Apple'ın En Başarısız Ürünlerini Biliyor Musunuz?

Dünyanın en değerleri markası olarak konumlandırılan Apple için, bu değeri oluşturan en temel yaklaşımlardan biri bu güne kadar şüphesiz marka algısı oldu. Her ne kadar ucuz iPhone tartışmalarında sahip olduğu marka algısı olabilecek en güçlü darbelerden birini aldıysa da, 2013 verilerine göre Apple, dünyanın en değerleri markaları listesinin galibiyetini Coca Cola’dan almayı başarmış durumda.

Dünyanın en büyük şirketlerinin bu gibi başarılarını görmek hiç de için şaşırtıcı bir etken oluşturmuyor. Fakat aynı şirketlerin başarısızlık hikayeleri adına sonuçlar hiç de bu şekilde değil. Marka konumlandırması bakımından bir markayı müşteri gözünde canlı ve tabi ki farklı tutabilme kavramı firmalar için o kadar da kolay gerçekleştirilebilir bir kavram değil. Fakat asıl öne çıkarılabilecek tehlike, konumlandırma hatalarının geri dönüşlerinde gerçekleşiyor aslında. Tüketici gözünde kaliteli olarak konumlandırılmış bir markanın tamamen bambaşka bir kimlikle pazara sunulması, marka yönetimi açısından büyük facialarla ödenebiliyor çoğu zaman. İşte bu sonuçların yönetilme aşamasında marka yöneticilerine düşen görev, markanın geleceğini belirlemede en büyük etmeni oluşturuyor.

Apple, bu konumlandırma stratejisi içinde, marka hatalarını kapatma açısından oldukça başarılı bir strateji yürüterek geldi bulunduğu konuma. Nitekim birçok başarısız ürününü çoğu zaman duymadık, görmedik bile... Oysa ki başarı stratejilerinin gerisinde birçok kez döneminin en iyi ürününü piyasaya sürememişti Apple. Ama aynı oranda, bunu başarabildiği takvimde de geçmiş başarısızlıkların etkisini çabucak akıllardan silebildi.

İşte Apple’ın En Başarısız Ürünleri

[colored_box color="grey"]

the-apple-iii-1980-1981

The Apple III (1980-1981)

İlk Apple masaüstü bilgisayarı. Steve Wozniak tarafından dizayn edilmişti. Fakat gelin görün ki aşırı ısınma problemi yüzünden sürekli bozulan ürün, pazardan geri çekildi.

[/colored_box]

[colored_box color=" grey"]

the-apple-lisa-1983-1985

The Apple Lisa (1983-1985)

9,995 dolar maliyetle üretilen ürünün satış oranları oldukça düşük gerçekleşti. En büyük sebebi ise bilgisayar teknolojilerinin geriliği döneminde değerlendirenler için bile, oldukça zor kullanımı ve ortalamaya göre oldukça yavaş olmasıydı.

[/colored_box]

[colored_box color=" grey"]

apple-newton-1993-1998

Apple Newton (1993-1998)

Dönemin tableti olarak piyasaya sürülen Apple Newton’un batarya kullanımı diğerlerine oranla en kötüsüydü. Dolayısıyla yayılamadan pazardan çekilmek zorunda kaldı.

[/colored_box]

[colored_box color=" grey"]

apple-pippin-1995-1996

Apple Pippin (1995-1996)

Aslında PlayStation tarzı bir ürün üretilebilmek için piyasaya sürülmüştü fakat daha sonra oyun sektörü tarafından başarısız görüldüğü ve yok sayıldığı için pazardan çekilmek zorunda kaldı. 600 dolardan piyasaya sürülmüştü.

[/colored_box]

[colored_box color=" grey"]

20th-anniversary-mac-1996-1997

20th Anniversary Mac (1996-1997)

Şirketin yirminci yılına ithafen büyük bir beklentiyle çıkarılan bu ürünün satış oranları yok denecek kadar az olduğundan, hemen piyasadan geri çekildi.

[/colored_box]

[colored_box color=" grey"]

the-hockey-puck-mouse-1998-2000

The "Hockey Puck" Mouse (1998-2000)

Bu ürün ile birlikte ürün farklılaştırma denemesine girişen Apple, belki de başarılı olsaydı bugün bilgisayarın donanım parçaları konusunda pazarda bambaşka bir kulvarda ilerlemeyi planlıyordu. Fakat müşteriler tarafından sevilmeyen tasarımı sebebiyle ürün piyasadan kısa bir süre içerisinde geri çekildi.

[/colored_box]

[colored_box color=" grey"]

the-u2-ipod-2004-2004

The U2 iPod (2004-2004)

İlk iPod olarak piyasaya sürülen ürün pazardan hemen geri çekildi. Bu alandaki ilk ürünlerden biri olmasına rağmen, fiyat konumlandırması konusunda çok üst düzeydeydi, müşteri ilgisini tahminlerdeki gibi üzerine çekmeyi başaramadığından üretimi devam ettirilmedi.

[/colored_box]

 

Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir