2023 yılında markaların topluma olumlu miras bırakma hedefine odaklandık

Canvas Ajans Başkanı Murat Avalin ile 2023 yılını, 2024 yılına dair öngörülerini ve gelecek planlarını konuştuk.

Canvas Ajans Başkanı Murat Avalin, "2024 yılının iletişim dünyası açısından topluma umut verici mesajlar iletmek ve çözüm odaklı adımlar atmaya çabalamanın daha önce hiç olmadığı kadar önemli olduğuna inanıyorum." diyor. Avalin ile 2023 yılını, 2024 yılına dair öngörülerini ve gelecek planlarını konuştuk.

2023 yılında sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı saran, tabiri caizse “bir felaketler fırtınasına” maruz kaldık. Ekonomik sorunlar, savaş, deprem ve iklim krizi gibi çeşitli zorluklar birbirini izledi. Bu zorluklar halen devam ederken dayanışma ruhumuz sınanıyor; toplum ve sektör olarak müthiş bir “resilience” geliştiriyoruz.

Canvas olarak 2023’te dayanışma, tasarruf, sürdürülebilirlik ve toplumsal duyarlılık gibi konuları öne çıkaran iletişim kampanyaları tasarladık. Danışmanlık verdiğimiz şirketlerin marka değerini artırmanın yanı sıra topluma olumlu bir miras bırakma hedefine odaklandık.

Bunlara ilave olarak teknolojinin tüm sektörlerde olduğu gibi PR sektörüne getirdiği yeniliklerin tamamına hızla uyum sağladık ve iş yapış süreçlerimize uyguladık.

Şahsen 2024’te değişimin pozitif olacağı, dayanışma ve umudun daha da artacağı bir yıl temenni ediyorum. 2024 yılının iletişim dünyası açısından topluma umut verici mesajlar iletmek ve çözüm odaklı adımlar atmaya çabalamanın daha önce hiç olmadığı kadar önemli olduğuna inanıyorum.

Yeni yıl, işimizde dijitalleşmenin daha gözle görünür, sonuçları test edilebilir hale geldiği bir yıl olacak. Ölçümleme, raporlama, içerik oluşturma, tahminsel analiz gibi PR’da kullandığımız birçok alanda daha çok somut çıktılar göreceğiz. İlk örnekleri zaten Yapay Zekâ (AI) ve veri analizi alanında hep birlikte yaşıyoruz. ChatGPT gibi AI araçları ve veri analizi sayesinde ilham verici, aynı zamanda sağlam iç görüler sunan içerikler üretmek eskisine göre daha az efor alıyor. Haliyle bu da içerik kalitesine olumlu yansıyor. Şu anda en fazla kendini tekrar eden işlerde verim sağlayan ve hayatı kolaylaştıran AI, yakın gelecekte başka işleri de üstlenecek gibi gözüküyor. 

2024 yılında PR dünyasında beklediğimiz yeni trendler şunlar olabilir:

  • Dijital Odaklı Stratejiler: Dijital medyanın etkisi daha da artacak; bu nedenle PR kampanyaları daha çok çevrimiçi platformlarda yoğunlaşacak.
  • İnteraktif İçerikler: “Content is the King”. İçerik kral olmaya devam edecek! Kullanıcılarla etkileşimi artırmak adına interaktif içerikler ve kampanyalar ön plana çıkacak ki bu da markaların hedef kitleleriyle daha derin bağlar kurmalarını sağlayacak.

Bu yukarıdaki iki maddenin aynı zamanda “dezenformasyon”, yani bilgi kirliliği sorununu da beraberinde getirdiğini görüyoruz. Ancak bu sorunun yine teknoloji sayesinde aşılacağına inanıyorum.

  • Sosyal Sorumluluk ve Çevresel Duyarlılık: Toplumsal meselelere duyarlılık konusunda biz iletişimcilere şirketleri daha fazla bilinçlendirme ve harekete geçirme görevi düşüyor. Sosyal sorumluluk sadece markaların toplumla bağ kurmalarına ve pozitif bir etki yaratmalarına yardımcı olmuyor, ayrıca gelecek nesillere yaşanacak bir dünya bırakabilmek için hepimizin odaklanması gereken bir zorunluluk.
  • İnovasyon ve Yaratıcılık: Yaratıcı ve yenilikçi kampanyalar, markaların dikkat çekmesini sağlayacak. Müşteriye değer katan benzersiz yaklaşımlar büyük önem kazanacak.
  • Esnek Çalışma Modelleri: Dijitalleşme, uzaktan çalışma gibi esnek iş modellerini de destekliyor. Bu durum, çalışan memnuniyetini artırırken coğrafi uzakları yakın ediyor. Bugün hemen her sektörde yetenek sıkıntısı, şirketlerin sürdürülebilir bir gelecek inşa etme çabalarını etkileyen kritik faktör olarak öne çıkıyor. Uzaktan çalışmanın önümüzdeki günlerde sektörde başka IK modelleri ortaya çıkaracağına inanıyorum. Bugün CANVAS olarak ev özel hayat dengesini koruyarak hibrit bir model kullanarak çalışıyoruz. Ekibimizde Akyaka’dan, Ezine’den, Bodrum’dan, hatta Sibirya’dan çalışan arkadaşlarımız bulunuyor. 3 yıl önce bunu düşünemezdik bile. 
  • Kriz İletişimi Becerileri: 6 ay sonrasını ön görebiliyor musunuz? Belirsizliklere karşı hazırlıklı olmak adına kriz iletişimi becerileri daha fazla önem kazanacak. Hızlı, etkili ve duyarlı tepkiler kritik olacak.
  • Bu trendlere odaklanmak, PR stratejilerini güncel tutmak ve hedef kitlelerle güçlü bağlar kurmak açısından bizim yeni yıl hedeflerimizi oluşturuyor. Umuyorum 2024 tüm insanlık için iyi bir yıl olsun!
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir