Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç: "Metaverse pazarlama kurallarını yeniden yazacak"

Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç, "Metaverse’ün yaratacağı değişim çok daha hızlı olacak. Gelecek 5-10 yılda yine alışverişten bankacılığa iletişimden eğlenceye bambaşka bir deneyim yaşayacağız."

Yeni bir gerçeklik, anlam dünyası ve işbirliği fırsatları sunan; kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için altyapı ve etkileşim olanakları tanıyan metaverse kavramı, değişime ayak uydurmak isteyenlerin gündemine yerleşti. Bu alanı bir oyun alanı olarak gören markalar, ardı ardına stratejiler geliştirmeye çalışırken, birçok kişi de internetin geleceği olarak görülen bu sanal evrende şimdiden yerini ayırtmak istiyor.

Metaverse evrenine dair teknolojide geride kalma korkusu, sektöre dair pazarı ve yatırımları artırıyor. Gartner tarafından yapılan araştırmada 2026 yılına kadar insanların yüzde 25’inin; iş, alışveriş, eğitim, sosyal medya ve eğlence için günde en az bir saatini metaverse’te geçireceği öngörülüyor. Peki marka ve pazarlama dünyasını nasıl bir gelecek bekliyor? Son zamanların en sıcak gündem maddelerinden metaverse kavramıyla ilgili, Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç ile görüştük. 

Metaverse, internetten sonraki en büyük teknolojik dönüşümün adresi
Hepimizin bildiği gibi  20-30 yılda internet sayesinde alışverişten bankacılığa, iletişimden eğlenceye her şey bambaşka bir hal aldı. Bizler internetin ve hatta bilgisayarların bile olmadığı bir dünyada büyüdük ve şu an onlarsız bir yaşam hayal edemiyoruz. Metaverse’ün yaratacağı değişim ise çok daha hızlı olacak. Gelecek 5-10 yılda yine alışverişten bankacılığa iletişimden eğlenceye bambaşka bir deneyim yaşayacağız.

Metaverse pazarlama kurallarını da yeniden yazacak. Metaverse şirketlere marka oluşturma ve pazarlama için geniş fırsatlar sunuyor. Şirketler, metaverse deneyimini ilk yaşatan büyük uygulamalardan olan Decentraland, Roblox, Sandbox gibi oyun ağırlıklı platformlarda kendilerini gösterme yarışına girdi bile. Fiziksel dünyadan dijital dünyaya geçmenin en sıkıntılı tarafı insani dokunuşun kaybı ve duygusal bağın yok olma riski. Önümüzdeki yıllarda bu platformdaki en büyük rekabet ve mücadele alanı; markaların bu ortamda nasıl insani bir marka-tüketim bağı kurabileceği, deneyim tasarımını en sağlıklı biçimde nasıl yaşatabileceği ve markasını bu dünyada nasıl yaşatabileceği olacak. Bu konuları tek potada birleştiren markalar diğerlerinden ayrışacak ve başarılı olacaklar.

Metaverse, finans sektörünün de geleceğini etkileyecek
Bankacılık sektörü, yeni teknolojileri iş yapış şekillerine hızla uygulayan sektörlerin başında geliyor. Bu noktada Metaverse dünyasının oluşumuna öncülük eden ve finans sektörünün geleceğini etkiliyecek finansal hizmetler ve teknolojilerin de hayatımıza yakın zamanda gireceğini söyleyebiliriz. Biz bu konuya öncelikle veri işleme açısından yaklaşıyoruz. Metaverse’lerin ortak bir veri havuzuna dönüşeceğini düşündüğümüzde markalar arasındaki işbirliği bu sisteme dahil olma yönünde önem kazanacak. Biz de bu yöndeki stratejilerimizi oluşturarak iş birlikleri için atacağımız adımlara yön çiziyoruz. 

Akbank Sanat da, kendi alanında en güçlü markalarımızdan biri. Çağdaş Sanat alanındaki gelişmeleri teşvik etmek ve genç sanatçılara destek olmak amacıyla Akbank Sanat’ın Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ile birlikte düzenlediği, alanında öncü olmasıyla örnek teşkil eden Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülleri Sergisi Akbank Sanat’ta fiziksel olarak görülebildiği gibi hem de Metaverse platformlarından biri olan Spatial Gallery de sergileniyor. İsteyen sanatseverler bu platforma girerek eserleri 30 Temmuz’a kadar gezebilecekler. 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir