Air France’tan Gençlere Yönelik Butik Hava Yolu Şirketi: Joon

Lufthansa, Türk Hava Yolları, Emirates ile birlikte hava yolu ulaşımı sektörünün önemli markalarından olan Air France’ın yeni hava yolu şirketi Joon, dün itibarıyla tanıtıldı. Joon, Air France’ın 18 ila 35 yaş arasındaki potansiyel müşteri kitlesini hedefliyor.

Fakat şirket, genç nesli hedeflediği için bizdeki Pegasus, Anadolujet vb. hava yolu şirketlerine benzer şekilde daha ucuz olacağını düşünüyorsanız durumun öyle olmadığını da söylemeliyiz. Çünkü Air France yaptığı açıklamada Joon’un düşük fiyatlı hava yolu ulaşımı yerine, tasarımı ve dijital teknolojileri önemseyen, butik anlayışta ve yaşam tarzı odaklı hizmet sunacağını belirtti.

Air France’ın Marka ve İletişimden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Dominique Wood yan şirketi, “kendilerine itici güç olacak, genç ve sürekli etkileşimde kalan yeni bir marka” olarak yorumluyor. Wood ayrıca, Joon’un genç müşteriler için tasarlandığına dikkat çekiyor ve bir uçuştan çok küresel nitelikte bir seyahat deneyimi vadettiğini söylüyor.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=9sogwN2qVmg[/embed]

Air France CEO’su Franck Terner ise her yeni hava yolu şirketi gibi Joon’un da ortaya çıkışının, kendileri için her anlamda tarihi bir an olduğunu dile getirdikten sonra, bu yeni markanın grubun kârlılığını daha iyi bir noktaya getireceğini, maliyetleri düşüreceğini ve Air France için sürdürülebilir nitelikte bir iş modeli sağlayacağını sözlerine ekledi. Terner’a göre Joon’un doğumu, geçen yılın kasım ayında başlayan ve maliyetleri kısıp şirketi rekabet gücünü artıracak stratejilere yönlendirmeyi ve müşteri memnuniyetini yükseltmeyi amaçlayan "Trust Together" projesinin çıktılarından ve önemli adımlarından biri.

Tanıtımıyla birlikte Joon’un doğrudan satışları ve hizmetleri, şirketin CEO’su ve Air France’ın bir önceki KLM Grup Kıdemli Başkan Yardımcısı olan Jean-Michel Mathieu’nun gözetiminde yürütüleceği de duyuruldu. Konuya zamanlama yönünden baktığımızda karşımıza ilginç bir tablo çıkıyor. Air France’ın yüksek hızlı trenler, düşük fiyattan yolcu taşıyan hava yolu şirketleri, emek piyasasındaki zorlayıcı şartlar ile Orta Doğu ve Asya merkezli şirketlerle rekabette pozisyonunu korumak gibi pek çok sorunla karşı karşıya kaldığı bir dönemde, Joon kozunu oynamasının etkilerini zamanla göreceğiz.

[caption id="attachment_61535" align="alignnone" width="800"] Joon seferlerinde kullanılacak Airbus A320, A340 ve A350 uçaklarının marka logosuyla giydirilmiş örnek görselleri[/caption]

Kuşkusuz ki Air France, sadece Avrupa’da değil, dünya çapında hizmet veren ve hava yolu taşımacılığı sektöründeki küresel rekabette tam 84 yıldır var olmayı başarmış, yaptığı satın almalar, filo yenilemeleri ve diğer çalışmalarıyla kendine özgü bir konuma erişmiş büyük bir şirket. Bu nedenle Joon’un yukarıda bahsettiğimiz riskli piyasa koşullarına rağmen, şirkete hava yolu taşımacılığı sektöründe yeni bir soluk getireceğini ve rekabet gücünü artırabileceğini söyleyebiliriz. Joon’un sunacağı hizmetler, sefer yapacağı yerler ve fiyatlandırma politikasıyla ilgili ayrıntılar ise önümüzdeki eylül ayında açıklanacak.

Madalyonun diğer yüzüne gelirsek, en azından 30-35, hatta 25-35 yaş arasındaki müşterileri de dışarıda bırakırsak geri kalan genç müşterilerin kariyerlerinin henüz başlarında olduğunu ve buna bağlı olarak sınırlı bütçelerle yola çıktıklarını düşündüğümüzde, şartlar gereği fiyat önceliği olan bu kesimin, tasarıma ve dijital teknolojilere odaklı ve dolayısıyla daha pahalı butik bir hava yolu hizmetine gerçekten ihtiyacı olup olmadığı noktasında şüpheliyim. Peki ya siz, Joon'un doğru kitleyle doğru şartlar altında buluşup başarılı olacağına inanıyor musunuz?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir