adidas WhatsApp’ı Nasıl Etkili Bir Pazarlama Kanalı Olarak Kullanıyor?

Facebook şimdilik WhatsApp'taki reklam fikrini rafa kaldırmış olsa da, adidas WhatsApp uygulamasını önemli bir pazarlama kanalına çoktan dönüştürdü bile.

adidas mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı 2015'ten beri müşterilerle doğrudan sohbet etmek için kullanıyor. Bundan 5 yıl öncesinde WhatsApp uygulaması pazarlamacılar tarafından dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde yerel topluluklar oluşturmanın bir yolu olarak görülmüştü. Günümüzde adidas gibi büyük markalar WhatsApp’ı küresel kampanyalar için ana platform olarak kullanılıyor.

Örneğin, adidas’daki pazarlamacılar, WhatsApp'ı dünya çapında 15 kilit şehirdeki bir grup genç futbolcudan oluşan “Tango Squad” topluluğuna doğrudan mesaj göndermek için kullandı. Gruplar 100 ila 250 kişiden oluşuyordu.

adidas moda, müzik ve popüler kültür ile ilgilenen 14-25 yaş arası gençleri bir araya getirmeye çalışan hiper-rekabetçi bir pazarda rekabet ediyor. 2015 yılında bu kitleye daha da yakınlaşmak için giriştiği proje “adidas Tango Squad” ile alanında fark yaratmaya çalışıyor. Dünya çapında kilit şehirlerde başlatılan proje, beraberinde rakiplerinin önüne geçecek grift kampanyalar üretmeye devam ediyor.

Facebook gibi sosyal ağlarda görünür olabilmek için çok fazla reklam satın alması yapmak gerekiyor ve bunun bir sonu yok. adidas bu tuzaktan kaçabilmek için, birebir iletişimlere geçmenin daha etkili yollarını buluyor. Geçen yıl, ünlü spor giyim üreticisi Micro influencer’ları birer satış görevlilerine dönüştürmüştü. Yeni nesil uygulama Storr ile çalışan Adidas, en sıkı takipçilerine ürünlere, özel ve gizli etkinliklere erken erişim imkanı sağladı. Buna karşılık da, takipçiler adidas ürünlerini sattı. Satışlar sonrası %6 komisyon veya Adidas'ın ortak hayır kuruluşlarından birine bağış yapma seçenekleri satıcılara sunuldu.

adidas WhatsApp aracılığıyla küçük topluluklar ve influencer’lar ile doğrudan ilişkiler kurma stratejisi izliyor.

900 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip Whatsapp dijital pazarlama için kullanılabilecek en etkin iletişim araçlarından biri. Ne de olsa tüketicilerde doğrudan bir bağ kurmak müşteri sadakatine olumlu katkı sağlıyor.

Markalar adidas örneğinin dışında WhatsApp’ı müşteri hizmetleri, sipariş sorgulama kanalı ve çok çeşitli işlevler için kullanabiliyor. Whatsapp’ta anketler yapılıyor, kampanyalar düzenleniyor, reklam tanıtımları yoluyla pazarlama yapılabiliyor.

Amacınız ne olursa olsun, WhatsApp hedeflenmiş belli bir kitleye kişiselleştirilmiş pazarlama, reklam ve satış yapma olanağını sunuyor.

Facebook’un WhatsApp’ta reklam yayınlama planlarının suya düşmesi karalama kararına rağmen, adidas gibi reklamverenler burada bir varlık oluşturmaya devam ediyor. Çünkü mobil mesajlaşma uygulamaları, insanların mobil cihazlarda birbirleriyle iletişim kurmalarının baskın haline dönüştü.

2019'da mesajlaşma uygulaması kullanıcı sayısı %12.1 artarak, 2.52 milyar kişiye ulaştı. eMarketer’e göre bu; dünya çapında akıllı telefon kullanıcılarının %87,1'inin ayda en az bir kez bir mobil mesajlaşma uygulaması kullanacağı anlamına geliyor.

Tüm bu bilgiler bir araya geldiğinde, WhatsApp’ın adidas'ın pazarlama stratejisinde giderek daha merkezi hale geldiği anlaşılıyor. Bakalım adidas’ı hangi markalar takip edecek?

Kaynak: DigiDay

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir