45 Yıl Boyunca Üstün Zekalı Çocukları Takip Eden Bir Araştırmadan Öğrenebileceklerimiz

1971 yılında ABD’de John Hopkins Üniversitesinde üstün zekalı çocuklar için eğitim teknikleri geliştirilmesi adına Matematikte Erken Gelişmiş Öğrencilere Yönelik Öğretim(Study of Mathematically Precocious Youth SMPY) isimli bir araştırmaya başlandı. 50 yıl sürmesi planlanan araştırmada 5000 üstün zekalı çocuk 45 senedir gözlemleniyor. Ve bu uzun soluklu çalışmanın şimdiye kadar ki sonuçları üstün başarılara sahip bireyler yetiştirmek için nelere dikkat etmemiz gerektiğine dair ipuçları içeriyor.

Örneğin; üstün zekalı denilebilecek seviyede bir çocuğun tam potansiyeline ulaşabilmesi için bile ona yardımcı olabilecek öğretmenlere ihtiyacı var.

Gelin bu çalışmadan öğrenebileceklerimize beraber bakalım;

SMPY, eğitim modelleri oluştururken üstün zekalı çocukları ilk etapta üniversite giriş sınavları ve IQ testlerinden faydalanarak test ederken, bu kişilerin hangi okulu ya da hangi kariyeri tercih edeceklerini de araştırmaya başlamışlar.

Toplumu kontrol ediyorlar

45 yıllık süreçte ise bu özel çocukların üniversite, doktora dereceleri hatta ellerinde bulundurdukları patent sayısının bile normal bir çocukla karşılaştırıldığında oldukça fazla olduğu ortaya çıkmış. Ve birçoğu gelir seviyesi bakımından en yüksek %5’lik dilimde yer almayı başarmış.

Zeki çocuklar öğretmenlerinden daha az ilgi görüyor

Bir şekilde toplumu kontrol etmeye başlayan bu üstün zekalı çocukların yaşadığı en önemli problem ise bir şekilde zaten potansiyellerine ulaştıklarını düşündüğü için öğretmenleri tarafından çok az ilgi görmeleri olarak saptanmış.

Bu nedenle SMPY metodunda öğretmenlere tüm öğrenciler için aynı eğitim planı yerine üstün zekalı çocuklar için kişiselleştirilmiş eğitim planı oluşturmaları önerilmiş.

Sınıf atlamak işe yarıyor

Yine yapılan araştırmalar üstün zekalı olduğu için sınıf atlayan çocukların atlamayanlara göre %60 daha fazla patent ve bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında doktora derecesine sahip olduğu saptanmış.

Zeka fazlaca çeşitlilik gösteriyor.

Sadece tüm isim ya da numaraları akılda tutmak kimseyi çok ‘zeki’ yapmıyor elbette. Zeka çeşitlilik gösteren bir oldu ve SMPY’nin araştırmalarına göre üstün zekalı çocukların uzamsal akıl yürütme becerisi diğerlerine oranla oldukça fazla. Bu beceri onların sistemleri görselleştirme yetenekleri ile beraber birçok patente sahip olmalarını da açıklıyor.

Standardize edilmiş testler her zaman vakit kaybı değil.

Üniversite giriş sınavı gibi testler üstün zekalı bir çocuğu potansiyelini tam olarak ölçemeyebilir ancak çocuk üzerinde hangi konularda daha iyi olduklarını ölçerek öğretmenlerine hangi konulara odaklanmaları gerektiği hakkında öngörü sağlayabiliyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir