Aşırı Cinsiyetçi Bulunan Mendil Reklamı Tepki Çekti

Biliyorsunuz ki 2021 yılına yeni girdik ve sanki hiç yol almamış gibi, çağın gerisinde kalan bir zihniyetle karşımıza çıkan ve gerek ırkçılıkla, gerek cinsiyetçilikle, gerekse insanları ayrıştırmak için bambaşka kavramlarla karşımıza çıkan birçok reklam görüyoruz ne yazık ki.

https://pazarlamasyon.com/mucevherlerini-erkek-model-ile-tanitan-cinar-kuyumculuk/

Ne zaman yayınlandığı net olarak bilinmese de sosyal medya kullanıcıları tarafından Çin'de böyle bir reklam yayınlandığı ortaya çıkarıldı ve çok fazla tepki çekti. Purcotton isimli makyaj temizleme mendili üreten bir marka, yayınladığı reklam filminde, çoğu kadının korkusu olan cinsel tacizi alaycı bir şekilde konu alıyor. Aynı zamanda kadınların makyajını sildikleri zaman çirkin olduklarına dair bir gönderme yaparak cinsiyetçiliği farklı bir boyuta taşıyor.

Tepki çeken reklam filminde, akşam geç saatlerde dışarı çıkan bir kadın tek başına temkinli bir şekilde yürüyor. Sonrasında ise kendisine zarar verebileceğini düşünen biri tarafından takip edildiği için rahatsız oluyor. Genel olarak bu gibi durumlarda kadınlar telefonla konuşuyormuş gibi yapar veya adımlarını sıklaştırır fakat biz bu reklam filminde bambaşka bir şey görüyoruz.

Bu durum yaşanırken kadın çantasından Purcotton markalı mendili çıkarıyor ve yüzünü silmeye başlıyor. Makyajı sildikten sonra kadın birden erkek görünümlü birine dönüşüyor ve onu belki de taciz etmeyi planlayan kişi, bu durumu gördükten sonra birden yanından uzaklaşıyor. Sonrasında ise çok komik bir olaymış gibi gülme efektini duyuyoruz.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=YJOEHBtK1io&feature=emb_title

China Women’s News isimli bir internet sitesi de bu reklam için, "Bu reklam filmi önyargı, cehalet ve kötü niyetle dolu. Kadınlar ürün değil, tüketicidir. Kadınlara hakaret eden sözde yaratıcı reklam filminin kamuoyu tarafından eleştirilmesi kaçınılmazdır." eleştirisinde bulundu.

Reklam filminin bu kadar tepki çekmesinden sonra marka internet üzerinden bir açıklama yaparak özür diledi. Açıklama ise "Bu olaydan sorumlu kişileri incelemek için yeni bir ekip kurduk ve aynı olayların yaşanmaması için içerik üretimini ve inceleme süresini geliştirmek üzerine yoğunlaşacağız." şeklinde oldu.

Tabii ki bu kadar tepki çeken bir reklam filmi için sorumluluğu üstleneceklerini beklemiyorduk fakat gerçekten bu iş yapılırken bile isteye cinsiyetçilik yaparak toplumu ayrıştırmayı mı hedeflediler yoksa bunun cinsiyetçi mesajlarla dolu bir reklam filmi olduğunu anlayamadılar mı ya da reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığıyla yola çıkarak zaten tepki çekmeyi mi amaçladılar bilemeyiz.

Nihayetinde tek amaç maddi kazanım olmamalı diye düşünüyorum. Marka her zaman kendi itibarını koruyabilmeli ve bunun yanında toplum yararını da gözetebilmeli.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir