Artık yapay zekâyla müzik de üretebileceksiniz!

Google, yazdığınız metinlerden müzik üreten yeni yapay zekâ aracı MusicLM'i duyurdu.

Google, yakın zaman önce yeni bir yapay zekâ teknolojisi geliştirdi.  MusicLM adı verilen bu teknoloji, müziğin tasarımı, bestelenmesi ve yapımı süreçlerine yapay zekâ dokunuşu getiriyor. 

Google'ın yeni yapay zekası MusicLM, yazdığınız metinleri müziğe dönüştürebiliyor. 280 bin saatlik müzik ve ses veritabanıyla eğitilen yapay zekânın müzik endüstrisinde yeni bir çağ başlatma potansiyeline sahip olduğu söyleniyor. Çeşitli müzik türlerini ve enstrümanları birleştirebilen MusicLM, henüz kullanıma sunulmadı. Bunun asıl sebebinin, şirketin olası telif hakkı risklerinden çekinmesi olarak gösteriliyor. 

İnsan bestecilerin yerini alması şimdilik pek mümkün değil

Yapay zekânın ürettiği müziklerde, ses kalitesinin ve yazılan metinlere bağlı kalma düzeyinin oldukça yeterli olduğu belirtiliyor. Tabii henüz geişme aşamasında olduğunu söyleyebileceğimiz MusicLM'nin bazı sınırlılıkları bulunuyor. Yapılan açıklamalar arasında, bazı bestelerin 'garip' gelebileceği ve vokallerin zaman zaman 'anlaşılmaz' olabileceği yer alıyor. Üretilen müziklerin çoğunun yapay zekâ tarafından yapıldığı anlaşılmasa da, bazı yerlerde seslerin birbirine girdiğine rastlayabiliyorsunuz. 

google-musiclm

Google tarafından yapılan örneklere buradan bakabilirsiniz. Üretilen müzikleri açıklamalarıa baktığımızda ise şu örneklerle karşılaşıyoruz; "Bir atari oyununun ana müziği. Akılda kalıcı bir elektro gitar riffi ile hızlı tempolu ve iyimser. Müzik tekrarlayıcı ve hatırlaması kolay olsun, ancak zil sesleri veya davul sesleri gibi beklenmedik sesler içersin", "Reggaeton ve elektronik dans müziğinin uzaylı, dünya dışı bir sesle birleşimi. Uzayda kaybolma deneyimini uyandırsın ve müzik, dans edilebilirken bir yandan merak ve huşu uyandıracak şekilde tasarlansın".

Yapay zekâ tarafından müzik üretilmesi, müzik endüstrisinde yeni bir dalganın başlamasına yol açabilir. Yapay zekâ tarafından üretilen müziğin, en azından şimdilik, insana has sanatsal yeteneği ve yaratıcılığı eksik. Ayrıyeten özgünlüğün de sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Yapay zekânın olası bir diğer sınırlılığı ise, niş müzik üretmeyip genele hitap edecek popüler müzikler üretmesi olabilir. Bu durum, üretilen müziklerin çok sığ kalmasına sebebiyet verebilir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir