Dijital Sergi Anlayışına Yeni Bir Boyut; Yeni Normal Online Sergi

Yeni normal kavramına alışmaya çalıştığımız bugünlerde iptal olan konserler, sergiler ve tüm etkinlikler de yeniden şekillenirken bu süreç yaratıcı bünyeler için başlı başına bir ilham nedeni olabiliyor.

Karantina sürecinde canlı ev konserlerine, online sergilere ve halka açılan arşivlere alışmıştık ancak içinde bulunduğumuz pandemi sürecinin de dahil olduğu işleri yeni yeni görmeye başlıyoruz.

Bunlardan biri ise Afterwork’un kurucuları Sude Belkıs ve Yasin Arıbuğa küratörlüğünde 21 Haziran’da açılan ‘Yeni Normal Online Sergi/Oyun’ oldu. Dijital bir dünya ve oyun konseptinde gelişen sergide 20 sanatçının eserleri bulunuyor. Her Illüstrasyon ve 3d art eserin yanında ise Afterwork’ün dilinde ikonlaştırılmış, sergi için üretilen Yeni Normal’in kuralları yer alıyor.

Sergide birbirinden farklı oldukça yaratıcı eserler ve bu eserlerin her birinin önünde çıkış noktasını ilham alan ve virüsü temsil eden toplamanız gereken mavi bir nesne var. 20 adet topladığınızda oyun bitiyor ve tüm sergiyi gezmiş oluyorsunuz. Ayrıca Sergi alanında katılımcıların da dijital iz bırakması için bir canvas bulunuyor. Buraya çizdikleri resimleri kaydeden katılımcılar yaratılan bu sonsuzluğa katkı sağlamış oluyor. Üstelik ortaya çıkan ilginç çizimler Afterwork’ün Instagram hesabından yayınlanıyor.

Serginin küratörleri Sude Belkıs ve Yasin Arıbuğa bu süreci şöyle anlatıyor;

Serginin oluşma süreci 1 buçuk ay önce ‘’bir sergi daha yapalım, daha farklı neler yapabiliriz?’’ diye düşünmemizle ortaya çıktı. Oyunlu, etkileşimli bir dünya yaratmak istedik. Projelendirirken bilinçaltını temsil etmesi için çöl ortamını hayal ettik. Sanırım kafamızda Dali tabloları canlandı. Buraya koyabildiğimiz kadar sanatçının işini koyabiliriz diye düşündük. Tema tabii ki pandemi ve yeni normal dönemdi.

Sergideki sanatçılardan bazıları bizim kendi davetimiz üzerine katıldılar. Bu sergi için özel olarak iş ürettiler. Sonrasında opencall yaptık ve bir kısım isim de oradan geldi. Çok değerli yetenekli kişiler var sergide. Bizim için de o insanlarla bu vesileyle tanışmak güzel oldu. ”

Site elbette boyutu ve tasarlanan sonsuz dünya nedeniyle mobil uyumlu değil. Sitenin yapım sürecini Unity Developer Ekin Nohutçu şu şekilde anlatıyor;

Afterwork ile proje hakkında konuştuğumuzda Unity3D kullanarak yapabileceğimize karar verdik ve zorlu yaratım süreci başlamış oldu. Web tabanlı çıktı aldığımız için normalde karşılaşmadığım sorunlarla karşılaştım ve alternatif yollar denedik. Çizim yapmak için de bir Canvas ekledik, sergimizi gezenlerin de bize bir eser bırakmaları fikri çok hoşumuza gitti. En son ise alana girenlerin ufak bir oyun oynamalarını sağlamak için her eserin yanına minik mavi "virüsler" koyduk. Sonucunda, sonsuza kadar internetin uçsuz bucaksız diyarında kalacak olan çok güzel bir eser bıraktık.

Siz de uçsuz bucaksız bu diyarda bilinçaltımızdaki ‘yeni normal’ ile tanışmak isterseniz https://afterwork.house/sergi/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Konuk Yazar: Kübra Akşil

Kübra Akşil, 1990 yılında İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise hayatını İstanbul'da tamamladı. Trakya Üniversitesi'nde Basın ve Yayın Teknolojileri bölümünde okurken bölgenin yerel gazetelerinden birinde editörlük yaptı.
İlk staj deneyimini Star Gazetesi'nde yapması ona sonrasında vazgeçemeyeceği yazı yazma tutkusunu kazandırdı. İletişim sektörü hakkında yazılar yayınladı. 2011 yılından bu yana çeşitli ajanslarda markalar için sosyal medya içerikleri yazmaya devam ediyor, aynı zamanda ise hep ilgi duyduğu tasarım alanında yenilikleri takip edip paylaşmak ise onu çok mutlu ediyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir