Corona virüsü, hem binlerce kişinin ölümüne neden oldu hem de insanların panik ve endişeyle evlerine kapanmalarına neden olarak tüm dünyada hayatı olumsuz bir şekilde etkiledi. Bu, büyük bir trajedi; buna hiç şüphe yok. Ancak böylesine trajik bir olay bile iyi bir şeye vesile olabiliyor.
Bildiğiniz gibi corona virüsü salgının tüm dünyayı etkisi altına almasından sonra, dünya genelinde pek çok fabrika üretimi durdurdu, araç kullanımı azaldı, uçuşlar neredeyse tamamen durdu. Tüm bunlara bağlı olarak fosil yakıtların tüketimi de azaldı ve bu nedenle özellikle sanayinin ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki hava, son yıllarda hiç olmadığı kadar temiz.
Fossbytes adlı internet sitesinin paylaştığı bir habere göre, dünyanın en kirli şehirleri arasında yer alan Hindistan'ın başkenti New Delhi gibi bir şehirde bile, hava kalitesi indeksi bu sıralar 50'nin altında (sayı arttıkça hava kirliği de artar). Bu haberi kaleme alan ve Hindistan'da yaşayan Shaheer Anwar, ülkedeki hava kirliliği oranının değişimini gözler önüne sermek için bir ay arayla çektiği iki fotoğrafı da paylaşmış. Kendisinin belirttiğine göre, ilk fotoğrafı şubat ayı sonu gibi çekmiş, ikinci fotoğrafı ise salgın nedeniyle Hindistan'ın karantina durumuna geçmesinden sonra çekmiş. Ve sizinde aşağıda görebileceğiniz gibi ilk fotoğrafa kıyasla, ikinci fotoğraf bir hayli net.
Shaheer Anwar, corona virüsü salgını öncesi ve sonrasında, hava kirliliğindeki değişimi gözler önüne sermek için Hindistan'dan bir fotoğraf daha paylaştı. Üstteki fotoğraf ocak ayında saat 15:40'ta çekilmişken alttaki fotoğraf ise 31 Mart günü saat 15:00'da çekilmiş.
Tabii sadece bir ülkedeki değişime bakarak tüm dünya için bir genelleme yapmak doğru olmaz. Ancak Electrek adlı haber sitesinin belirttiğine göre, ABD ve dünyanın diğer bölgelerinde de hava kalitesinde benzer bir iyileşme mevcut. Sanayi anlamında dünyanın en gelişmiş ülkesi olan Çin'de de salgın nedeniyle başlatılan karantinadan sonra hava kirliliğinin önemli ölçüde azaldığına dair haberler gelmişti.
ABD'nin Colorado Üniversitesi'ndeki bir atmosfer araştırmacısı, ABD'nin batı yakasının salgın başladıktan sonraki uydu görüntüsünü kaydetti ve bu görüntüyü salgından önceki görüntülerle karşılaştırdı. Yukarıda yer verdiğimiz bu görüntüler, havadaki azot seviyesinin oldukça azaldığına işaret ediyor. Havadaki azot seviyesinin ölçülmesinin sebebi ise şu: Fosil yakıtlar yandıklarında, azot yan ürünleri üretirler. Yani bu uydu görüntüleri, hava kirliliği ve iklimde belirgin bir iyileşme olduğunu gösteriyor.
Eninde sonunda salgın bitecek ve dünya her zamanki düzenine geri dönecek, ancak bu tablo hayal değil. Bunun için tüm dünyanın hızlı bir şekilde elektrikli araçlara geçiş için gerekli adımları atması gerekiyor. Sadece otomobiller için konuşmuyorum bu arada. Uçaklar, gemiler ve diğer bütün taşıtlardan da söz ediyorum. Diğer bir taraftan dünya genelinde hava kalitesinin iyileşmesi için fabrikaların da fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kullanmaya başlamaları şart. Aksi takdirde küresel iklim değişikliği, önümüzdeki yıllarda bu salgından çok daha büyük felaketlere yol açabilir.