2012 yılı dünya ekonomisinde birçok ilklere ve rekorlara sahne oldu. Bazı ülkeler krizin eşiğindeyken bazılarının ise yıldızı parladı. Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının sahne aldığı arenada sonuçların negatif yönlü çıkması sıfırcı hoca rolü oynayan bu kurumların ne kadar önemli olduğu bir kez daha kanıtlandı. Genel itibariyle daralma noktasına gelen küresel ekonomide tarihler itibariyle Avrupa’dan ABD’ye önemli anlar nelerdi bakalım:
13 Ocak: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Euro Bölgesi'ne üye 9 ülkenin uzun vadeli kredi notunu bir ya da iki basamak düşürdü. Fransa, Avusturya, İtalya, İspanya, Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Slovakya ve Slovenya'nın notları indirimden etkilenirken, Almanya ''AAA'' olan kredi notunu korudu. Standard and Poor's, Fransa'nın kredi notunu AAA'dan AA 'ya indirdi.
17 Ocak: S&P, Fransız kamu şirketlerinin kredi notunu düşürdü.
25 Ocak: ABD'li teknoloji şirketi Apple, Exxon Mobil'i geçerek dünyanın piyasa değeri en yüksek şirketi oldu. Şirketin piyasa değeri, 418,89 milyar dolara ulaştı.
27 Ocak: Fitch, İtalya, İspanya, Belçika, Slovenya ve Güney Kıbrıs'ın kredi notlarını düşürdü, İrlanda'nın ise kredi not görünümünü negatife çevirdi.
4 Şubat: İran, bazı Avrupa ülkelerine petrol ihracatının durdurulacağını bildirdi.
14 Şubat: Moody's, İtalya, İspanya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Malta'nın kredi notlarını düşürdü.
21 Şubat : Euro Bölgesi’nde Yunanistan'a 130 milyar Euro’luk ikinci yardım paketi için onay verildi.
28 Şubat: Forbes'un ''En Zengin 100 Türk'' listesine göre; Türkiye'nin en zengini 3 milyar dolarlık servetiyle Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin oldu. Listede Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet 2,9 milyar dolarlık servetiyle ikinci, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker 2,8 milyar dolarla üçüncü oldu.
9 Mart: Borç krizindeki Yunanistan'ın Euro Bölgesi ve IMF’den aldığı 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi kapsamında uygulanan tahvil takas işlemine (PSI) beklentilerin üzerinde bir oranda yüzde 85,9 katılım sağlandı. Bu işlemle Yunanistan'ın bir kalemde 105 milyar Euro borcu silindi.
27 Nisan: S&P, İspanya'nın uzun vadeli kredi notunu iki kademe birden indirerek ''A''dan ''BBB ''ye düşürdü.
23 Temmuz: Euro ülkelerinin ortalama kamu borç yükü, ilk çeyrekte yüzde 88,2'ye yükseldi.
4 Eylül: Mart ayında büyük beklentilerle 38 Dolardan halka arz edilen sosyal medya devi Facebook’un hisseleri, New York borsasında 17.58 Dolar’ı gördü ve dibe vurdu.
10 Ekim: Japon otomobil üreticisi Toyota, ABD, Japonya, Avrupa ve dünyanın başka bölgelerindeki 7,43 milyon aracını geri çağırdı.
29 Ekim: ABD'de etkili olan Sandy Kasırgası nedeniyle 27 yıl sonra ilk kez olumsuz hava koşulları New York borsasının tatil edilmesine sebep oldu. New York borsası 29-30 Ekim tarihlerinde kapalı kaldı. Borsa en son 1985 yılındaki Gloria Kasırgası'nda hava koşulları nedeniyle tatil edilmişti.
15 Ekim: Nobel ekonomi ödülünü Amerikalı Alvin Roth ve Lloyd Shapley aldı.
20 Kasım: Moody's Fransa'nın ''Aaa'' olan kredi notunu bir kademe düşürerek ''Aa1''e çekti, notun görünümünü negatifte bıraktı.
27 Kasım: Euro Bölgesi maliye bakanları ve IMF, Yunanistan'ın borçlarının 40 milyar Euro'sunun kırpılması ve ilave kaynak sağlanması konusunda uzlaştı.
29 Kasım: S&P, Çin'in kredi notunu AA-/A-1 olarak teyit etti, not görünümünü ise durağan olarak belirledi.
30 Kasım: Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı yüzde 11,7 ile tarihinin en yüksek düzeyine çıktı.
Aşağıdaki tabloda The Economist'te yayınlanan ülkelerin GSYİH, İşsizlik Oranı, Cari Hesap Dengesi, Bütçe Dengesi ve Ulusal Paranın Amerikan Doları karşısındaki değişimi gibi önemli ölçümler yer almaktadır.