Hiç sık sık ziyaret ettiğiniz bir web sitesinin sizinle metinler aracılıyla etkileşime geçtiğini gözlemlediniz mi? Örneğin, Mailchimp’te oturum açtığınızda, kontrol panelinde “Hoş Geldiniz,*isminiz*" yazıyor. Aslına bakarsanız bu en basit örnekte bile hedef, web sitesiyle etkileşiminizi keyifli hale getirip sizi aksiyon almaya sürüklemek.

Başka bir örnek verecek olursak; sık alışveriş yaptığınız bir e-ticaret sitesini ziyaret ettiğinizde, siz de "Yeniden sipariş ver" ya da “Önceki siparişi tekrar et” gibi seçenekler görüyor musunuz? Son siparişinizi tekrarlamak, sizin hızlı ve acısız şekilde sipariş vermeniz ve zaman kaybetmemenizi sağlar. Bu tarz deneyimlerle ulaşılan müşteri akıllı hedeflemenin örnekleri arasında yer alır.

Akıllı hedeflemede temel prensip web sayfası ziyaretçileri için daha bireysel deneyim sunabilmektir. Çoğu zaman bireysel deneyimler, ziyaretçilerin ilgi alanlarına, son işlemlerine ve geçmiş davranışlarına özel oluşturulur. Fakat hedeflenen içerikle ziyaretçiyi yakalama fırsatı varsa, içerik ne olursa olsun iyi kurgulanmalıdır. İşletme web sitesine akıllı hedefleme ekleyebilir. Örneğin, bir e-ticaret sitesinden kahverengi uzun bir çizme aldınız, site size artık aynı model ayakkabı ayakkabıyı değil onunla kombin yapabileceğiniz bir çanta için öneri de bulunabilir.

Bir internet sitesinden kitap siparişi verdiniz fakat satın almadığınız başka kitapları da incelediniz. Eğer marka sizin incelediğiniz ve satın almadığınız kitaba yönelik size özel bir indirim sunuyorsa, süreç yeterince kişiselleştirilmiş demektir. Bunu son günlerde bkmkitap’ın çok iyi yaptığını gözlemliyorum. “Merhaba *isim*, Sana özel tekliflerimizi incelemek ister misin?” diye başladığı ve almayı düşündüğümüz kitap için kişiye özel indirim sunduğu e-mail iletiyor. Bunu her incelediğiniz ürün için de yapmıyor. Tadında, ölçülü tüketiciyi bıktırmadan yapıyor.

Adete bir terzinin müşteri için özel bir dikim yapması gibi, markalar da tüketici için özel oluşturulmuş fırsatlar sunuyor. Kullanılan cihaz türü, tarayıcıdaki dil tercihi, ziyaretçinin kontak listenizde yer alıp almadığı, referans kaynağı ve müşteri yaşam döngüsünün hangi noktasında olduğu onların önüne çıkaracağınız içeriği belirlerken dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında yer alıyor. Başarılı bir akıllı hedefleme için CRM’in tüm nimetlerinden yararlanmak gerekiyor.

İşletmelerin rekabetin tavan olduğu, hiper kişiselleştirme örneklerinin çoğaldığı günümüze yapması gereken, müşterilerinin deneyimlerinin mutlaka ilgi alanlarına göre uyarlanmış olup olmadığını tespit etmektir. Yalnızca o müşteri için sunulmuş bir ayrıcalık gibi hissetmelerini sağlamak olmalıdır.

Hiper-kişiselleştirme, bir markanın müşterilerinden elde edebileceği davranışsal ve gerçek zamanlı verileri birleştiren sürecin bütünüdür. Bu süreç, markanın kendi ürünlerini ve müşterilerini daha iyi anlayabilmesini gerektiren bir süreçtir. Marka ancak bu aşamadan sonra müşterileri için özelleştirilmiş bir pazarlama stratejisi geliştirebilir.

Akıllı Hedefleme, yapay zeka (AI) kullanarak tahminler oluşturur. Tahminler tüketici istek ve beklentileri ile alakalıdır. Geçmiş veriler referans alınarak oluşturulan içerikler doğru ziyaretçiyle - müşteriyle buluşur.

Akıllı hedeflemeyi kullanmak, ziyaretçilerinize yani müşterilerinize ya da potansiyel müşterilerinize kişisel bir deneyim sunar. Ayrıca erişiminizi artırmanıza olanak tanır.


Dijitalleşen, yüz yüze iletişimin azaldığı günümüzde, müşteriler ne olursa olsun özel bir muamele bekliyor. Herkes çok önemli, herkes çok özel. İyi de şirketler bunu eski tadında olmasa da ona yakın nasıl yapabilir? İşte akıllı hedefleme (smart targeting) tam da bu noktada devreye giriyor. Tüketici kendini "Herhangi bir tüketici" den ayrı hissedebiliyor.

Yukarıda akıllı hedeflemenin ne olduğundan ve işletmelerin bunu nasıl kullandığı konusuna şöyle bir değindik. Sadık müşteriler oluşturmak, satış hacmini büyütmek, bilinirliği artırmak ve tüm bunları sürdürülebilir kılmak için şirketlerin akıllı hedeflemelerden faydalanması gerektiğini söyleyebiliriz.

Kaynak: Hubspot

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir