Burger King'in Engelli Kişilerin Çalışma Hakkını Vurguladığı Tweet, 800 Binden Fazla Etkileşim Aldı

  • Bir Twitter kullanıcısı, Burger King'in Endonezya'daki bir şubesinde, işitme engelli kişilerin çalıştığını gösteren fotoğraflarla birlikte, bunun bir pazarlama hamlesi olduğunu ima eden bir tweet attı.
  • Burger King Endonezya ise bu tweet'e bunun bir pazarlama hamlesi olmadığını, bunun bir eşit hak olduğunu ifade eden bir tweet ile karşılık verdi.
  • Burger King Endonezya'nın attığı tweet, yaklaşık olarak 201 bin retweet ve 613 bin beğeni aldı.
  • İlgili Yazı: Burger King, McDonald's'ın Müşterilerini Kaçırarak Kendisine Yönlendirdi

Sürekli olarak dikkat çekici pazarlama kampanyalarıyla karşımıza çıkan fast food restoran zinciri Burger King, geçtiğimiz hafta Twitter'da yaşanan bir diyalogla gündeme geldi. Bir Twitter kullanıcısı, Burger King'in Endonezya'da bulunan bir şubesinde çekmiş olduğu ve bu şubede işitme engelli çalışanların bulunduğunu işaret eden iki fotoğrafla birlikte, "Bunu yaptığı için Burger King'e saygı mı duymalıyım ya da bunun, bizim empatimizi kazanmak için yapılan bir pazarlama stratejisi saçmalığı olduğunu mu söylemeliyim?" şeklinde tweet attı.

https://twitter.com/chillisauceabc/status/1168921048710094850

Bu iki fotoğraftan birinde, elinde bir yönlendirme yazısı tutan işitme engelli bir çalışan yer alıyordu ve yönlendirme yazısında, "Merhaba, ben işitme engelliyim. Lütfen sipariş vermek için menüdeki bir resmi seçin. Teşekkür ederim." ifadeleri yer alıyordu. Diğer fotoğrafta ise müşterilerin işitme engelli çalışanlarla daha rahat iletişim kurabilmeleri için "evet, hayır, lütfen, teşekkür ederim" gibi temel kelimelerin işaret dilindeki karşılıklarının gösterildiği bir pano yer alıyordu.

Daha sonrasında Burger King Endonezya ise bu tweet'i retweet'leyerek "Bu, bir pazarlama stratejisi saçmalığı değil. Bu, sadece herkesin doğru dürüst bir işe sahip olmasına yarayan eşit bir hak. Yine de haykırışın için teşekkürler!" şeklinde bir cevap verdi. Ve markanın bu yerinde cevabı, inanılmaz bir etkileşim aldı. Öyle ki, ben bu yazıyı yazdığım sırada Burger King Endonezya'nın bu tweet'i yaklaşık olarak 201 bin retweet ve 613 bin beğeni almıştı.

https://twitter.com/BurgerKing_ID/status/1169480908635664384

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki, bizim ülkemizde de işletmelerin belirli bir oranda engelli birey çalıştırma zorunlulukları var. Tabii bu yasa ne oranda uygulanıyor, orası ayrı bir mesele. Ancak özellikle insan haklarının daha çok gözetildiği Batı ülkeleri başta olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinde böyle bir yasal zorunluluğun olduğunu tahmin etmek çok da zor değil.

Endonezya'da da böyle bir yasal zorunluluk olup olmadığını bilmiyoruz. Ama zaten burada önemli olan, Burger King'in, engelli bireylerin topluma kazandırılmasına yardım olmak adına onlara çalışma imkanı vermiş olmasıdır. Ki Burger King Endonezya da attığı tweet'te, engelli bireylerin çalışma hakkına dikkat çekerek bunu çok iyi bir şekilde vurgulamış.

https://pazarlamasyon.com/burger-kingin-mcdonaldsi-hedef-aldigi-6-yaratici-kampanya/

Tüm bu tartışmayı başlatan Twitter kullanıcısının attığı bu tweet, markaların hayata geçirdikleri sosyal sorumluluk projeleri için "Önemsedikleri için yapmıyorlar ki, marka imajı için yapıyorlar." gibi cümleleri sarfeden kitleyi benim aklıma getirdi. Bunlar, kar amacı güden kuruluşlar ve her hamlelerini marka imajını iyileştirmek ya da doğrudan kar elde etmek amacıyla yapmalarından daha doğal bir şey olamaz. Kaldı ki bu sosyal sorumluluk projeleri, eğer insanların hayatına dokunuyor, sokak hayvanlarına fayda sağlıyor ya da çevremizi daha güzel bir yer haline getiriyorsa, markalar bu güzel girişimleri için biraz övgüyü hakediyorlar bence. Zira elde edecekleri olumlu marka imajına rağmen, bu tarz sosyal sorumluluk projelerine girişmeyen markalar da var.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir