Click-Bait Nedir ?

İçerik pazarlaması tamamen kullanıcı trafiği oluşturmakla alakalıdır. Eğer siz sitenize ziyaretçi çekemiyorsanız, başarılı olma şansınız hiç oluşmayacaktır. Son yıllarda dünyada oluşan bu büyük start-up dalgalanmasında girişimciler kendi sitelerine daha kalabalık trafik çekebilmek için daha kolay yollar arıyorlar. Başvurulmuş yollardan biri de "Click-bait", Türkçeye çevirirsek "Tıklama Tuzağı" gibi bir anlam çıkıyor.

Click-bait'i basit bir şekilde tanımlamak gerekirse; bir içeriğin trafik toplamak amacıyla kasti bir şekilde koyulmuş başlığının tam anlamıyla veya eksik bir şekilde içeriğini karşılamaması. Çoğu zaman "Ünlü Oyuncu Hayata Gözlerini Yumdu" veya " ŞOK ŞOK Son Halini Görenler İnanamadı" gibi başlıklarla görebilirsiniz. Click-bait idareli ve akıllı bir kurnazlıkla kullanıldığı zaman çok verimli bir araç olabilir. Click-Bait'in her zaman iyi bir trafiğe dönüşüp dönüşmeyeceğini söylemek çok zor fakat çok sık kullanımlarda şirketlere büyük bir darbe olacağı aşikardır.

Click-bait içeren yazılar genellikle gerçek içeriği yansıtmadığı için 100-200 kelime sayısı içerirler. Başlığı içeren küçük ve her yerde bulunabilir bilgilerle küçük bir özetleme yapılır.

Click-Bait Örnekleri;

Ünlü oyuncu Çağatay Ulusoy öldü mü ?

Başlığında dizi oyunucusu olan Çağatay Ulusoy'un ölüğünü idda eden başlık, içeriğinde bu haberin asılsız olduğunu belirtiyor.

Çocuklar Duymasın'nın ünlü karakteri "Çaycı Hüseyin Öldü Mü ?" 

Aynı Çağatay Ulusoy haberi gibi benzer bir içerik. Başlıkta Alparslan Özmol'un öldüğünü mü yoksa öldürüldü mü haberini sunacak sandığımız haber, yine bize haberin asılsız olduğunu bildiriyor. Sonuç olarak kullanıcı trafiği  kazanıldı.

Şirketler Neden Click-Bait Yaparken Dikkatli Olmalı?

Click-bait normal bir içeriğin abartılmış başlığı ile başladığı için muhtemel site ziyaretçileri için zamanla zamanının orada ziyan olduğu düşüncesine varabilir. Ziyaretçiler zamanla sitenizi görmezden gelmeye başlayacaktır ve bu da ziyaretçi trafiğinizi düşürebilir. Ayrıca hiç kimse zamanını boşa harcamak veya kandırılmak istemez. Bu yüzden çok sık Click-bait yapmak sizin markanıza çok ağır darbeler indirebilir.

Fakat Click-bait'in çok sık kullanılması en büyük darbenin SEO tarafından alınmasına yol açar. Google gibi çoğu arama motoru  Click-Bait'leri pek sevmiyor. Arama motorları arama sonuçlarını sıralamk için algoritmalar kullanıyorlar. Bu algoritmalar ziyaretçilerin bir site içerisinde ne kadar süre durduğuna dikkat ederek o sitelerin içeriklerinin Click-bait olup olmadığını veya yasak bir içerik sunup sunmadığını anlayabiliyor ve sıralamayı da buna göre yapıyor. Bu yüzden herhangi bir sitenin sahibiyseniz veya ziyaretçi sayısını önemseyen bir yerde çalışıyorsanız Click-bait'lere değil kaliteli içeriğe odaklanın çünkü Google sizi kalitenizle ilk sıralara yerleştirecektir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir