Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, AgeSA Genel Müdürü Fırat Kuruca, AgeSA Pazarlama ve Strateji Genel Müdür Yardımcısı Roşan Dilek ve AgeSA İş Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Fahri Arkan’ın katılımıyla gerçekleşen açılışta akademisyenler ve öğrenciler de yer aldı. Women in Games Türkiye’nin Kurucusu Simay Dinç de markasının ilham verici başlangıç hikâyesini paylaşarak; yenilikçi teknolojiler, yeni girişimler ve girişimcileri nasıl bir dönemin beklediğine dair bir konuşma gerçekleştirdi.
3 yıllık proje dönemi sonunda 2 bin 500 gence ulaşacak
İlk etapta, Fırat Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği, yapay zekâ ve veri mühendisliği, yazılım mühendisliği ve sigortacılık gibi alanlarda eğitim alan yaklaşık 7 bin öğrenciye doğrudan dokunacak merkez, ilerleyen dönemde hayata geçirilecek farklı etkinliklerle tüm fakülte ve disiplinleri kapsayan ortak projelere, eğitimlere ve girişimcilik programlarına ev sahipliği yapacak. Fırat Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi statüsü, akademik altyapısı ve disiplinli öğrenci profili sayesinde bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına da önemli katkıda bulunacak merkez, üniversite öğrencilerinin, araştırmacıların, girişimcilerin ve geleceğin liderlerinin erişimine açık olacak. Yapılacak tüm etkinliklerle birlikte, söz konusu merkezin, üç yıllık proje dönemi sonunda 2 bin 500 gence ulaşması hedefleniyor.

“Küresel düzeyde rekabet edebilecek bilgi ve becerilere sahip olacaklar”
Merkezin açılışında konuşan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, “Fırat Üniversitesi olarak, yalnızca akademik bilgi üretmekle yetinmiyor; bu bilgiyi toplum refahına dönüştürmeyi de asli görevimiz kabul ediyoruz. AgeSA Teknoloji ve Etki Merkezi de, bu anlayışın ve gençliğe duyduğumuz inancın güçlü bir yansıması. Bu merkezle birlikte öğrencilerimiz, sadece teorik bilgilerle değil; gerçek sektör verileriyle, yapay zekâ ve veri analitiği gibi güncel teknolojilerle iç içe, uygulamalı bir öğrenme deneyimi yaşayacak. Sabancı Topluluğu ve AgeSA ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği sayesinde gençlerimiz, finans ve sigortacılık gibi dönüşüm yaşayan alanlarda, küresel düzeyde rekabet edebilecek bilgi ve becerilere sahip olacaklar.” dedi.
“Katma Değerli Projeler Geliştirilecek Bir Platform İnşa Ediyoruz”
AgeSA Genel Müdürü Fırat Kuruca da; “Sabancı Topluluğu’nun 100’üncü, Fırat Üniversitesi’nin 50’nci yılında bu iş birliğinin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Bu projenin en önemli hedeflerinden biri, Türkiye’yi sadece yeni teknolojilerin kullanıcısı değil, aynı zamanda üreticisi konumuna getirmek. Bu amaçla gençlerimizin potansiyellerini en etkin şekilde kullanabilecekleri, hayallerini özgürce gerçekleştirebilecekleri ortamı sunmak istiyoruz. Bu tesislerde sigortacılık, finans, mühendislik gibi alanlarda yeni nesil teknolojileri kullanarak çözüm odaklı bir ekosistem yaratmayı hedefliyoruz. Katılımcıların gerçek sektör verilerini kullanarak, hem birbirleriyle hem de diğer merkezlerle iş birliği yaparak vaka analizleri gerçekleştireceği; yeni çözüm önerileriyle katma değerli projeler geliştirebileceği bir platform inşa ediyoruz. AgeSA Teknoloji ve Etki Merkezinde genç arkadaşlarımız yalnızca teknik beceriler edinmeyecek aynı zamanda birbirlerinden, mentorlarından ve eğitmenlerinden öğrenerek, çok yönlü bir gelişim süreci yaşayacaklar. Merkezimiz bugün itibariyle aktif şekilde faaliyete geçti. Yaz döneminde staj programlarımız başlıyor. Güz döneminde ise eğitim modülleri, yarışmalar, ideathon ve projeler gerçekleştireceğiz. Burada olgunlaşacak yaratıcı fikirleri ve güzel işleri dinlemek için sabırsızlanıyorum” dedi.

Gerçek dünya problemlerine, uygulamalı çözümler geliştirilecek
AgeSA Teknoloji ve Etki Merkezi, gençlerin sadece teorik bilgiyle değil, aynı zamanda gerçek dünya problemleriyle yüzleşerek, uygulamalı çözüm geliştirme becerilerini artırmaları için kurgulandı. Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin ortak projeler üreterek sektörün problemlerine çözümler bulacağı bir platform olarak ele alınan merkezin tasarımı mentorluk desteği, vaka çalışmaları, sektör verilerine erişim ve 7/24 kullanılabilirlik esas alınarak yapıldı. Merkez sayesinde gençler, yapay zekâ destekli finansal modelleme, veri odaklı sigorta çözümleri, sürdürülebilirlik temelli finans teknolojileri gibi alanlarda çalışabilecek, iş dünyasıyla entegre projelerde yer alabilecek.
7 farklı şehirde 11 Teknoloji ve Etki Merkezi hizmet vermeye başladı
Mayıs 2024’te duyurusu yapılan Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında bir yıl geride kalırken, bugüne kadar 19 bin gence ulaşıldı. AgeSA Teknoloji ve Etki Merkezi ile birlikte toplam 7 farklı şehirde 11 Teknoloji ve Etki Merkezi faal olarak hizmet vermeye başladı. Proje kapsamında 3 yıllık bir dönemin sonunda, yurt içinde 34 ilde ve 35 üniversitede, yurt dışında ise en az 2 merkezde ve 2 üniversitede olunması; projenin sonunda en az 30 bin gence ulaşılması hedefleniyor.