50 Milyon Facebook Kullanıcısının Bilgileri İzinsiz Olarak Kullanılmış

2016 yılında ABD'de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinden önce, sosyal medyada nasıl Donald Trump lehine bir manipülasyon yaratıldığı uzun bir süredir konuşulan bir konu. Geçtiğimiz aylarda, seçim kampanyaları sırasında, Rusya'nın gizliden gizliye sosyal medya platformlarında Trump'ı nasıl desteklediği konuşulurken geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili başka bir skandal daha ortaya çıktı.

The Verge'ün yaptığı habere göre, Facebook, geçtiğimiz cuma günü 2016 başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın veri operasyonlarını yürüten "Cambridge Analytica" şirketinin hesabını askıya aldığını duyurdu. Bunun sebebi ise şirketin, Facebook'un herhangi bir onayı olmaksızın 50 milyona yakın Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerini toplayarak ve paylaşarak hizmet kullanım şartlarını ihlal etmesiydi.

Channel 4 News isimli İngiliz televizyon kanalının dün yayımladığı gizli çekilmiş görüntülerde, Cambridge Analytica şirketinin yönetim kurulu başkanı olan Alexander Nix'in, 2016'daki başkanlık seçimlerinde, Facebook'taki kullanıcı verilerini Donald Trump lehine kullandıklarını itiraf ettiği görüldü. Bununla birlikte Christoper Wylie isimli bir Cambridge Analytica çalışanı, İngiliz gazetesi The Guardian'a yaptığı açıklamada, şirketin bu çalışmasını "etik olmayan bir deney" olarak tanımlarken şirket olarak Facebook'u milyonlarca insanın kişisel bilgilerini toplamak için kullandıklarını ve kullanıcıların içlerindeki şeytanı hedeflemek ve de onlar hakkında bildiklerini kötüye kullanmak üzere modeller inşa ettiklerini ifade etti.

Üstelik aktarılan bilgilere göre, Facebook, 2016 yılında Cambridge Analytica'nın kullanıcı bilgilerini izinsiz bir şekilde kullandığını farketmiş ve şirketten bu bilgileri ortadan kaldırmasını talep etmiş. Şirket, sahip olduğu kullanıcı verileri yok ettiğini söylemiş. Ancak Facebook, bu bilgiyi doğrulamak için herhangi bir araştırma yapma zahmetine girmemiş. Bununla birlikte Facebook'un, Cambridge Analytica tarafından bilgileri kullanılan kullanıcılarını konuyla ilgili olarak bilgilendirmediği ifade ediliyor.

Cambridge Analytica söz konusu verileri ortadan kaldırdığını söylese de; The New York Times gazetesi, hala şirketin bu verilerin büyük kısmına sahip olduğunu belirtiyor. Cambridge Analytica ise cumartesi günü yaptığı açıklamada, bütün verileri sildiğini ve sorunu çözmek için Facebook ile birlikte çalıştığını belirtti.

Bunların yanı sıra, bu skandalın ortaya çıkmasının ardından Facebook'un büyük bir değer kaybı yaşadığı belirtiliyor. TechCrunch'ın yaptığı habere göre, sadece iki gün içinde, Facebook'un piyasa değeri yaklaşık olarak 60 milyar dolar düştü.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir