Amazon Dash Butonları, Tüketiciyi Koruma Yasasını İhlal Ediyor

  • Geçtiğimiz perşembe günü bir Alman, Amazon’un “Dash” butonları olarak bilinen küçük sipariş cihazlarının, sipariş edilen ürün ya da fiyatı hakkında yeterli bilgi vermediği ve tüketiciyi koruma yasasını ihlal ettiğine karar verdi.
  • 2015 yılından beri kullanımda olan Amazon Dash butonları, Prime üyelik programına dahil olan kişilerin tek bir düğmeye basarak çamaşır deterjanı, kahve ve bulaşık makinesi tabletleri gibi ürünleri kolay bir şekilde yeniden sipariş etmelerine imkan tanıyor.
  • İlgili Yazı: Avrupa'daki Amazon Çalışanlarından "Biz Robot Değiliz" Protestosu

Amazon Dash'i duyanlarınızı mutlaka vardır. Birkaç senedir kullanımda olan Amazon Dash, sadece tek bir tuşa basarak spesifik bir ürünü sipariş etmeye imkan tanıyan bir cihaz. Ancak bu cihaz, geçtiğimiz günlerde ilginç bir olayla gündeme geldi.

Birleşik Krallık merkezli ünlü haber ajansı Reuters'ın paylaştığı habere göre, bir Alman mahkemesi geçtiğimiz perşembe günü, Amazon’un “Dash” butonları olarak bilinen küçük sipariş cihazlarının, sipariş edilen ürün ya da fiyatı hakkında yeterli bilgi vermediği ve tüketiciyi koruma yasasını ihlal ettiğine karar verdi.

Bu karar, bölgesel bir tüketiciyi koruma gözlemcisinin Amazon aleyhinde bir dava açmasının ardından geldi. Davayı açan gözlemci, Amazon Dash butonlarının, alışveriş yapanların herhangi bir işlem sırasında ne kadar ödediklerini bilmeleri gerektiğini söyleyen yasaları ihlal ettiğini savundu.

Online perakende devi Amazon, 2015 yılında Dash butonlarını kullanıma soktu ve Prime üyelik programına dahil olan kişilerin Wi-Fi bağlantılı bu düğmeye basarak çamaşır deterjanı, kahve ve bulaşık makinesi tabletleri gibi ürünleri kolay bir şekilde yeniden sipariş etmelerini sağladı.

https://pazarlamasyon.com/reklam/amazon-her-seyi-satiyor-gezegeni-bile/

Bir Amazon sözcüsü ise bu konu ile ilgili olarak şirketin Dash butonlarının Alman yasalarına uygun olduğu konusunda ikna edildiğini ve tüketici kurulu, mahkemenin temyiz başvurusuna izin vermeyeceğini söylese bile, diğer yasal kanallar aracılığıyla bu mahkeme kararıyla savaşacaklarını dile getirdi. Ayrıca Amazon sözcüsü şunları ifade etti:

"Bugünün mahkeme kararı, sadece yeniliğe düşman değil. Aynı zamanda müşterilerin, Dash butonu gibi bir servisin onlara uygun bir alışveriş deneyimi sağlayıp sağlamadığına dair bilinçli bir karar vermelerini engelliyor."

Bunun yanı sıra Amazon, şirketin internet sitesini bir pazar yeri olarak kullanan üçüncü taraf perakendecilerle olan ilişkilerinde pazar hakimiyetini kötüye kullanıp kullanmadığına yönelik olarak Almanya’nın güven karşıtı otoritesi tarafından soruşturuluyor. Ayrıca şirket ile Almanya'daki sendikalar arasında, lojistik işçilerin ücretleri ve çalışma koşulları konusunda uzun süredir devam eden bir mücadele mevcut. Almanya, Amazon’un en büyük ikinci pazarı olmasından dolay şirket için büyük önem taşıyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir