Amazon, Kitap Dükkanlarından Fazla Gelir Sağlayamıyor

Online perakende devi Amazon, son dönemde e-ticaretteki bu başarısını fiziksel dünyaya da taşımak için çeşitli girişimlerde bulunuyor. Bu kapsamda en ciddi hamlesi geçtiğimiz haziran ayında ABD'nin en büyük market zincirlerinden biri olan Whole Foods'u satın almak olan Amazon, geçtiğimiz ay ise Japonya'nın başkenti Tokyo'da bir pop-up bar açmıştı. Ancak dev şirket, bütün bunlardan önce Amazon Books ismiyle açmış olduğu kitap dükkanlarıyla fiziksel perakende işine adım atmıştı. Business Insider'ın yaptığı habere göre geçtiğimiz günlerde bu kitap dükkanlarının gelir raporları paylaşıldı.

Amazon, bugüne kadar ilk defa gelir raporunda "fiziksel mağazalar" kategorisine yer vererek bu mağazalardan ne kadar gelir elde ettiği bilgisini paylaştı. Bu, şirketin Whole Foods'u satın aldıktan sonra paylaştığı ilk gelir raporuydu ve rapora göre fiziksel mağazalardan elde edilen gelirin büyük bir kısmı (yaklaşık olarak 1,3 milyar dolar) Whole Foods tarafından sağlanmış. Yani bu, Amazon'un kitap dükkanlarından doğru düzgün bir gelir elde edemediği anlamına geliyor. Şu anda 12 tane Amazon Books mağazası bulunuyor ve kısa süre içerisinde 3 yeni mağaza daha açılacak.

Amazon'un kitap dükkanlarından fazla gelir elde edememesinin birden fazla makul nedeni var. İlk olarak şu anda çok sayıda Amazon Books mağazası bulunmuyor. 12 mağaza, Amazon gibi bir şirket için çok küçük bir rakam. Buna karşılık Whole Foods'un toplamda 460'tan fazla mağazası bulunuyor. Ayrıca kitap satışı, genel anlamda çok fazla gelir getiren bir iş değil.

Amazon Books mağazalarının düşük gelir sağlamasının bir diğer sebebi ise Amazon Books mağazalarının sadece Amazon Prime üyesi olan kişiler için fiyat avantajı sunması. Amazon Prime üyeleri, Amazon Books mağazalarından aynı Amazon.com üzerinden satın alıyormuş gibi çok uygun fiyatlarla kitap alırken Amazon Prime üyesi olmayan kişiler ise diğer mağazalarda sunulan fiyatların aynılarıyla karşılaşıyor. Yani Amazon Prime üyesi olmayan bir kişinin Amazon'un internet sitesinden kitabını sipariş edip ayağına kadar gelmesini beklemesi çok daha avantajlı.

Amazon'un Prime sistemine yatırım yapması ise gayet anlaşılır duruyor ve şirket, bu konudaki yatırımlarını daha da artıracak gibi görünüyor. Zira Prime üyeleri, diğer Prime üyesi olmayan kişilere nazaran Amazon'un internet sitesinde yaklaşık olarak 2 kat daha fazla vakit geçiriyorlar. Alışveriş oranlarına baktığımızda orada da aynı durum mevcut. Yani bir Prime üyesi, Prime üyesi olmayan bir kişinin 2 katı kadar alışveriş yapıyor. Sonuç olarak Amazon, Prime'a yatırım yaparak aslında müşteri sadakatine yatırım yapmış oluyor, ki bu da her markanın sahip olmak isteyeceği bir şey.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir