Euro ekonomisi bir önceki yıla göre %1 oranında küçüldü.
Eurostat tarafından 2013’ün ilk çeyreği sonuçları açıklandı ve 17 ülkeden oluşan Euro bölgesi ilk çeyrekte %0,2 küçüldü. Bu küçülme Euro bölgesi üye ekonomilerinin geçen seneye oranla %1 küçüldüğü anlamını taşıyor.
Oluşan tablo neticesinde Euro bölgesindeki 9 ülkenin resesyonda olduğu sonucuna varıldı. 2012’nin aynı dönemine göre küçülme oranları ise ülkelere göre şöyle şekillendi: Yunanistan %5,3, Güney Kıbrıs %4,1, Portekiz %3,9, İtalya %2,3, İspanya ve Finlandiya %2, Hollanda %1,3, Fransa %0,4, Almanya ve Macaristan ise %0,3.
İlk çeyrek sonuçlarına göre ekonomisi büyüyen ülkeler de yok değil. En büyük gelişmeyi %5,6 ile Letonya kaydederken, Litvanya %4,1, Romanya %1,3, Estonya %1,2, Slovakya %0,9, İngiltere %0,6, Bulgaristan ve Polonya %0,4 büyüdü. Avusturya ekonomisinde ise herhangi bir büyüme ve küçülme yaşanmadı.

Bu sonuçlar göz önüne alındığında Euro bölgesinde yaşanan resesyonun altı çeyrektir devam ettiği ortaya çıkıyor. AB halkının bile ekonomilerine artık güvenemediği, hatta AB’nin geleceğine dair umutlarının azaldığı bir ortamda resesyonun beklenenden daha da uzun süreceği aşikar. İşsizliği ekonominin verimliliğine dair bir gösterge olarak ele alırsak Yunanistan’da ve İspanya’da %27’lere dayanan bu oranın AB’nin ve Euro’nun geleceğe dair planlarında izlediği yola dökülen kocaman taşlar olduğunu söylemek mümkün. Bakalım AB bu taşları nasıl ayıklayacak? Bu taşları ayıklarken kimler harcanacak?..