınız cevap üzerinde etkili olacaktır.

Gelin, ChatGPT'nin bizi daha iyi anlamasını nasıl sağlayabileceğimizi küçük bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki İstanbul'dasınız ve müze gezmek istiyorsunuz. Örneğin ChatGpt'ye "İstanbul'da gidebileceğim müzeleri söyle" komutunu verdiğinizde sizin için belirli müzeleri listeleyecektir:

chatgpt-istanbul-muze

Şimdi bu sorumuzu biraz daha detaylandıralım ve ChatGPT'nin ne istediğimizi anlamasını sağlayalım. 

chatgpt-istanbul-muze-1

Gördüğünüz üzere bu sefer çok daha tatmin edici bir cevap aldık. Bunun ana nedeni, ChatGPT'ye ne istediğimizi detaylandırarak anlatmamız. Yine de bu cevap size yeterli gelmediyse ve aradığınız daha fala bilgiyse, ona yöneltmeniz gereken soru şu, "bilmem gereken başka bir şey var mı?"

chatgpt-baska-bir-sey

Rol yapın

Yukarıdaki maddede de gördüğünüz rol yapma stratejisi, ChatGPT'den en fazla verimi almanız için kullanabileceğiniz basit bir yöntemdir. Rol yapma stratejisini kullanarak ona kim olduğunuzu, onun bu sohbetteki rolünü ve ondan ne istediğinizi açık bir şekilde belirtebilirsiniz. Gelin, bir örnekle bu maddeyi detaylandıralım.

chatgpt-rol-yapma

Gördüğünüz üzere ChatGPT, ona verdiğimiz rolü oldukça başarılı bir şekilde oynadı. Siz de rol yapma strateji ile kolay bir şekilde ChatGPT'den ne istediğinizi anlatabilirsiniz. Yukarıdaki soruyu detaylandırmak için sohbete devam edebilir ve kendinizi daha açık bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir