Deloitte: Finansal Hizmetler Sektörü Güvende Mi?

Hizmet sektöründeki tehditler gün geçtikçe farklı boyutlarda karşımıza çıkmakta. Bunun en önemli sebeplerinden birisi şüphesiz ki gelişen teknoloji ve sektör oyuncularının bu teknolojiye paralel güvenlik duvarı oluşturmada geç kalmış olması. Tehdit’in en çok görüldüğü sektör sizin de tahmin edeceğiniz gibi Finansal Hizmetler. Deloitte, en son araştırmalarından “Finansal Hizmetler Sektöründe Güvenlik Trendleri”nde bu konuyu mercek altına aldı. (Araştırmaya  39 ülkeden 250’nin üzerinde organizasyon katıldı ve bunların 11’i Türkiye’den)

Katılımcıların büyük bir kısmını Bankacılık sektörünün oluşturduğu araştırmada etkili bir güvenlik sistemi oluşumundaki en büyük engel "uygulamaya yeterli bütçenin ayrılmaması" gösterildi.

Ekran Alıntısı1

Araştırmadaki Önemli Tespitler

Sosyal Medya: Katılımcıların birçoğunun sosyal medya kullanımının artmasıyla sosyal ağlarda meydana gelebilecek güvenlik risklerine karşı  kullanıcılarını eğittikleri gözlenmiştir.

Bulut Bilişim: Katılımcıların %40’lık bir bölümü hala bu teknolojiye geçmeyenlerden.

Mobilite: Katılımcıların yarısından fazlası henüz mobiliteye geçmeyi düşünmemekte.

Siber Tehditlerin Önlenmesi - Bilgi Varlıklarını Koruma: Katılımcıların çoğu operasyonlar üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için Güvenlik Operasyon Merkezleri’ni kendileri yönetmekte.

2012 yılında organizasyonların güvenlik öncelikleri şu şekilde belirtilmiştir:

Ekran Alıntısı

Peki Türkiye Finansal Güvenli-ğini Sağlarken, Küresel Pasta-nın Neresinde Yer Alıyor?

  • Türkiye’de bilgi güvenliğine ilişkin olayların kurulmuş bir komite üzerinden yürütülmesi diğer ülkelere oranla daha yaygındır.
  • Bilgi güvenliği profesyoneli istihdamı ve kullanımı açısından Türkiye, dünya ile benzer bir ortalamaya sahiptir.
  • Bilgi güvenliği stratejisinin oluşturulması ve onaylatılması konusunda Türkiye, dünya ile benzer bir ortalamaya sahiptir.
  • Son dönemde Türkiye’de gerçekleşen saldırıların büyük çoğunluğu servis kesintisi saldırılarıdır (DDOS), bu nedenle Türkiye’de bu konuda özel bir hassasiyet oluşmuştur.

Tüm organizasyonlar Bilim ve Teknoloji (BT) çalışmalarına gün geçtikçe hız vermekte ve artık her türlü alışverişin, ödemenin internet üzerinden rahatça yapılabildiği bir dünyada finansal güvenliğini sağlamakta. Bunu sağlarken siber saldırılara hazırlıklı olup saldırıyı güvenlik duvarının arkasında tutanlar sektörde sağlamca yer ediniyor diyebiliriz. Yapılan araştırma da gösteriyor ki Türkiye de Finansal Hizmetlerini korumada hiç de yabana atılmayacak kadar iyi bir noktada. Araştırma sonucu da gösteriyor ki; bu işte başarıya giden yol BT’ye ayrılan bütçenin ne kadarının güvenliğe gittiğini tespit etmekten geçiyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir