DeepMind'ın yapay zekasının akıllara durgunluk veren hikayesi

DeepMind'ın ünlü Atari oyunu Breakout'un stratejisini çözen bir yapay zekâ programının akıllara durgunluk veren hikayesi.

Yapay zekânın öğrenme modelini teknik detaylarıyla inceleyen bir makalenin giriş bölümü değil bu. "Zor problemler basittir, basit problemler zordur." der Kanadalı-Amerikalı bilişsel psikolog Steven Pinker. Yapay zekâya ithafen söylediği bu cümlelere birkaç kelime daha ekler: "4 yaşındaki bir çocuğun zihinsel yetenekleri; örneğin bir yüzü tanıma, bir kalemi kaldırma, bir odada bir köşeden diğerine yürüme, bir soruya cevap verme, bugüne kadar karşılaştığımız en zor mühendislik problemlerinden birkaçıdır. Yeni nesil zeki makinalar geliştirildikçe, stok analistleri ve petrokimya mühendisleri gibi mesleklerde çalışanların işleri tehdit altında olacaktır; bahçıvanlar, resepsiyonlar ve aşçıların meslekleri onlarca yıl boyunca güvendedir."

Teknolojinin gelişimiyle birlikte yapay zekâ alanında büyük adımlar atılıyor ve yapay zekânın ağzımızı açık bırakan başarı hikayeleri her geçen gün karşımıza çıkıyor. Yakın zamanda ortaya çıkan ChatGPT dünyayı kasıp kavururken geçmişte aynı etkiyi yaratan ilham verici hikayeler perde arrdında kalabiliyor. Bu yazı, yapay zekânın "Benim için büyük, insanlık için de büyük bir adım." diyebileceği bir hikayeyi konu alıyor; DeepMind'ın ünlü Atari oyunu Breakout'un stratejisini çözen bir yapay zekâ programının akıllara durgunluk veren hikayesi. 

Yapay zekâ nasıl ustalaşır?

Bir yapay zekânın başlangıçta hiçbir şey bilmediği bir oyunda nasıl ustalaşabildiğini hiç merak ettiniz mi? Çoğumuz, basit bir blok kırma oyunu olan ünlü Atari oyunu Breakout'u biliriz. Oyundaki hedef, ekranın alt kısmındaki platformu sağa ya da sola hareket ettirerek ekranın üstünde sıralanmış olan blokların tümünü kırmaktır. Günümüzde Google çatısı altında bulunan DeepMind, 2014 yılında bu oyunu oynamak için bir yapay zekâ programı geliştirdi. İlginç olan şey, yapay zekâ programının, oyun hakkında hatta herhangi bir oyun hakkında hiçbir şey bilmiyor olmasıydı. Yapay zekâya sadece oyundaki skoru artırması gerektiği söylenmişti. Aşağıdaki video, DeepMind yapay zekâsının oyunda nasıl ustalaştığını gözler önüne seriyor.

Başlangıçta yapay zekâ oldukça kötü oynuyordu. Platformu sağa sola hareket ettiriyor ve neredeyse her seferinde ıskalıyordu. Ancak bir süre sonra, platformu topa doğru hareket ettirmenin daha iyi sonuçlar verdiğini anladı. Oyunda geçirdiği 120 dakikanın ardından yapay zekâ, oyunu profesyonelce oynayacak kadar yetenekli hale geldi. Top ne kadar hızlı gelirse gelsin, hata yapmadan onu karşılayabiliyordu. Olayın asıl büyüleyici tarafı ise şimdi başlıyor. Yapay zekâ, skorunu artırmak için platformun nasıl hareket etmesi gerektiğini anlamaya başladı ve sürekli olarak sol köşeyi hedef alarak duvarda bir delik açmaya odaklandı. Amacı, topu duvarın arkasına geçirerek topun iki sınır arasında sekmesini sağlamaktı. Başta oyun hakkında hiçbir şey bilmeyen DeepMind yapay zekâsının, oyundaki stratejiyi çözmesi, derin öğrenmenin en güzel örneklerindendir. DeepMind'ın yapay zekâ programı hakkında daha fazla bilgi için videomuzu izleyebilirsiniz. 

Yapay zekâ nasıl öğrenir?

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pazarlamasyon (@pazarlamasyoncom)'in paylaştığı bir gönderi

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir