Akıllı Telefon Neslinin Talihsiz Markası: Nokia

Bir nesli cep telefonu ile gerçek anlamda tanıştıran markadır Nokia, ikon modelleri vardır hani 10.kattan aşağı atsan da kırılmayan, kendi zil tonunu senin ayarlayabildiğin ve artık efsaneleşmiş oyunları oynadığın vakitlerin efsane cep telefonu..

Peki tam olarak nerede kaybettik Nokia’yı sizce? Teknoloji “Connecting People” seviyesinden “Connecting Things “ seviyesine geçtiğinde mi? Aslında teknoloji öncüsü olan bu şirket nasıl bu hale geldi gelin hep beraber bakalım.

Nokia kökleri Finlandiya’da maden mühendisi Fredrik Idestam tarafından 1865 yılında açılan bir kağıt hamuru fabrikasına dayanıyor aslında. İsmini Nokianvirta nehrinden alan ünlü marka sonrasında lastik bot ve tekerlek üreten Finli Rubber Works ile birleşmiş. 1912’de kurulan Cable Works ile bu iki şirketin Nokia Corparation adı altında 1967’de birleşmesi dönemin teknolojik gelişmelerinin fitilini ateşleyen kıvılcım olmuş.

[caption id="attachment_70064" align="aligncenter" width="446"] Imacon Color Scanner[/caption]

1981 yılında Salora isimli bir TV üreticisi ile ilk basit tabanlı mobil telefon üretimine başlayarak uluslararası cep telefonu şebekesi inşa etmeye başlayan marka, , 1984 yılında Mobira Talkman isimli taşınabilir telefonu ile hepimizin hayatında yeni bir kapı açmıştı.

Fotoğraflarda da göreceğiniz üzere büyük bataryaları ve devasa hacmi ile taşınması bir miktar zor olna bu telefonların yerini bugünün telefonların atası sayılan Mobira Cityman aldığında Nokia en heyacan verici dönemlerine daha yeni başlıyordu.

1991’de GSM yani (Mobil İletişim için Küresel Sistem) altyapısının keşfedilmesi bizleri Nokia 1011 yani ilk GSM telefon ile tanıştıracak ve şimdi bile minik bir gülümseme ile yad ettiğimiz oyunlar (Snake) zil sesleri ve aklımızdan silinmeyen logosu ile hayatımızda ne kadar çok yer kaplamış olduğunu görmemizi sağlayacak.

 

Rüzgarın, döneminin ilklerini yapmış, teknoloji öncüsü olmayı başarmış markasından yana doğru estiği bu dönemlerde her biri diğerinden çok daha iyi özelliklere sahip telefonlar birbirinin peşi sıra gelmeye başlamıştı bile. 2210’dan Matrix’den aşina olduğumuz 8110’lara, yılan oyunu ile tanıştığımız 6100’a yani 1998’e geldiğimizde Nokia dünya çapında 41 milyon telefon satarak Motorola’yı geçmiş ve dünyanın en büyük telefon üreticisi haline gelmişti bile.

1999’a geldiğimizde ise, her ne kadar akıllı telefon piyasasına adım atmış bile olsa Nokia denilince akla gelen ilk telefon olan 3310 ile tanışacaktık.

Sonrasında 2002 yılında ilk 3G özelliğine sahip telefonu Nokia 6650’yi çıkaran şirket, sonrasında oyun sistemi çalıştıran N-GAGE, ince tasarımı ile dikkat çeken 7280 ve büyülü dönemlerinin son telefonları olan N Serisi telefonları üretmeye başladı. Ancak piyasada artık “Think Different” diyen bir Apple’da vardı.

Aslında Symbian işletim sistemi ile akıllı telefon piyasasına 2002’de giren marka, hızla değişen teknolojiye yanıt vermekte çok gecikti. 2007’de 3G’yi çıkaran Apple ile mücadele Nokia 5800 XpressMusic ile yanıt buldu. Ancak rekabet için daha fazlasına ihtiyaç vardı. Apple’a 2011’de Windows Phone ile gelen yanıt çok ama çok geçti.

Akıllı telefon piyasası IOS ve sonrasında Android işletim sistemi ile adeta bir patlama yaşarken, Samsung hem teknolojik olarak adapte olması hem de doğru zamanda doğrı işletim sistemini seçmesi sayesinde Pazar liderleri arasında yer alırken, Nokia’nın Samsung’un Android’e hakim olabilme ihtimalinden çekinerek hem geç hem de yanlış tercihte bulunması (Windows Phone) ve ayrıca Çin’den Android ile gelen HTC, Huawei gibi rakipleri 14 yıllık sektör liderine darbe üstüne darbe vurdu.

Öyle ki heyecanlandıran reklamları, diğerlerine hiç benzemeyen telefonları ile Apple sektörde heyecan yaratmayı başarmış, peşinden Samsung inovatif bakış açısını arşa doğru çıkarmışken Nokia’nın değer önerisini, neden diğer markaların değilde kendisinin seçilmesi gerektiğini de tam olarak müşteriye anlatamaması da kayıpların iyiden iyiye çoğalmasına neden oldu.

2 Eylül 2013’de yönetim ve cep telefonu kategorisi ile beraber Windows’a 7.2 milyar $’a satılan Nokia, sektör devi bile olsa çağa, tüketicinin ihtiyaçlarına ayak uyduramayıp, değer önerisini hedef kitlesine doğru aktaramadığında neler yaşanabileceği konusunda günümüz girişimcileri için oldukça önemli bir ders niteliği taşıyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir