Chobani ve Kurucusu Hamdi Ulukaya'nın Hikayesi

ABD'nin en büyük yoğurt markası olan Chobani Yoğurtları hepimizin de bildiği gibi bir Türk'e ait, İsmi Hamdi Ulukaya. Erzincan'da doğan Hamdi Ulukaya hayatına şu sıralar ABD'de devam ediyor. Ulukaya dünyanın en etkili kişilerinden biri ve hala iş yerine Chobani şapkası ve basit bir t-shirt ile gelip gidiyor. Gelin hep birlikte Ulukaya'nın hem 2005 yılında kurduğu Chobani markasına hem de ABD'nin sayılı zenginlerinden biri olmasının arkasındaki hikayeye göz atalım.

https://pazarlamasyon.com/vefanin-yalnizca-bir-semt-adi-olmamasinin-hikayesi-vefa-bozacisi/

1972 yılında Erzincan'da dünyaya gelen Hamdi Ulukaya, Erzincan’ın İliç ilçesinde süt besiciliği yapan bir aileye mensup. Ulukaya ilkokul ve lise yıllarını Erzincan'da geçirdikten sonra üniversite eğitimi için Ankara'ya gitti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde eğitiminin ardından dil öğrenimi için 1994 yılında ABD'ye gitti. 2002 yılında ABD'yi ziyaret eden Ulukaya'nın babası ona Amerika'daki peynirlerin güzel olmadığı söyledi ve onun daha iyi yapabileceği tavsiyesinde bulundu. Ulukaya, bu tavsiyeyle beraber, küçük bir beyaz peynir fabrikası kurdu. Fakat Ulukaya asıl başarısını, 2005 yılında New York eyaletinin kuzeyinde, kapatılmış eski ve büyük bir yoğurt fabrikasını satın alıp yoğurt macerasına atılarak elde etti.

Ulukaya, bir gün spam kutusuna bakarken tam donanımlı eski bir yoğurt fabrikasının satılık olduğuna dair bir ilan gördü. İlk başta bu ilanı pek önemsemedi ama ertesi gün bunun büyük bir fırsat olduğunu düşünerek fabrikayı satın aldı. Tam 5 ay boyunca finansman bulmak için uğraşan Ulukaya, sonunda fabrikayı Kraft Foods’tan satın aldı ve ABD'nin en iyi yoğurdunu yapmak için kolları sıvadı. Tam 18 ay boyunca mükemmel yoğurdu elde etmek için uğraştı.

Ulukaya, markasının isimi, doğduğu ve büyüdüğü topraklara bir gönderme yapmak için çoban kelimesinden esinlenerek Chobani koydu. Fabrikayı satın aldıktan sonra sadece beş kişiden oluşan ekibiyle ilk iş fabrikanın duvarlarını boyadı. Zamanla fabrikanın eski çalışanlarını da geri işe aldı ve beş yılda 2 binden fazla çalışana ulaştı.

Chobani'nin pazarlama ve büyüme stratejisi aslında oldukça basitti. İlk günler hedefini küçük marketler olarak belirledi ve piyasaya giriş yaptı. Küçük marketlerden alışveriş yapanlar yoğurdu beğendi, birbirine önermeye başladı. 2009 yılında Amerika’nın en büyük süpermarketleri olan Wholesale Club ve Costco tarafından fark edildi. Ancak Ulukaya, Chobani yoğurtlar için marketlere raf kirası ödeyecek finansal güce sahip değildi. Dolayısıyla marketlere nakit yerine yoğurtla ödeme yapmayı önerdi. “Ya satmazsa” dediklerinde ise fabrikasını teminat olarak gösterdi. Kabul gören bu öneri sayesinde Ulukaya, yoğurt satıldıkça raf kirasını zaman içinde ödeme fırsatı buldu. Ayrıca etkinliklere bedava dondurma göndererek, marketlerde yoğurdunu müşterilere tattırarak beğenenlerin hemen yoğurdu satın almasını sağladı.

Gittikçe büyüyen Chobani, 2012’nin Aralık ayında ABD’nin Idaho eyaletindeki Twin Falls’da dünyanın en büyük yoğurt fabrikasını açtı. O sene şirket 1 milyar dolardan fazla satış yaptı ve bu başarı ile ABD’de son 10 yılın en hızlı büyüyen ve "En Yenilikçi 10 Şirket" arasında yer aldı.

https://pazarlamasyon.com/hamdi-ulukaya-turkiyenin-dort-bir-yanindan-girisimcilerle-amerikada-bulustu/

2017 yılına geldiğimizde ise Fast Company tarafından açıklanan "2017 Dünyanın En Yenilikçi Şirketleri" listesinde Chobani, hem "Gıda" hem de "Sosyal Fayda" kategorilerinde ilk sırada yer aldı. Aynı zamanda Fortune dergisi tarafından tüm sektörleri kapsayan "Dünyayı Değiştiren Şirketler" listesinde yer aldı.

Son olarak 2017 yılında Hamdi Ulukaya, Türkiye’deki girişimcilere katkı sağlamak amacıyla “Hamdi Ulukaya Girişimi”ni kurdu. Aralarında Airbnb, Google, İkea, LinkedIn, UPS ve MasterCard’ın da bulunduğu 80 dev şirketi bir araya getirerek şirketlerin mülteci krizine son verme hedefine ulaşması amaçlı bir iş birliği platformu olan "Tent Foundation"ı (Çadır Vakfı) kurdu. Yine 2017 yılında, iş dünyasında sergilediği farklı liderlik modeli ve mülteci krizi konusunda yaptığı çalışmalardan ötürü TIME 100 listesinde dünyanın en etkili 100 kişisinden biri oldu.

https://pazarlamasyon.com/yasayan-en-buyuk-is-dehasi-listesinde-chobani-kurucusu-hamdi-ulukayada-yer-aldi/

Sıfırdan gelerek Amerika’nın bir numaralı yoğurt markası olan Chobani ve CEO'su Hamdi Ulukaya'nın girişim, başarı, insanlık ve inanç dolu hikayesi bizleri çok etkiledi. Peki siz bu başarı öyküsü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir