Akıllı Telefonunuzun Ömrünü Uzatmanın 10 Pratik Yolu

Dinlerek ve rahatlayarak geçirdiğiniz 1 Mayıs tatili sonrası, size maalesef kötü bir haberimiz var. Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle cep telefonlarındaki vergiye konu ÖTV matrahı ve oranı yeniden belirlendi. Artık, orta ve üstü hatta bazı başlangıç seviyesi akıllı telefonlar bile yüksek ÖTV'ye dahil olacak.

Hemen sizler için yürürlükteki oranları da verelim. 1 Mayıs öncesi yüzde 25 olan ÖTV oranı, vergi matrahı 640 TL ile bin 500 TL arasında olan telefonlarda yüzde 40’a, matrahı bin 500 TL’yi aşanlarda yüzde 50’ye yükseldi. Kabaca hesap yapacak olursak, vergi artışıyla beraber, 1500 TL’nin üzerinde satışa sunulan telefonlarda 300 ile 600 TL arasında fiyat artışı olacak.

Bu haberle beraber, sizler de telefonunuza biraz daha kıymet vermenin zamanının geldiğini mi düşünüyorsunuz? O zaman doğru sayfadasınız! Aşağıda sizinle akıllı telefonunuzun ömrünü uzatmanın birkaç pratik yolunu paylaşıyor olacağız. Malum, devir tasarruf devri ;)

1- Acele etmeyin ve telefonunuzu tam şarj etmek için zaman ayırın.

Telefonunuzu her zaman tam sarj etmeniz ve şarj dolduktan sonra uzun süre fişte takılı bırakmamanız akıllı telefonunuzun kullanım süresini uzatacaktır. Evet, oldukça basit ama kaçımız kıymetli telefonlarımızı daha uzun soluklu kullanmak için bunu yapıyoruz?

2- Akıllı telefonunuzdaki gereksiz tüm uygulamaları kaldırın.

Türkiye diğer ülkelerle kıyaslandığında, örneğin daha büyük nüfusa sahip Japonya, Filipinler, Vietnam ve Mısır gibi ülkeleri indirilen uygulama sayısı açısından geride bırakmış durumda. Her geçen yıl indirme adetlerindeki artış oranı giderek artıyor. Peki biz uygulamaların kaçını aktif kullanıyoruz, şöyle bir bakmak lazım.

Gereksiz yer kaplayan her uygulama RAM'den çalacağı için, telefonunuzun yavaşlamasına ve sizin de yeni bir telefon arayışı içine girmenize sebep olacak. Bu tuzağa düşmeyin, kullanmadığınız uygulamalardan kurtulun ve telefonunuzun performansını artırın.

3- Ekran koruyucu şart!

Paranıza kıydınız ve o çok arzu ettiğiniz akıllı telefonu aldınız. Harika! Ne, hala bir ekran koruyucunuz mu yok? O zaman kırık ekran telefonunuzun kullanımının oldukça zorlayıcı olduğunu size hatırlatmak isteriz. Kaliteli bir ekran koruyucu parçalanmış bir ekranla kaşılaşma riskinizi önemli ölçüde azaltacak iyi bir yatırımdır.

4- Akıllı telefonunuzun çok ısınmasına engel olun.

Akılllı telefonunuzun ısısını siz ne kadar dengeleyebilirseniz, pilinizin ömrünü de o ölçüde uzatabiliyor olacaksınız. Yoğun işlem yaptığımız zaman elbette belli ölçüde ısınması normal ama mümkün oldukça arka planda gereksiz çalıştığını düşündüğünüz uygulamaları kapatın. Piliniz ısındığında, onu ister kullanın, ister kullanmayın, ömrü normalden çok daha kısa olacak ve telefonunuz size masraf çıkartacaktır.

5- Arada sırada telefonunuzu tamamen kapatmaya ne dersiniz?

Dizüstü bilgisayarınızı birkaç hafta boyunca hiç kapatmadan çalıştırdığınız oluyor mu? Peki biraz tekolojiden kopmaya ve telefonunuzun gücünü tamamen kesmeye var mısınız? İnanın bu hem size hem de cihazınıza iyi gelecek. Akıllı telefonunuzu belli aralıklarla kapatmak, kullanım ömrünü uzatacaktır.

6- Şarja takmak için sıfıra düşmesini beklemeyin.

Akıllı telefonunuzu uzun soluklu kullanmak istiyorsanız, şarja takmak için pilinizi tamamen bitmesini beklemeyin. Özellikle lityum pillerin tam olarak yüzde 0′a düştüklerinde kararsız bir hal aldığı ve bu durumun şarj edilmelerini zorlaştırabileceği çeşitli uzmanlar tarafıdan paylaşılanlar arasında olduğunu bilmekte fayda var.

7 - Egzersiz yaparken cebinizde akıllı telefonunuz mu var?

O zaman hemen paylaşalım, cep telefonunuz cebinizde veya kolunuzda ilgili aksesuarla takılı olsa bile, terleme sonucu su hasarı sorunları sık sık yaşanabiliyor. Sizce, ter ile o pahalı telofonlarımıza zarar verme riskini almanın bir anlamı var mı? Bu zor bir tercih:)

8 - Sürüş esnasında navigasyondan yararlanıyorsanız, telefonunuzu emniyete alın.

Sürüş esnasında, uygun araç içi telefon tutucu umarız kullanıyorsunuzdur. Aksi taktirde hem kendiniz hem de başkaları için trafikte tehlike yaratıyorsunuz. Ayrıca, sarsılmalarında telefonunuzu kullanım süresinin olumsuz yönde etkileneceğini söyleyebiliriz. Size en yakın mağazada ya da online araç içi telefon tutacağı modelleri & çeşitlerini inceleyebilir ve size en uygun olanını seçebilirsiniz.

9 - Korkulu rüya, zararlı yazılımlar...

Akıllı telefonun virüs veya kötü amaçlı yazılımdan etkilenmesi çok yaygın olmasa da, uzun soluklu kullanım için yine de önlem almalısınız. Güvenmediğiniz uygulamaları silebilir ve bir güvenlik uygulaması indirebilirsiniz.

10 - Akıllı telefonunuzu daha uzun soluklu kullanabilemek için bulut depolama hizmetinden yararlanın.

Bulut depolamadan yararlanarak, telefonunuzun veri içinde boğulmasını önleyebilir ve performansını artırabilirsiniz . Hem aksi bir durumda oluşturduğunuz yedeklemeler, sizi olası veri kaybı riskinden de koruyacaktır.

Dileriz yukarıda paylaştığımız bilgiler işinize yarar ve siz de sistemin bize zorla alıştırmak istediği yıllık ya da iki yılda bir yapılan yenilemelere para harcamaktan kurtulabilirsiniz. En azından performansını belli bir düzeyde tutabildiğiniz eski akıllı telefonunuzu, yenisini alırken daha rahat elden çıkarabilirsiniz.

Unutmayın bugün yaptığımız seçimler, harcamalarımız aslında geleceğimizi etkiliyor. İşimizi gördüğü müddetçe, neden hala en son modeli almak için birbirimizle yarışıyoruz, bir düşünmek lazım. Daha anlamlı şeylere, deneyimlere para harcamak belki bizi daha mutlu edebilir. Sizce?

Kaynaklar: Lifehack, Haber Türk.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir