Türkiye’de toplumun %13’ünü AB SES grupları oluşturuyor. C1 ve C2 %51’ini, DE ise %37’sini oluşturuyor.
Elbette alım gücü daha yüksek olan gruplar için iletişim çalışmaları hazırlamak, bunları mecralara yaymak daha eğlenceli bir iş.
Oysa ortada Türkiye’nin önemli bir kısmını oluşturan ve öyle canının istediği gibi alışveriş yapamayan bir kitle söz konusudur.
Biz bu kitleyi yok sayamayız. Çünkü bu kitle, “inadına hayata tutunan” , “ inadına hayatta kalmak” için pek çok farklı finansal kaynağın da peşinde koşan bir kitledir.
Son dönem bizzat deneyimlediğim, hayatlarına girdiğim, alışkanlıklarını anlamaya çalıştığım bu grup, özellikle bankaların, düzenli hedef kitlesidir.
Gelirleri, çocuklarına, ev kirasına, ancak yettiği için, en basit giyim, teknoloji alışverişi için bile tek kaynakları bankalardır. Eskiden, “memleketten gelen destek” ile en azından mutfak masraflarını düşürebilen bu grup için köyden şehre göç öylesine yaygınlaşmıştır ki, köyde “ erzak” gönderecek kimse kalmamış durumdadır.
Bu insanlar, şehirde, minimumda yaşayıp, tek başlarına hayatta kalmak zorundadır. Bu durumda da, tek başvuru kapıları bankalar olmaktadır. KMH’larını sonuna kadar tüketirken, banka faizlerini de dikkatlice araştıran hedef grubun, uygun geri ödeme, faiz oranı beklentileri dışında duygusal bir motivasyonları daha vardır: SAYGI DUYULMAK!
Çünkü çaresizce mahkûm oldukları bankacılık sektörüne, borçlarını ne yapıp ödeyen, ancak kapıdan girdiklerinde de bir güler yüz, bir çay, bir hoş sohbet bekleyen grup, “yok günlerinde var sayılmak” / “ insan yerine konmak” istemektedir.
Türkiye gibi duygusal beklentileri yüksek bir ülkede, bankalara ve finansal kurumlara en büyük önerim, marka bağı, duygusal sadakatin yolu,
“ zor günde halden anlamaktan geçmekte”. Siz siz olun, bankacılık sektörünü, sadece faiz oranı/geri ödeme avantajı, kredi kartı taksitleri diye görmeyin. Banka personeliniz, onların hal ve tavırları, çözümcülükleri, sizi bir anda rakiplerinizden ayrıştıracaktır. Unutmayın, bizim ülkemizde, bir güler yüz, bir “hoşgeldiniz” tahmininizden fazla kapı açmaktadır.
Empati dolu günler dilerim.