Cumhurbaşkanı Adaylarının Seçim Stratejileri: Ekmeleddin İhsanoğlu

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir süre kala tüm adayların seçim stratejilerinde neler yaptığını ve neler yapmayı planladıklarını üç aşağı beş yukarı görmüş olduk. Dilerseniz gelin Cumhurbaşkanı adaylarının seçim stratejilerini karşılaştıralım. İlk olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun stratejisini genel olarak inceledik.

İletişim Dili ve Slogan

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun sloganı üzerine inşaa edilen bir iletişim dili olduğunu hem videolarından hem görsellerinden hem de kullanılan metinlerinden anlıyoruz. "Ekmek için" sloganı hem ismine benzemesi hem iki farklı anlamı ifade etmesi yönüyle seçilmiş. Partiler bazında değişerek, sevgiyi, birliği, dirliği, saygıyı ekmek sloganları ise bana biraz sıkıntılı geliyor. Yalnızca HDP'ye Birliği, yalnızca Ak Parti'ye Dirliği ekmek için demek aynı zamanda terste anlaşılabilen sloganlar olmuş. Yani MHP'ye oy verenler aslında Birliğe önem vermiyorlar sonucu da çıkarılabiliyor. Ancak yine de verilmek istenen mesaj herkes tarafından anlaşılabilmekte.

ekmeleddinihsanoglu10072014 (2)

"Ekmek için" sloganı ise birçokları tarafından eleştirilen bir slogan haline geldi. 70'lerden kalma bir slogan olarak değerlendirilen bu slogan buğday tarlaları ile de birleşince rakip aday kendi uçağımızı, uydumuzu ürettik derken ben size ekmeği vaad ediyorum diyerek biraz zayıf kalmış durumda. Özellikle buğday tarlasını kullanmak biraz daha kırsala yönelik bir strateji. Ancak Türkiye'de kırsalda yaşayanların 10 milyonu geçmediğini de gözardı etmemek lazım. Yani hiç buğday tarlası görmemiş, içinde dolaşmamış insanlardan buğday tarlası ile bir bağ kurdurup oy vermelerini istemek biraz zorlama olarak geliyor bana.

Logo Kullanımı

İhsanoğlu'nun logosu yine sloganı gibi çok tartışılan ve eleştirilen bir öğe oldu iletişim dili içerisinde. Her ne kadar word art'tan çıkmış gibi görünse de logo kullanımı çok yanlış bulmuyorum. Evet daha iyisi olabilirdi fakat insana ismi ezberleten bir logo hazırlanmış. İhsanoğlu'nun en büyük handikaplarından birisi isminin telaffuzundaki zorluk idi. Logonun ardından isim biraz daha hafızalara kazınmış oldu.

Reklam Filmleri

Youtube'daki reklam filmleri incelendiğinde birçok hata göze çarpıyor. Seçim Şarkısı videosunda boyutlandırma yapılmamış, slaytlarla sözler uyumlu bir şekilde senkronize edilmemiş gibi birçok teknik hata mevcut. Ancak teknik hataları bir kenara bırakacak olursak seçim şarkısının sözlerindeki bağı ben kuramadım. Bu ayrılık bitmeli derken kiminle olan ayrılık bitmeli? Ana reklam filmine baktığımızda ise tarla içerisinde neden yürüdüğü ve koştuğu belli olmayan bir kalabalık olması beni rahatsız etti. Bence reklam filminin senaryosu biraz aceleye getirilmiş ve "ekmek için" sloganına biraz fazlaca yamanmak istenmiş.

Outdoor

ekmeleddin yatlar

Özellikle tatil yerlerinde outdoor aktivitelerin bir seçim çalışması için yapılabilmesi oldukça zor. Ancak bu yat ile tüm sahilleri gezme fikri benim çok hoşuma gitti. Gerçekten de başarılı bir iş olmuş. Ancak genel outdoor stratejisi incelendiğinde yalnızca tarla içindeki 4 ana bannerın Billboardlara yerleştirildiğini görüyoruz. Buna ek olarak kucağında bir bebekle fotoğrafının yanında yine sloganın yazdığı 4 reklam daha var. Billboard reklamlarının dışında durak reklamı, raket, megalight ve megaboard gibi çeşitlemelere ben İstanbul'da pek rastlamadım. Ancak pankart ve afişler ayağında sanıyorum milletimiz çok seviyor ki her seçimde olduğu gibi bu seçimde de bütün adaylar en çok afişlere yönelmiş durumda.

 Sosyal Medya

Ekmeleddin İhsanoğlu, Twitter'ı görece aktif bir şekilde kullanmakta. İlk dikkat çeken şey Twitter'da @profdrihsanoglu kullanıcı adına sahipken Facebook'ta ekmelihsanoglu kullanıcı adını kullanmakta. Aynı kullanıcı adına sahip olmamasının iki farklı sebebi olabilir. İlk sebep kullanıcı adını almayı unutmuş olmaları. Eğer böyle ise durum gerçekten komik. İkinci ihtimal ise Facebook ve Twitter kullanıcı kitlelerinin birbirlerinden farklı değer yargılarına sahip olması ve kullanıcı adlarının bu yargılara göre seçilmiş olması. Twitter kullanıcıları Profesör Doktor ünvanına daha çok önem verirken, Facebook kullanıcıları kısa ve akılda kalıcı "Ekmel" ismini daha çok benimser diye düşünülmüş gibi görünüyor.

Twitter'da Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kullandığı dil ise kişisel ve resmi. Birebir diğer kullanıcılar ile etkileşime ise geçilmemekte. Türkiye'deki siyasetçilerin yaptığı tipik bir hata olarak sosyal medyanın birebir iletişim dilini ve sağladığı fırsatlar gözardı edilmekte.

RTerdogan

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun muhalefetin ve diğer adayların Ramazan Bayramı mesajlarını retweet etmesi de oldukça samimi ve özgüvenli bir hareket olarak not edilmeli. Aynı zamanda İhsanoğlu Vine kullanan tek aday. Facebook'ta ise Ekmeleddin İhsanoğlu sayfası yine tek yönlü iletişime devam ediyor, gelen yorumlar sadece bir filtreden geçiyor olmasına rağmen cevaplanmıyorlar. Ekmek için Ekmeleddin ve Füsun İhsanoğlu sayfaları da yine aynı yönde strateji ile farklı içerikler üzerinden içerikler paylaşıyor. Ancak Ekmek için Ekmeleddin sayfasının gönderileri için tasarımsal açıdan biraz daha amatörce diyebiliriz. Instagram hesabında ise tamamen Facebook için hazırlanmış olan görseller Instagram ruhuna aykırı bir şekilde paylaşılmakta. Oysa Instagram için özel olarak çekilen filtrelenmiş kareler çok daha ilgi çekici olabilirlerdi.

Youtube hesabının ayarlamalarını yapanlar sanıyorum daha önce Youtube hesabı yönetmemişler. Yoksa bu şekilde link vermezlerdi. Video başlıklarında hitap bazı videolarda ben, bazı videolarda ise Ekmel hoca olarak değişmiş, bir bütünlük sağlanamamış. İletişim dili oturtulamamış.

yutup

Web Sitesi

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun web sitesi incelendiğinde flat tasarım dikkat çekiyor. Renk kullanımı harikulade olmasa da seçim programının Line.do aracılığıyla veriliyor olması benim hoşuma gitti. Tasarım ve kullanılabilirlik açısından sıkıntılı olsa da seçim programını embed edebilmek dijital ruha sahip olunduğunu gösterir. Ancak yine de Benzer İçerikler adı altında "Sito Sercan" diye bir ismi bir Cumhurbaşkanı adayının sitesinde görmek istemezdim.

sito

Domain konusunda İhsanoğlu ekibi bir hayli sıkıntı çekmiş. ekmeleddinihsanoglu.com bir ara bambaşka biri tarafından yönetiliyordu, adam adwordsden parayı kırdı. com.tr adresi ise hala alınmamış durumda. ekmekicin.com vb. domainlerden ise bazısı alınmış, bazısı alınmamış durumda. Böyle durumlarda isme benzeyen, bir iki harfle de olsa farklı domainlerde alınıp ana siteye yönlendirilirler. Örneğin Facebook'ta bir o eksik yazarsanız yine Facebook'a yönlendirilirsiniz. Özellikle telaffuzu zor bir isim olan Ekmeleddin İhsanoğlu için bu uygulanmalıydı.

İhsanoğlu'nun web sitesinde sosyal paylaşım ikonlarının duruş stili birazcık Tayyip Erdoğan'ın sitesinden ilham alınarak yapılmış. Özellikle ana sayfa footerındaki Vine'ların dizilişine ise hayran kaldım. Costa Rica'da host edilen sitenin temel SEO ayarları dahi yapılmamış, favicon, canonical URL, heading tags vs. hak getire. Anlaşıldığı kadarıyla seçimin ardından İhsanoğlu ismi üzerine herhangi bir çalışma yapılmayacak ve bu web sitesi bir daha kullanılmayacak. Yine sitede bir diğer sıkıntı da Türkçe karakter sıkıntısı. Menüdeki başlıklarda Türkçe karakter kullanılamıyor.

Seçim kılavuzunun ise Google Drive'dan çekilmesi açıkçası pek hoşuma gitmedi. Hem göze hem de kullanılabilirliğe hitap eden bir seçim olmamış. Sonuçta bu kılavuzları memleketin dört bir yanından bilgisayar kullanmayı bilen bilmeyen bir sürü insan indirerek kampanyaya destek olmaya çalışacak.

İhsanoğlu'nun web sitesi olası DDoS saldırılarına karşı da Cloudflare aracılığıyla korunmuş. Bunun önceden düşünülmüş olması gerçekten büyük bir artı. Siteyi kurcalarken ekmel.tv diye bir site daha gördüm, yine resmi bir site. Canlı yayınlar Livestream ile anlaşmalı olarak burası üzerinden yayınlanıyor. Maalesef ayrıntısına girmeyeceğim bu sitenin, hayatımda gördüğüm en kötü sitelerden birisi.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun genel seçim stratejisinin iletişim dili iyi ya da kötü bir şekilde bütünleştirimiş olmasına rağmen 360 derece bir stratejide eksik yönler bulunmakta. Bir mobil uygulama, dijital uygulamalar, mikrositeler, mailing vb. argümanlar ya eksik kullanılmış ya da hiç kullanılmamış. Özellikle söylemi aktarma konusunda İhsanoğlu'nun stratejisinde sıkıntılar var. Tam olarak Ekmeleddin İhsanoğlu geldiğinde şunu yapacak demekte zorlanılıyor.

Markanızın sosyal medya danışmanlığı hizmetine ihtiyacı varsa linkten detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir