2024'ün markaların ajanslarını daha fazla destekledikleri bir yıl olması gerekiyor

F5 İletişim Yönetimi LEWIS+ Partner Ajans Başkanı Murat Demirok ile 2023 yılını, 2024 yılına dair öngörülerini ve gelecek planlarını konuştuk.

F5 İletişim Yönetimi LEWIS+ Partner Ajans Başkanı Murat Demirok, "Dijitalleşme etkisini artırmaya devam edecek. İletişim sektörü son yıllarda dijitalin etkisi ve medyanın da dönüşümüyle zaten büyük bir eksen kayması yaşamıştı ve sektörümüz yeni yılda da bu adaptasyonunu sürdürecek. " diyor. Demirok ile 2023 yılını, 2024 yılına dair öngörülerini ve gelecek planlarını konuştuk.

2024'ün markaların ajanslarını daha fazla destekledikleri bir yıl olması gerekiyor

Özelikle son birkaç yıl; hem dünyamız hem Türkiyemiz için oldukça zorlayıcı geçerken, bizler de dahil olmak üzere insanların ruhları için zor hazmedilen üzüntü ve acılarla doldu taştı… 2023’ü de bu sürecin bir parçası olarak kabul ediyoruz… Böyle hissediyor olmamız, bardağın hep boş tarafını gören salt bir kötümser bakış açısı değil, bundan ziyade tam bir gerçekçilik diye düşünüyorum. Bu süreçlerde en büyük tesellimiz toplumumuzun gösterdiği büyük dayanışma çabasına şahit olmaktı.

Zorluklar olsa da işimizi hakkıyla yapmayı sürdürdük
Hayat, hayatın getirdikleri iletişimle bir bütün ve çoğu zaman birbirinden bağımsız da hareket etmiyorlar. Bu sebeple müthiş parlak bir yıl geçirdiğimizi, çok büyüdüğümüzü, çok büyük başarılara imza attığımızı söyleyecek bir zihinsel hataya düşmek istemem! Yine de genel olarak sağlam durduk, bazen duraksadık, bazen işten farklı önceliklerimiz de oldu ama bütünsel bakarsak en iyi bildiğimiz şeyi yani “işimizi hakkıyla yapmayı” bırakmadık.

Enflasyon dalgalarının kayaları aşındırdığı dünyamızda inatla, mutlu kârlılık yaklaşımını* sürdürmeye çalışıyoruz. (*Hep daha fazlası demeden, yeterlilik sınırı tanımlanmış gelir ve kâr) Ama bu hususta özellikle son 2-3 yılın ardından bir ajans yöneticisi olarak önemli dersler çıkardığımı düşünüyorum. Özellikle sürdürülebilir hizmet kalitesi kadar, değişen ekonomik şartlarda doğru finansal yönetimi sağlamanın-becerebilmenin ne kadar önemli olduğunu idrak ettim. Çok sayıda ajans yöneticisi arkadaşım da son yıllardaki pazar şartlarını dikkate alırsak eminim ki bana katılacaktır. Ajanslar cephesinde 2024, markaların ajanslarını daha fazla destekledikleri bir yıl olması gerekiyor diye de düşünüyorum.

Üretimsel yapay zekâdan faydalanmaya çalışıyoruz
2023 yılını F5 İletişim Yönetimi’ndeki sorumluluklarımız bağlamında değerlendirdiğimizde ise iş ortaklarımızın alıştığı proaktiviteyi, uzmanlığı, hızı ve kaliteyi koruduğumuzu düşünüyorum. Stratejik pazarlama iletişimi planları, taktiksel planlar, gerçek zamanlı fırsatlar mantığında hem konvansiyonel hem de dijital alanda çalışmalarımızı özveriyle sürdürdük. Ana uzmanlığı teknoloji ve bir ölçüde de endüstri olan bir ajans olarak üretimsel yapay zekâ gibi teknolojileri belirli ölçüde işlerimizin içine dahil etmeye, deneyimlemeye de başladık. 2024 için de çevremizdeki teknoloji uzmanlarıyla da bu konuda daha fazla değer yaratabilir miyiz konusunda da sık sık fikir alışverişi yapmayı ihmal etmeyeceğiz.

Yoksa pazarlama da artık bir mühendislik disiplini mi oluyor?
Yeni dönem büyük bir değişim beklemiyoruz. İletişim ve pazarlama süreçleri insanı, insani değerleri ve çevreyi odağına koyarak akışını sürdürecek… Dijitalleşme etkisini artırmaya devam edecek. İletişim sektörü son yıllarda dijitalin etkisi ve medyanın da dönüşümüyle zaten büyük bir eksen kayması yaşamıştı ve sektörümüz yeni yılda da bu adaptasyonunu sürdürecek. Pazarlama alanında daha fazla teknoloji etkisi göreceğimizi de düşünüyorum. Büyük veri, analitik, yapay zeka, üretken yapay zeka pazarlamayı daha efektif bütçelerle ve daha da hedef odaklı yapılır hale getirecek. Bunu bir süredir keşfeden ve uygulayan markalar olsa da bu alanlara yatırım yapacak daha fazla marka göreceğiz. Zira bahsettiğimiz bu teknolojiler; yıllar önce bir iki veriye sahip pazarlama uzmanlarının öznel kararlarından öte milyonlarca veriyi işleyen ve modeller üreterek, olası davranışları gelecekte ne olacağını çok yüksek oranlarda tahmin etmeyi mümkün kılarken, aynı zamanda hedeflenen davranışlara yönlendirecek etkileşime de zemin hazırlıyor. Verinin, analitiğin ve yapay zekanın bu gücünü gördükçe, yoksa pazarlama da artık bir mühendislik disiplini mi oluyor? diye kendime sormuyor değilim… 

Mekanikleşme sarmalına yakalanmamak lazım
Teknolojilerin işimize etkisi dijital PR alanında daha fazla görülse de dijitalden elde edilen veriler iletişim projelerinin ve mesajlarının da şekillenmesine daha fazla katkı sağlayacak. Özellikle hedef kitlelerin gündemleri, konuştuğu ve önemsediği şeyler marka ve marka liderlerinin mesajlarına daha fazla dönüşecek. Üretken yapay zekâ görsel, video, ses, içerik üretmek konusunda yakın zamanda kendisini dünya sahnesine atmıştı ve bu alan gelişimini sürdürecek ve sonuçta markalar pazarlama alanında daha uygun bütçelerle malzeme sıkıntısı yaşamadan etkili çalışmalar yapabilecek. Ama şunu da unutmamak lazım, bu işlerin tamamını insan yönetecek ve mekanikleşme sarmalına girmeden, insani duygulara hitap eden yaklaşımlar başarıyı yakalayacaktır. 

Biz de F5 İletişim Yönetimi cephesinde üretken yapay zekâ araçlarını araştırmaya ve uygun olan formlardan faydalanmaya devam edeceğiz. Bu kimi zaman iş akışlarını ayarlamak, kimi zaman çeviri yapmak, kimi zaman görsel ve içerik yaratmak için olacak… Uzman danışmanlar her daim var olacak ama zamanı doğru kullanmak, daha kaliteli işler ortaya koymak için de teknolojiden yararlanmaya devam edeceğiz.

Öte yandan, F5 İletişim Yönetimi ekibi olarak 2024 ve devamı için hayattan çok büyük şeyler beklemiyoruz. Ortak temennimiz ; savaşlar olmasın çocuklar ve insanlar ölmesin, çevre ve iklim daha fazla korunsun, uzun bir süre felaket haberi almayalım! Güzel ve sağlıklı günler dileriz… 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir