Dijital Pazarlamada Mutlaka Bilinmesi Gereken Metrikler

Özellikle işlerini internet üzerinden yürüten şirketler için dijital pazarlama vazgeçilmez oldu. Dijital pazarlamanın içinde arama motoru pazarlamsından tutun, sosyal medya yönetimine, e-posta pazarlamasına ve son dönemlerin parlayan yıldızı içerik pazarlamasına kadar geniş bir yelpaze var. Peki dijital pazarlamada kampanya yaparken neleri dikkate almak lazım? Bilindiği üzere offline pazarlamada olduğu gibi online pazarlamada da yapılan kampanyaların kendilerine göre hedefleri var. Bu hedefleri online pazarlama için ele alırsak, web sitesine trafik çekme, dönüşüm sayısı ya da gelir elde etmedir. Bu 3 amacın da kendine göre bakılması gereken metrikleri bulunuyor. Bunlar:

1) Trafik çekme için ilk etapta bakılması gereken metrikler

  • Sitenin genel trafiği: Sitenin trafiğine bakarken ne kadar sayfa görüntülenmesi olduğuna bakarak karar vermeyin. Asıl önemli olan haftalık ya da aylık kaç tekil ziyaretçi olduğudur. Bu metrik ile kampanyanızın etkinliğini ölçebilirsiniz.
  • Trafik kaynakları: Google Analytics ya da Yandex Metrica gibi analiz araçlarının kodlarını web sitenize ekleyerek trafik kaynaklarını çok rahatlık görebilirsiniz. Bu sayede trafiğin hangi kaynaktan geldiğini rahatça görüp o kaynağa daha fazla bütçe ya da zaman ayırabilirsiniz.
  • Mobil trafik: Mobil trafik son dönemlerde tablet ve akıllı telefonların yayılmasıyla birlikte çok önemli bir hale geldi. Birçok internet sitesinin buradan ciddi gelirler elde ettiğini düşünürsek, artık mobil trafiğin de bizim için önemli olduğunu söyleyebiliriz.

  • Tıklama oranı (TO): Bu metrik reklamların tıklanma sayısının gösterim sayısına bölümüdür. Eğer tıklama oranı yüksekse,  trafik çekme hedefi doğrultusunda güzel bir kampanya yapıyorsunuz demektir. Eğer düşükse, reklam metnini ya da tasarımını değiştirme vakti gelmiş demektir.

  • Tıklama başı maliyet (TBM): Bir hedefiniz varsa bütçeniz de var demektir ve bu bütçeyi de doğru kullanmak gerekir. Dijital pazarlamanın vazgeçilmez metriği için tıklama başı maliyettir. Nereden daha fazla tıklama geliyorsa yukarıdaki metriklere bakarak ucuza trafik gelen kaynağı bulup o kaynağa yatırım yapabilirsiniz.

2) Dönüşüm sayısını artırmak için ilk etapta bakılması gereken metrikler

  • Dönüşüm oranı: Dönüşüm oranı yukarıda belirttiğim gibi Google Analytics ve Yandex Metrica gibi araçlarla rahatlıkla ölçülebilir. Bu metrik dönüşüm sayısının ziyaret sayısına bölümüdür. Bu sayede sitenize gelen ziyaretçilerin sizin için değerli olup olmadığını ölçebilirsiniz.

  • Dönüşüm başı maliyet: Bu metrik ise, her dönüşüm için harcadığınız paradır. Burada karlılığına göre bir hedef belirleyip o hedefi tutturan kampanyalarla devam etmeniz gerekir.

  • Hemen çıkma oranı: Siteye gelen bazı ziyaretçiler başka sayfalara ihtiyaç duymadan siteden çıkarlar, bu ziyaretler dijital kampanyalar için para kaybıdır. Bu yüzden alakalı insanlara alakalı içerikli sayfalara yönlendirmek gerekir ki hemen çıkma oranı düşük, dönüşümler yüksek olsun.

  • Ziyaret başına ortalama sayfa görüntüleme: Amaç dönüşüm sayısını artırmaksa, yapılması gereken doğru kitleye ulaşmaktır. Doğru kitle de siteyi ziyaret ettiğinde daha fazla sayfayı görüntüler ve bu sayede sadakati artırmış olur. Bu kişilerin de ziyaretlerinin dönüşüme dönmesi yüksektir.

  • Sitede geçirilen ortalama süre: Bu metrik ne kadar yüksekse ziyaretçiler için sitenin içeriğinin o kadar alakalı olduğunu gösterir.  Bu da ziyaretçilerin siteye güvenini artırır ve dönüşüm için puan kazandırır.

  • Geri dönen ziyaretçi oranı: Siteye gelen ziyaretçiler, tekrar siteye geliyorsa markaya olan bağlılık artıyor demektir ve dönüşüm yapan kişiler tekrar dönüşüm yapmaya meyillidirler. Bu metrik eğer düşükse içeriğinizi zenginleştirebilirsiniz, yüksekse normal çalışmalarınızı yapmaya devam edebilirsiniz.

3) Geliri artırmak için ilk etapta bakılması gereken metrik

  • Yatırım getirisi: Özellikle arama motoru pazarlaması (Google Adwords) için bu metrik çok önemlidir. Dönüşüm değerinin yapılan maliyete oranıdır yani kaç lira koyup kaç lira elde ettiğinizdir. Bu oranı kar marjınıza göre belirleyip, YG'yi tutturan kampanyaların harcamalarını artırıp, hedefi tutturmayanların harcamalarını azaltabilirsiniz.

Unutmamak gerekir ki bir dijital kampanyanın iyi gitmesi offline tarafta yapılan kampanyaların ya da online tarafta yapılan ama kötü gittiği düşünülen kampanyaların desteğiyle olabilir. Bu metrikler analiz edilip yatırım analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir