Coca-Cola, Yeni Ürün Serisi ile Ne Hedefliyor?

Yeni yıla girerken birçok içerikte 2019 değerlendirmeleri ve "enleri" listeleri görmeye başladık. İçecek sektöründe ise Coca-Cola, 2020'ye girerken kendisinden çok da beklenmeyecek girişimler yaptı. Yaklaşık 1 sene önce Coca-Cola Energy içeceğinin Avrupa'da satışa çıktığını yazmıştım. Bu yıl bitmeden bu ürünü Türkiye'deki raflarda görmeye başladık. Aynı zamanda Coca-Cola'nın limonlu çeşidi "lime" da piyasaya sürüldü. Coca-Cola Coffee de ilk çıktığında ses getirmişti. Peki, Coca-Cola bu ürün serisi genişlemesi ile ne hedefliyor olabilir?

Enerji İçeceği Kategorisine Doğrudan Girişim

Enerji içeceği ile ilgili birçok içeriği sizlerle paylaşıyorum. Açıkçası Coca-Cola'nın bu girişimini çok cesur bulduğumu söylemem gerekiyor. Öncelikle Burn enerji içeceğini çıkararak, ardından Monster Energy'nin hisselerini satın alarak sektöre farklı marka isimleri ile giren Coca-Cola, şimdi sektörde doğrudan var olacağım dedi. Bu girişimi 3 boyut altında değerlendirmek istiyorum.

Birinci boyut, Türkiye'de enerji içeceği sektörünün son 5 yılda yakaladığı yükseliş ve gelecek 5 yılda yakalayacağı düşünülen yükseliş. Sektör raporları Türkiye'de enerji içeceği tüketiminin ve tüketimden elde edilen cironun büyüklüğüne işaret ediyor. Ürün yaşam eğrisinin büyüme aşamasında olmasına Coca-Cola kayıtsız kalamazdı. Ülkenin genç nüfusu ve yoğun tempoda çalışan vatandaşlarımız bu sektörü büyütmeye devam edecek.

İkinci boyut, Coca-Cola'nın pazarlama iletişimi çalışmaları ilgili boyut. Coca-Cola'nın daha önce geleneksel medya araçlarını nasıl kullandığını biliyoruz. Fakat enerji içeceğinde bu çalışmaların daha esnek ve hedef kitleye uygun çalışmalarla yürütülmesi gerekiyor. Coca-Cola'nın iştirakı olduğu Burn ve Monster Energy'nin yurtiçi ve yurtdışı pazarlama iletişimi çalışmaları bu noktada bize bir fikir verebilir. Bir kutuya "hayat tarzı" dolduran enerji içeceklerinin varlığına Coca-Cola'nın nasıl yaklaşım göstereceğini zamanla göreceğiz. Ürün lansman etkinliğinde Galata Kulesine Coca-Cola Energy 3D mapping'i yapılması, markanın enerji içeceklerinin uyguladığı gerilla pazarlamaya benzer çalışmalar yapabileceğini de gösteriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=3wkBwUnn32k

Üçüncü boyut, ikinci boyutun devamı niteliğinde. Enerji içeceğinin hedef kitlesi kimdir? diye sorulduğunda genellikle akla önce gençler gelir. Bunu yoğun tempoda çalışanlar, sürücüler, öğrenciler ve sporcular gibi meslek veya yaş grupları takip eder. Coca-Cola Energy, bu bölümlendirmenin aksine enerji içeceğini çok daha geniş bir kitleye sunmayı amaçlıyor. Şu ana kadar yapılan reklam filmleri bunu açıkça gösteriyorlar. Sektörü yaklaşık 10 senedir takip eden biri olarak Coca-Cola Energy'nin "anne ve baba" gibi farklı hedef kitleler tanımlayabileceğini görmek önce beni şaşırttı. Ardından söz konusu Coca-Cola olunca daha geniş kitleleri hedefe alabileceklerine çok da şaşırmamam gerektiğini düşündüm. Aslında bu da biraz enerji içeceği tüketicisini kafasında kalıplaştıranlara bir nevi meydan okuma olarak da algılanabilir. Kişisel olarak Coca-Cola Energy'nin hedef kitle yaklaşımının sektöre katkı sağlayacağı görüşündeyim.

https://www.youtube.com/watch?v=4jz_P2FrrKM

Şekersiz, Coffee, Energy ve Lime. Ne Hedefleniyor?

Değişen zaman, tüketici beklentilerini ve ihtiyaçlarını farklılaştırıyor. Coca-Cola ile başlayan gazlı içecek ürünü her geçen periyot farklılaştı. Tüketiciler artık standart tatların yanında farklı aromalar ve içecekler deneyimlemek istiyor. Bu beklentiyi ayrıca şekersiz içecekler gibi talepler de şekillendiriyor. Coca-Cola, söz konusu içecek olduğu zaman, oyunun içinde ve merkezinde olmak istiyor. Türk tüketicisinin beklentilerine paralel olarak hem yeni ürün çeşitlerini hem de yurtdışında olan fakat henüz ülkemizde satılmamış vişneli, vanilyalı gibi Coca-Cola çeşitlerini görebiliriz. İçecek çeşitlerinin halen az olduğu ülkemizde, ürün serilerinin genişlemesine yönelik bir hareketlenme var. Bu hareketlenmenin hem tüketiciye hem de sektöre faydası olacağı kanaatindeyim. Her tüketicinin kendi deneyimini önyargılardan uzak bir şekilde yaşamasını dileyerek bu yazımı noktalıyorum.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir