Çevre Kirliliği Oluşturmayan Yenilebilir Gıda Ambalajı Üretiliyor

"Şu anda dünyanın en büyük sorunu nedir?" diye sorsam herkesin çok farklı cevaplar verme ihtimali oldukça yüksek. Ancak şuna eminim ki, bu cevaplardan biri "çevre kirliliği" olur. Çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri plastik atıklar. Ve plastik atıkların büyük bir kısmını ürün ambalajları oluşturuyor. Marketten satın aldığımız neredeyse her ürün bir ambalaja sahip. Ve bu ambalajlar, dünyanın ekosistemine büyük zarar veriyor.

Ambalaj atıklarının da katkıda bulunduğu çevre kirliliği, her geçen daha kötü bir hal alırken hemen hemen her soruna bir çözüm bulmaya çalışan bilim de bu konuda da boş durmuş değil. Futurism'in yaptığı habere göre Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilim insanları, süt proteininden yapılmış yenilebilir ambalaj malzemesi üretti. Sadece gıda ürünlerinin ambalajlarında kullanılması planlanan bu malzeme, devrim niteliğinde bir buluş ve gıda paketleme endüstrisi için önemli dönüm noktası olma özelliği taşıyor.

Paylaşılan bilgilere göre Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan bir kişi, her yıl ortalama olarak 84 kilograma yakın plastiği çöpe atıyor. Ve bütün ülke hesaba katıldığında, her yıl yaklaşık olarak 27 milyon ton plastik atığın oluştuğu ifade ediliyor. Sadece tek bir ülkenin oluşturduğu plastik atık miktarının 27 milyon ton olduğunu göz önünde bulundurursak çevre kirliliği açısından mevcut durumun vahametini anlatmak için başka bir bilgi paylaşmaya pek gerek yok diye düşünüyorum.

https://youtu.be/FR6Z7hIiFXM

Bu plastik atıkların büyük kısmı, doğada çözünemediği için yıllar boyunca katı atık toplama alanlarında kalacak ve bir kısmı ise doğaya karışarak hayvanlar için bir tehdit unsuru oluşturacak ve çevreye zarar verecek. Bilim insanlarının kazein, yani süt proteini kullanarak ürettiği bu malzeme ise tamamen yenilebilir ve bu yüzden çevre için herhangi bir tehdit unsuru oluşturmuyor.

Yenilebilir ambalajlar, halihazırda bazı gıda üreticileri tarafından kullanılıyor. Ancak piyasada mevcut olan yenilebilir ambalajların çoğu nişastadan yapılıyor ve nişasta, gıdaları taze tutma konusunda pek iyi bir malzeme değil. Bilim insanlarının ürettiği süt proteini temelli yeni malzeme ise oksijeni gıdadan uzak tutma konusunda plastiğe göre 500 kat daha iyi. Bu da hiç atık üretilmeden gıdaların daha uzun süre taze kalabileceği anlamına geliyor.

Bu malzemenin ne zaman kullanılmaya başlanabileceği de akılları kurcalayan önemli bir soru olarak öne çıkıyor. Araştırmacılar, bu malzemenin 2019 yılından itibaren kullanıma sunulabileceğine inanıyor.

Daha önce sizlerle plastik şişlere alternatif olarak doğada kendi kendisini yok edebilen su şişesi tasarımını da paylaşmıştık. Doğa dostu okuyucularımız linkimize buradan ulaşabilir.

 

Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir