Amazon Türkiye'ye Giriş Yaptığında Nelerin Değişeceğini Sektöre Sorduk

Amazon dünya e-ticaret ekosisteminin en önemli oyuncusu olarak her geçen gün büyümeye devam ediyor. Sektöre getirdiği yeniliklerle müşterilerine eşsiz bir müşteri deneyimi sunan ve bunu daha da mükemmelleştirmeye çalışan şirket bu sayede girdiği her pazarda başarıyı yakalıyor. 

Amazon'un yeni hedefi ise Türkiye pazarı. Şirketin Türkiye'ye resmi olarak giriş yapacağını ve bunun için gerekli işlemleri başlattığını size duyurmuştuk. 

Türkiye'de gelişen e-ticaret pazarını gözüne kestiren Amazon oturmuş sistemi ve müşteri odaklı hizmet tarzıyla Türkiye pazarında neleri değiştireceğini, rakiplerinin ne gibi hamleler yapabileceğini, şirketin Türkiye e-ticaret pazarına nasıl katkılar sağlayacağını sektörün profesyonellerini sorduk.

 Mustafa İçil (İçil Eğitim ve Danışmanlık)

Dijital Dönüşümün şekillendirdiği dünyada teknolojik değişime ayak uyduramayan firmalar rekabete karşı avantajlarını yitiriyorlar, hatta varlıklarını sürdürmekte zorlanıyorlar. Bazı firmalar ise değişimi yakalamanın ötesinde, değişimi yaratıyorlar. Amazon da bu firmalardan biri.

Amazon gibi alanında çok güçlü bir firmanın Türkiye’ye girmesi, e-ticaret pazarında olumlu yönde bir hareketlenme sağlayacaktır. Müşteriler tarafında yaratacağı ek talep ile e-ticaret pazar pastasını büyütürken, aynı zamanda da yaratacağı sağlıklı rekabetle Türkiye’deki e-ticaret hizmetlerinin zenginleşmesine ve gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Ancak etki sadece e-ticaret ile kısıtlı kalmayacak. E-ticaret dünyasının önemli bir oyuncusu, hatta lideri olan Amazon, kendisini bu alanla kısıtlamayıp, dijital içerik (Amazon Prime, Amazon Music), bulut bilişim (Amazon Web Services, Amazon Drive), akıllı ev cihazları (Amazon Echo) ve daha birçok alanda yatırım yapmakta. Hatta pilot çalışmasını yaptığı Amazon Go marketleri ile, alışılageldik iş modellerini geleceğin teknolojileriyle yeniden şekillendiriyor. Amazon’un bu girişimleri girdiği pazarda sadece e-ticaret alanında değil birçok alanda dijital dönüşümün katalizörlerinden biri olacağının bir göstergesi.

Marketing Holmes

Daha önce hiçbir tecrübesi olmadığı bir pazarı girişiyle bile domine etmesiyle bilinen Amazon’un Türkiye pazarına girecek olması Türk e-ticaret sektörü için son yılların şüphesiz en büyük haberlerinden biri. Geçtiğimiz yıllar yabancı yatırımların ülkeden çıkışıyla çalkalanan sektör bu sefer büyük, oldukça büyük bir oyuncunun sektöre adım atışıyla hiç olmadığı kadar büyük bir dalgaya maruz kalacağa benziyor.

Amazon yalnızca bir e-ticaret sitesinden çok daha büyük bir anlamı ifade ediyor bugün. Telefon-tablet ürün gamından, alanının en başarılı e-kitap okuyucusuna, rüzgar santrallerinden, süpermarketler zincirlerine kadar oldukça geniş bir yelpazede hizmet sunan markanın bence Türkiye pazarında rakiplerinden ayrışacağı en büyük rekabetçi avantajı tüm bu alanların ötesinde müşteri memnuniyeti politikasında olacak.

Türk e-ticaret sektörü her ne kadar her yıl istikrarlı bir şekilde büyüse de, beklenenin altında büyüme katetmesinin altında müşteri memnuniyetinin tam anlamıyla sağlanamıyor olması yatıyor. Bir dönem taşı toprağı altın olarak lanse edilen e-ticaret, işini iyi yapan markalarla birlikte merdiven altı sitelerin de türemesine zemin oluşturdu ve yaşanan sorunlar hizmet kalitesinin düşmesine, insanların parasını ödedikleri ürünlere ulaşamamasına, yaşadıkları sorunlara muhattap bulamamalarına ve tüm bunlarla birlikte ise Türk tüketicinin zihninde oldukça kötü bir algının oluşmasına yol açtı. Böyle bir durumda ise Amazon gibi müşteri memnuniyetine her şeyden çok daha fazla önem veren bir oyuncunun pazara girmesi, elbette dengeleri değiştirecek etkenlerin başında geliyor.

Sektörü değiştireceğine inandığım bir diğer dinamik ise üyelik sistemi. Bugün Amerika’da her dört kişiden birini Amazon Prime üyesi yapan marka, film-dizi arşivlerine sınırsız erişimden ücretsiz kargoya, yeni kitaplara erken erişime kadar birçok özellike birlikte yalnızca bir sadakat sisteminin çok ötesinde bir yapıyı ifade ediyor. Ülkemizde müşterilerini yalnızca doğum günlerinde hatırlayan markalar düşünüldüğünde, böyle bir sistemin ülkemizde faaliyete geçmesiyle birlikte sektörün geçireceği değişim malum. Amazon Prime üyelerinin ise üye olmayan kullanıcılara nazaran iki kat daha fazla para harcadığını da bir kenara not etmek gerekiyor.

Amazon şüphesiz dünyanın en büyük oyuncularından biri. Türkiye pazarına girişiyle birlikte ise dinamiklerin değişeceği aşikar. Bakalım önümüzdeki aylar ne gösterecek.

Önder Bakal (Yataş Grup E-Commerce Yöneticisi)

Amazon’un artık Türkiye pazarına giriş yapmasının kesinleşmesini hem üreticiler hem de tüketiciler açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz.

Bunu esasen salt e-ticaret sektörü özelinde değil tüm sektörler özelinde değerlendirebiliriz. Zira satacağı bazı ürünleri Türkiye'den tedarik edeceği öngörüsü ve isteği üretim sektörü açısından önemli olacaktır.

Müşteriler nezninde faydası; genel olarak rekabetin kızışmasıyla birlikte geniş ürün gamına nispeten daha uygun fiyatlarla ulaşabilecek olmaları. Bu durum mevcuttaki rakiplerin kendilerini daha çok geliştirmesini sağlayabilir.

Bütünleşik müşteri deneyimi, Amazon Go vb yeni nesil perakende yaklaşımı, drone ile  teslimat seçenekleri vb gibi konuları ülkemizde de deneyimleme şansını umarım kısa sürede yakalayabiliriz.

Pazarlamasyon olarak biz de Haftanın Gündemi video serimizde Amazon'un Türkiye'ye girdiğinde neleri değiştireceğini değerlendirmiş ve üzerine tartışmıştık.

https://www.youtube.com/watch?v=Kjzh46YbIiw

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir