Canlı Yayınların TV’lerin Dijital Platformlarındaki Payı Yüzde 32

IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması Eylül ayı verilerine göre, TV kanallarının dijital platformlarını ziyaret edenlerin üçte biri canlı yayın izliyor.

VOD platformların dizi ve film izlemek için lineer TV kanallarından çok daha erişilebilir ve kullanışlı olduğu açık. Kullanıcı bu platformlar sayesinde istediği içeriğe istediği zaman, istediği yerde, seçtiği cihazla erişim sağlayabiliyor. Ancak söz konusu belli meslek gruplarını ya da kitleleri ilgilendiren tartışma, söyleşi programları ya da flaş haberler olduğunda VOD’un üstünlüğünden bahsetmek henüz mümkün değil. Kendilerini doğrudan ilgilendiren, bekleyemeyecek konularda insanların gecikmeden bilgi sahibi olması yani bazı yayınların lineer izlenmesi gerekiyor.


Bu noktada VOD yetersiz kalsa da, dijitalin hala söyleyecek sözü var:

Televizyonda takip ettikleri programların yeni bölümlerini kaçırmak istemeyen izleyiciler, televizyon kanallarının online platformlarında canlı yayınları takip edebiliyorlar. IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması Eylül ayı verilerine göre, televizyon kanallarının dijital platformlarında video izleyen kullanıcıların %32’si canlı yayınları takip ediyor.

Dijital platformlar; gündemden kopmamak ve sosyal/iş çevremizdeki tartışmaların gerisine düşmemek için takip etmemiz gereken programı izlemek üzere programın yayınlandığı saatte TV karşısında olma zorunluluğumuzu ortadan kaldırıyor. TV kanalları ve yayın sağlayıcılar, telefon uygulamaları ve geliştirdikleri dijital platformlarıyla lineer izleme ihtiyacımıza da yanıt oluyor.

Blu TV reklam erişimi Eylül ayında Netflix’i geçti

Diğer taraftan, VOD platformları arasındaki rekabete ilişkin önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bilindiği gibi, sosyal medyanın ve dijitalin regülasyonu farklı ülkelerde kamu otoritelerinin ve hatta uluslararası örgütlerin sıcak gündemlerinden biri durumunda. Ülkemizde de dönem dönem bu doğrultuda, vergi düzenlemelerini ve hukuki süreçleri de içeren, bazı adımlar atılıyor.

Geçtiğimiz yaz aylarında ise, Netflix’in RTÜK denetimine tabi olacağı doğrultusunda medyada yer alan haberler, VOD piyasasındaki rekabette dalgalanmalara yol açtı. Netflix, ilgili dönemde Türkiye’deki reklam yatırımlarını gözle görünür oranda azalttı.

Gemius’un rakip rekabet ölçüm aracı AdReal’ın verilerine göre, Nisan ve Temmuz ayları arasındaki dönemde aylık ortalama 16,4 milyon gerçek kullanıcıya reklamlarını eriştiren Netflix’in reklam erişimleri Eylül ayında 6,5 milyon seviyesine geriledi. İlgili dönemde Netflix gibi VOD platformu olan BluTV’nin reklam erişimi ilk kez Netflix’i yakaladı. Ekim ayında ise Netflix’in reklam yatırımlarında yeniden eski düzeyine doğru bir yükseliş trendi gözlenmeye başladı ve reklam erişimi 11,1 milyon seviyesine yükseldi.

Netflix’in ilgili dönemde reklam yatırımlarında yaptığı kısıtlama, siteyi ziyaret eden kullanıcı sayısına da yansıdı. IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması verilerine göre, Nisan - Temmuz döneminde aylık ortalama 3,3 milyon gerçek ziyaretçiye sahip olan Netflix’in ziyaretçi sayısı, reklam yatırımlarının en düşük seviyede gerçekleştiği Eylül ayında 2,7 milyona geriledi. Reklam yatırımlarının yeniden yükselişe geçmeye başladığı Ekim ayında ise Netflix’in gerçek ziyaretçi sayısı 2,9 milyona ulaştı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir