3 Boyutlu Yazıcıda İnsan Dokusundan Yararlanarak 'Aslına En Yakın' Üretilen İlk Kalp

Bilim insanları en sonunda bunu da yaptı! İlk defa aslına yakın tam bir kalp 3 boyutlu yazıcıda üretildi. 2019 yılında tıp dünyasına ışık tutan bu önemli gelişmelenin kahramanları Tel Aviv Üniversitesi'ndeki yetenekli araştırmacılar!

Bir hastanın kendi hücreleri kullanılarak basılan ilk 3 boyutlu kalp, hücreleri, kan damarları, ventriküller ve tüm odaları ile dünyaya tanınıtıldı.

Edindiğimiz bilgilere göre, kalbi oluşturma süreci aslında hastalardan alınan bir yağ dokusu biyopsisi ile başladı. Mürekkep olarak ise, dokulardan gelen hücresel materyal kullanıldı. Kalbin çok büyük olmadığını şimdilik belirtmekte fayda var, yalnızca tavşan kalbi büyüklüğünde. Fakat hepimiz kolayca ön görebiliyoruz ki bugün tavşan kalbi büyüklüğünde bir organ, yarın insanlar için kullanılabilecek büyüklüğünde bir organın üretimini tetikleyecek.

Minik kalpler üzerinde çalışmalar halen devam ediyor. Tel Aviv Üniversitesi'ndeki araştırmacılar 3 boyutlu basılan bu kalplerin çalışma prensibi üzerine de çalışamlarını tamamlayınca , onları hayvan modellere naklini sağlamayı planlıyor. Tahminler ise 10 yıl içinde 3 boyutlu organ basımlarının hastanelerde yaygınlaşacağı üzerine. Dileriz daha erken olur:)

3 boyutlu baskılar gelişen teknolojiyle beraber hayatın her alanında fark yaratan çözümkler sağlıyor. Sağlıksa aslında bu alanlardan en önemlisi. 3D yazıcılar ile biyonik uzuvlar bile üretilebiliyor.

Hatta bir parantez açalım; Robotel Türkiye'nin yürüttüğü projeler herhangi bir uzvunu kaybetmiş çocuklara 3D yazıcılarda çok düşük maliyetlerle fonksiyonel protez uzuvlar basma imkanı tanıyor ve çocukların hayatlarını güzelleştiriyor. Sosyal sorumluluk projelerine katkı sağlamayı veya yardım yapmayı düşünüyorsanız resmi web sitesini incelemenizi tavsiye ederim.

Kaynaklar; Engadget, Bloomberg.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir