Coca Cola'dan Toplumsal Konulara Odaklı Kampanya

Coca Cola Avrupa, toplumsal konulara dikkat çekmek ve duyarlılığı artırmak için yeni bir kampanya başlatacağını duyurdu. Kampanya, Avrupa'da toplumlar arası empatiyi artırmayı hedefliyor.

Kampanya, özellikle Avrupa'da toplumların birbirine daha mesafeli ve kapalı hale gelmesi durumundan hareketle ortaya konuyor. Ülkeler arasında oluşan göçler, iş gücünün paylaşılması, özellikle Ortadoğu ülkelerinden gelen göçlerin kıtaya etkisini burada göz önüne alabiliriz. Özellikle zorunlu insan göçü, süreç içinde hem göç edenler hem de göç edilen ülkedeki vatandaşlar tarafından olumsuzluklar doğurabiliyor. İç karışıklıklar ve can-mal güvenliğinin sağlanamamasından ötürü göç edenler uzun süreler ülkelerine geri dönemiyorlar. Sığınma talebiyle göç ettikleri yerlerde de gündelik hayata katılma, iş hayatına giriş, eğitim, sağlık hizmetleri talebi gibi ihtiyaçları doğuyor. Bu talepler, göç edilen ülkelerde sosyal devlet çerçevesinde karşılanabilse de toplumun tamamı tarafından kabul görmeyebiliyor. Bu da o toplum içinde ayrışmalara, çatışmalara ve hoşgörüsüzlüklere dönüşebiliyor. Coca Cola, yürüteceği kampanya ile iki tarafın birbirine empati ile yaklaşmasını ve birbirleriyle "yüzleşmelerini" hedefliyor.

Coca Cola Batı Avrupa Pazarlama Direktörü Walter Susini, günümüzde toplumlar arasında yabancılaşmanın en çok arttığı dönemlerden biri içinde olduğumuzu savunarak, toplumların empati yolu ile birbirlerine daha açık olmalarını ve yaşadıkları sorunlarla yüzleşmeleri gerektiğini vurguluyor. AB'nin kendi içinde yaşadığı Brexit süreci, Ortadoğu'dan gelen göçler gibi kıtanın sosyal ve ekonomik koşullarını doğrudan etkileyen etmenler Coca Cola'yı böyle bir kampanya yürütmeye itmiş görünüyor.

Coca Cola gibi büyük bir markanın derinliği olan toplumsal sorunlarla ilgilenmek istemesi bir ölçüde anlaşılabilir bir durum. Coca Cola, yürüteceği kampanyada "kimin daha haklı veya doğru" şeklinde bir yaklaşımın yanlış olduğunu savunacak. Bunun yerine önemli olanın tarafların kendi hatalarını görerek bunları sorgulaması ve uzlaşmaya yönelik çaba sarf edilmesi yönünde mesajlar iletilecek.

Coca Cola geçtiğimiz yılbaşı yayınladığı reklam filminde Noel Baba için "topraklarımıza sızan" ve "bizim hakkımızda bilgi toplayan" gibi suçlayıcı ifadeler kullanmıştı. İyilikle ve hediyelerle bütünleştirilmiş bir figüre olumsuz ve suçlayıcı ifadeler kullanılması nasıl garip ise, yaşanan her problemin kaynağını "diğerleri" olarak görmenin de hatalı olduğu bu reklamda vurgulanmaya çalışılmıştı.

https://www.youtube.com/watch?v=0NmnRLNr6dc

Coca Cola, hassas ve derin özelliklere sahip toplumsal konulara değineceği bir kampanyaya hazırlanıyor. Kampanya ağırlıklı olarak Euro 2020 futbol şampiyonası sürecinde yürütülecek. Tüm dünya için zor başlayan 2020 yılında, Coca Cola'nın kampanyasının öncelikle olumlu karşılanıp karşılanmayacağını, ardından toplumsal sorunlara farkındalık oluşturup oluşturamayacağını gözlemleyebileceğiz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir