Clubhouse'da Neler Oluyor: "Hazır Olun, Markalar Clubhouse'a Geliyor"

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz, davetiyelerin havada uçuştuğu, kimilerinin Android kullanması sebebiyle henüz yükleyemediği, yeni bir mecra olan Clubhose'a ilgi çok büyük. Dilerseniz öncelikle Clubhouse neymiş hep birlikte öğrenelim.

Pandemi dönemiyle evde kaldığımız sürelerde birçok sosyal mecra ortaya çıktı ya da var olan mecraların bilinirliği arttı. Bu dönemde öncelikle Podcast gibi dinleme ağırlıklı mecralar rağbet görse de sonrasında, Discord gibi sesli sohbet odaları ortaya çıktı. Bunun yanı sıra Telegram gibi birçok uygulama da sesli sohbet odalarını uygulamalarına entegre etmeye başladılar.

Şimdilerde ise sadece sesli sohbet amacıyla kurulan Clubhouse, oldukça ilgi görüyor. Seçtiğimiz ilgi alanlarına göre açılan sohbet odalarına dinleyici olarak veya moderatörlük verilmesi durumunda konuşmacı olarak katılabiliyoruz. Diğer uygulamalardan farklı olarak ise kullanıcılar, eski bir pazarlama taktiği olan davetiye yoluyla uygulamaya giriş yapabiliyorlar. Şimdilik sadece App Store'da yer alan uygulama, Android kullanıcıları tarafından kullanılamıyor maalesef.

Öte yandan Clubhouse'da, yayını kaydetmek gibi bir durum söz konusu değil ya da sonra dinlemek gibi bir seçenek yok. Kısaca Clubhouse'da olan, Clubhouse'da kalıyor. Bizler ise olaya başka bir pencere açmak için, Clubhouse'da olan Clubhouse'da kalmasın istedik. Oldukça keyif aldığımız ve sektöre dair önemli bilgilerin de yer aldığı yayınlardan, her hafta bir derleme yapmak istedik.

İlk adımı ise, Yalçın Pembecioğlu'nun moderatörlüğü eşliğinde, "Hazır Olun, Markalar Clubhouse'a Geliyor" sohbetine dinleyici olarak attık. Sohbet odasında ise, Akbank Bölüm Başkanı ve bu yılki MarTech Awards jüri üyesi Murat Göllü, Kurumsal İletişimciler Derneği Başkanı Şule Yücebıyık, Havas İstanbul CEO'su Cüneyt Devrim, OPET Genel Müdür Yardımcısı Murat Zengin, Eczacıbaşı Topluluğu Medya Müdürü Ayşen Akalın gibi önemli isimler yer aldı. Sonrasında ise Reckitt Benckiser şirketinde Pazarlama Direktörü olan Tarık Bayar'ın katılımıyla sektörel görüşler paylaşıldı.

Clubhouse'la ilgili olarak, diğer mecralara göre daha samimi olduğunu söyleyen Pembecioğlu, kulaklıklarımızın yeni bir mecra olduğunu vurgulayarak sohbeti başlattı.

“Hazır Olun, Markalar Clubhouse’a Geliyor” odasının içerik mimarlarından olan Akbank Böüm Başkanı ve bu yılki MarTech Awards jüri üyesi Murat Göllü ise uzun yıllardır içerik projeleri desteklediklerini, Clubhouse'ın da geçtiğimiz hafta bir anda şirket Whatsapp grubunda konuşularak radara girdiğini belirtirken, bankacılık sektöründeki regülasyonlar gereği ilk etapta Clubhouse'ı dinlemenin kendileri için daha faydalı olacağı görüşünde.

Kurumsal İletişimciler Derneği Başkanı Şule Yücebıyık ise Clubhouse ile ilgili olarak, zamanı gelmiş bir fikir olduğunu, insanlarda dinleme kültürünün oluşmasıyla böyle bir mecraya ihtiyaç duyulduğundan bahsetti. Kaybettiğimiz Facebook, soğuduğumuz Instagram, çok yanaşmak istemediğimiz Twitter'ın yanı sıra Clubhouse'un yeni bir heyecan olduğunu vurgulayarak, Clubhouse'un tüketici açısından öneminden bahsetti. Öte yandan marka kısmı için ise, "İçgörüyü doğru saptayarak tüketiciye ulaşmak, bu mecra yardımıyla gerçekleşebilir." görüşünde bulundu.

Benim de çok beğendiğim bir benzetme olarak Yalçın Pembecioğlu Clubhouse için, bir araştırma tekniği olan "focus grup" benzetmesi yaptı. Markalar açısından değerlendirdiğimiz zaman gerçekten de önemli bir veri kaynağı olabilir Clubhouse.

Sohbette bulunan Havas İstanbul CEO'su Cüneyt Devrim ise, Clubhouse'un, insanlar görsel dünyaya kilitlenmişken, bilgiyi merkez alan yeni mecra olduğundan bahsetti. İnternetin popülerleşmeye başladığı dönemlerde "internette sörf yapmak" kavramının şimdi Clubhouse'la birlikte "odadan odaya sörf yapmak" kavramına evrildiğini vurguladı. Aynı zamanda markalar için, değer üretmenin satış yapmaktan daha önemli olduğunu belirterek, markaların içerik üretmeye, ürettikleri içeriği ise değere dönüştürmeye odaklanmaları gerektiğini söyledi.

Eczacıbaşı Topluluğu Medya Müdürü Ayşen Akalın ise "Medya satın alımcısının gözünden, böyle bir mecranın kıymeti nedir?" sorusuna, Clubhouse'un araştırma tekniklerinden biri olan focus grup benzerliği yaparak, tüketicilerin içgörüsünü yakalamak adına verimli bir mecra olacağı görüşünde.

Bu görüşlerden farklı olarak OPET Genel Müdür Yardımcısı Murat Zengin ise, markaların bu mecraya çok hızlı gelemeyecekleri görüşünde. Teknolojinin markaları samimiyete zorladığını bu yüzden Clubhouse’un sadece değer üreten markalar için uygun olabileceğini söyledi. Yalçın Pembecioğlu'nun "Cem Yılmaz ile bir içerik üretir misiniz?" sorusuna ise "böyle bir planımız bulunmuyor" yanıtını verdi. Öte yandan markaların buraya değer üretmeden geldiği takdirde Clubhouse’un bir sonraki seneyi göremeyeceği öngörüsünde bulundu.

Odaya sonradan katılan Reckitt Benckiser Pazarlama Direktörü Tarık Bayar'a yöneltilen ve oldukça başarılı olan "Finish Yarının Suyu" kampanyasının Clubhouse'a taşınması adına, "Ajansınızla, Finish eşliğinde suyu korumak adına yaptığınız çalışmaları Clubhouse'a taşımayı denediniz mi?" sorusuna Tarık Bayar, Finish bu işten nasıl faydalanır gibi düşünmek yerine, susuzluk üzerine yararlı şeylerin konuşulması gibi bir düşüncenin daha sağlıklı olacağına inanıyor. Bayar, sadece Clubhouse'da markanın var olması yerine, davası olan bir markanın orada yer edinebileceği, samimi olmanın gerektiği vurgusunu yaptı. Davası olmayan herhangi bir markanın samimiyet açısından Clubhouse'da yer edinebileceğine inanmadığını belirtti.

Yalçın Pembecioğlu, uygulamanın Facebook'un ilk yılları gibi henüz bir reklam modelinin olmadığını belirtti. Yine de bazı markaların yavaş adımlarla bu mecraya giriş yaptığını görmüş olduk. Bir önceki gün Lipton, oldukça popüler olan Mücbir Sebepler sohbetine, dün ise Yemek Sepeti Bana Bi'nin Atıştırmalık Sohbetler adı altında, sohbet odalarına sponsor olarak, mecraya giriş yaptıklarını görmüş olduk.

Odadaki konuşmacılar genel olarak markaların bu mecra için "katkılarıyla, sunar" gibi klasikleşmiş sponsorluklarından ziyade tam olarak içeriğe entegre olabilecekleri "native" tarzda katılımlarının daha faydalı olacağı konusunda hemfikir oldular. Bizler de Pazarlamasyon ekibi olarak bu ve bunun gibi sohbetlerden oldukça keyif aldık. Clubhouse gibi gelecek vaat eden bir mecranın gelişimine tanık olmak isteriz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir