Dijital Dünyada Hologram’a Akıllı Telefon Perspektifinden Bakmak

Deneyimsel Pazarlama Aracı olarak;HOLOGRAM

Şüphesiz ki Hologram teknolojisi yakın geleceğin en heyecan verici trendi olcak. Bundan on yıl önce biri gelip bize Prenses Leia tadında hologram mesajlar gönderebileceğimizi söylese muhtemelen inanmazdık. Ya da Back to Future’da izlediğimiz hologram köpekbalığı bize inanılmaz uzak, güzel bir prodüksiyon olarak göründü kim bilir? Şimdi bunların bize daha inandırıcı gelmesin bir sebebi var: Öngörülemez bir hızda değişen teknoloji.

3 boyutlu televizyon furyası artık geçti. Sıra o 3 boyutu avuç içimize sığdırmakta, IBM Baş Teknoloji Sorumlusu Paul Bloom’un bundan 5 sene önce “Next 5 in 5 “ için verdiği röportajdaki tahminler tuttu. Hologram artık akıllı telefonlarımıza tabletlerimize kadar gelerek onları “daha da akıllı” yapacak.

hologram_1

Peki, nedir bu Hologram “Sanal Gerçeklik” mevzusuna tam olarak ne kadar uymakta?

Hologram gerçekte var olmayan ancak “varmış gibi” hissedilen “var edilmiş” gerçeklik formu olarak karşımıza çıkar. Bir nevi insan beynini yanıltmaya dayanır. İnsanın duyularıyla, sanal ortamı birleştirerek kişiyi, o ortamın bir parcası haline gelmiş hissetirir.

Hologramda performanslar 3 boyutlu olarak kayıt altına alınır. Diğer teknolojilerden farklı olarak (ki aslı heyecan veren kısmı da bu ) biz bu görüntüyü evimizin içinde elimizin altında sanki yanıbaşımızdaymışcasına bir gerçeklik algısı içinde izleriz.

Hologramın fikir babalığını 1800’lerden iki çılgın Profesör John Pepper ve Henry Dircks üstleniyor. Kim bilebilirdi ki seyirciyi hayalet gördüğüne ikna etme temalı “Pepper’s Ghost” adlı ilüzyon gösterileri bugünlere kadar gelsin teknolojik bir ilerleme olmanın yanı sıra Disney, Universal Studios gibi ünlü tema parklarda , Londra Bilim müzesi gibi müzelerin etkinliklerinde , siyasilerin ulusa sesleniş konuşmalarında kullanılır bir hal alsın ve deneyim pazarlaması Top 100’e (böyle bir şey olmayabilir) üst basamaklardan girerek, ünlü pazarlama gurusu Kotler’in de belirttiği üzere “aslında bayatlamış deyip geçilecek şeylere heyecan ve eğlence katsın.”

Michael-Jackson

Daha yakın zamanlardan örnekler verecek olursak hologramın deneyimsel dünyada en heyecan verici örneklerine “Michael Jackson Immortal World Tour” ile yaratılan sanki Michael Jackson ölmemişte karşımızda dans ediyormuş gibi gerçekçi bir konser deneyimi, 2006 Grammy Ödül Töreni gecesinde Madonna’nın Gorillaz ‘ın sanal karakterleri ile verdikleri holografik konser örnek gösterilebilir.

Eğlence dünyasının yanı sıra hologramı gelecekte kişisel asistanlıkta, doktorlara holografik tedavi ve sanal ameliyat sağlaması ile tıp dünyasında , tamircilerin kullanma kılavuzu yerine makinenin içine girerek tamir etmesini sağlamak gibi çeşitli alanlarda görebileceğiz.

Yazımın ikinci kısmında “cebimize” kadar gelen bu teknolojiyi doğru bir pazarlama hamlesine nasıl dönüştürebileceğimizden bahsedeceğim. Görüşmek üzere…

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir