Çevrimiçi Kimliğinizi Markalaştırmanın Yolları

Sosyal medyanın yıldan yıla gelişmesiyle birlikte çevrimiçi kimlik kavramı o kadar gelişti ki sizin hakkınızda hiçbir bilgiye sahip olmayan birisi bile Facebook'tan beğendiğiniz sayfalara, müzik gruplarına, filmlere; Twitter'dan paylaştıklarınıza ve takip ettiğiniz kişilere, Foursquare'den nerelere gittiğinize bakarak sizin hakkınızda birçok bilgiye ulaşabilir. Sanal ortamda attığınız tüm bu adımlar bir anlamda biraraya gelerek sizin sanal varlığınızı oluşturuyor.

Tüm bu sanal varlık artık gerçek varlığınızdan ayrılamaz bir noktada. Bugün markaların işe alım personellerinin %91'i işe alımdan önce adayın sosyal medyadaki varlığını kontrol ediyor. Sanal varlık bu kadar önemliyken, bu varlığınızı kontrol etmek için neler yapabilirsiniz ? Trackur'un hazırladığı rehber, online varlığınızı kontrol etmenizi ve yönetmenizi sağlayacak bilgiler içeriyor. İşte yapmanız gerekenler:

Çevrimiçi Kimliğinizi ve İlgi Alanlarınızı Tanımlayın

İlk olarak işe çevrimiçi kimliğinizi tanımlamak ve iş ve özel hayat olarak ayırmakla başlayın. İş ve özel hayatınıza ait bileşenleri kontrol etmek ve izlemek önemli. İş hayatınıza yönelik çalıştığınız şirketi, yöneticilerinizi ve ürünleri izlerken; özel hayatınızda ise isminize benzer diğer isimlerin bıraktıkları çevrimiçi izleri takip edebilirsiniz.

m2

Bu adımdan sonra hangi sektörde olduğunuza ve ilgi alanlarınıza yönelik araştırma yapabilir, çevrimiçi varlığınızı geliştirecek planlar yapmadan önce, bu stratejinin merkezinde yer alacak sektörleri ve pazarları belirleyebilirsiniz.

Hedeflerinizi ve İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Çevrimiçi kimliğini ve ilgi alanlarınızı tanımladıktan sonra sıra hedeflerinizi ve ihtiyaçlarınızı belirlemeye geliyor. Facebook'u arkadaşlarınızla iletişimde kalmak için kullanırken, Twitter'ı bağlantı kurmak istediğiniz iş çevreleri için kullanabilirsiniz. Foursquare'i işletmeniz için daha aktif kullanırken, Linkedin'i ikinci plana atabilirsiniz. Tüm bu seçenekler oluşturmak istediğiniz çevrimiçi varlığın kimliğiyle alakalı elbette.

m4

Hedeflerinizi belirledikten sonra sıra ihtiyaçlarınıza geliyor. Hangi kanalları takip etmenize, duygu analizi ( Sentiment analizi ) yapmanıza ihtiyaç olup olmadığına, gelişimi takip etmek için bir analitik programına ihtiyaç duyup duymadığınıza ve bu programlara para ödeyip ödemeyeceğinize karar vermeniz gerekiyor.

Peki Sürecini Nasıl İzleyeceğiz

Tüm bu süreci manuel olarak sosyal medya üzerinden, bloglardan ve forumlardan takip edebileceğiniz gibi Monitter, Google Alerts ve Social Mention gibi ücretsiz programları da kullanabilirsiniz. Tüm bunların yanında çok daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz de, Trackur gibi detaylı analiz ve raporlama yapabilen programları kullanabilirsiniz.

Peki Bizi Kimler İzliyor Olabilir

Yukarıda bahsettiğimiz tüm adımlar hem kişiler hemde kurumlar ve şirketler için geçerli. Bugün kendi isminizi marka yapabileceğiniz gibi şirketinizi de doğru strateji ve doğru planlanmış bir sürecin sonunda markalaştırabilirsiniz. Tüm bu süreçleri uygularken kişilerin ve kurumların sizin hakkınızda ne konuştuğunu dinlemeye, onların istek ve taleplerini doğru anlamaya, gelen geri beslemelere göre zamanında ve doğru hamle yapmaya ve yaptığınız bu değişiklikleri ve hamleleri takipçilerinize duyurarak onlarla güçlü bir bağ kurmaya özen göstermek, sürecin başarısı için olmazsa olmaz etkenler.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir