Daha Fazla Satış için Kullanılan Büyük Veri Yöntemleri

Yaptığınız iş ne olursa olsun hep başarı ve daha fazlası için çalışmaz mısınız? Özelilkle ucunda büyük bir ödül varsa. E-ticarette de en büyük anahtar performans göstergesi “satış”tır, belli bir hacme ulaştıktan sonra amaç her zaman “daha fazlası” olur. Big data yani büyük veri son yılların konuşulan en büyük olaylarından bir tanesi. Artık her yerde veri var ve bu veriyi doğru kullananlar kazanıyor. Yaptığımız pazarlama kampanyalarında her zaman doğru kişiye doğru zamanda ve doğru mesaj ile ulaşmak isteriz ve bunun en güzel yolu da dijitalde big datayı kullanmak. Bu yazımda daha fazla satmak için kullanabileceğiniz big data yöntemlerinden bazılarını yazacağım. Bunlar:

1) Hedefli reklamlar ile çapraz satış (cross sell): Bir e-ticaret sitesinde kullanıcı adına birçok bilgiye sahibiz, e-ticaret sitesine hangi kaynaktan geldiği, hangi ürünleri gezdiği, üyelik sistemi varsa sepete ürün bırakıp bırakmadığı, daha önce yaptığı alışverişleri sadece bunlardan birkaçı. Hedefli reklamlar ise kullanıcının demografik ya da daha önce belirttiği davranışlarına göre sosyal medyada, site üzerinde , Google gibi reklam sitelerinde ya da e-posta pazarlama aracılığı ile yapılan reklamlar. Çapraz satış ise bir ürünü alan kişiye aldığı ürün ile ilgili başka bir ürün gösterip kullanıcıya satın almaya yönlendirme. Örneğin, e-ticaret sitenizden iPhone 6 alan birine iPhone 6 aksesuarları gösterme. Big datayı kullanarak satışlarınızı bu yöntemler arttırabilirsiniz. çapraz satış 2) Öneri motorları (recommendation engines): Türkiye’de yavaş yavaş uygulanmaya başlanan öneri motorlarını Amazon ve Booking gibi siteler yıllardır kullanıyorlar. Bu motorların kısaca amacı kullanıcının davranışlarını big data yardımıyla tahmin ederek, kullanıcıya ilgilenebileceği ürünü ya da hizmeti göstermek. Öneri motoruna en güzel örnek “bunu alanlar bunu da aldı” ibaresi altında doğru ürünleri sepet almaya yönlendirme. amazon öneri motoru 3) Mikro segmentasyon (micro segmentation): Yukarıda da bahsettiğim gibi dijital dünya sayemizde kullanıcı hakkında elimizde çok fazla bilgi var mobilin gelişmesiyle birlikte daha da fazla bilgi elde ediyoruz. Mikro segmentasyon ile kullanıcıları belli davranışlar içinde gruplayarak e-ticaret sitesinde kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmayı amaçlayabilirsiniz. Örneğin, amazon kullanıyorsanız amazon’un herkese aynı ana sayfayı gösterdiğini gördünüz mü? Big data ve mikro segmentasyon sayesinde bugün amazon’a giren her kişi farklı bir web sitesi deneyimi yaşıyor. mikro segmentasyon 4) Dinamik fiyatlandırma (dynamic pricing): Bu çok ilginç bir konu ve Türkiye’de yapan şirketler olmasına rağmen çok fazla da rastladığımı söyleyemeyeceğim. Yapılan satış verilerine, hava durumuna, sezona, stok durumuna, günün saatine vs. bakarak işletmelerin ürünün veya hizmetin fiyatlarını dinamik olarak değiştirmesine dinamik fiyatlandırma deniyor. Yine Amazon gibi sitelerin yaptığını rahatlıkla söyleyebilirim. Big data artık bizim için vazgeçilmez ve önem verdiğimiz konu haline gelmeli. Big dataya uygun sektörlerden bazıları, tüketici ürünleri, sigorta, online, seyahat ve taşımacılık, kredi kartları, banaklar, telekom, perakende. Eğer bu sektörlerden birinde çalışıyorsanız big datayı kullanarak rakiplerinizin önüne geçebiliriz.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir