2022 yılının kelimesi: "Gaslighting"

Merriam-Webster 2022 yılının kelimesini "gaslighting" olarak belirledi.

Her yıl olduğu gibi yılın kelimesini belirleyen Amerika'nın en eski sözlük yayıncısı Merriam-Webster bu yılın kelimesi olarak, geçtiğimiz yıla göre 2022 de yüzde 1740 arama artışı gösteren "gaslighting"i seçti.

Bir psikolojik manipülasyon ve taciz yöntemi olarak bilinen gaslighting, bireyi kendi hafıza, algı ve akıl sağlığını sorgulayıp irdelemeye iten bir çeşit kötü yönlendirme anlamına geliyor. 

Kelimenin kökeni ise İngiliz oyun yazarı Patrick Hamilton'un 1938 yılında yazdığı Gas Light (Gaz Lambası) adlı bir oyundan geliyor. Oyunda yer alan erkek karakter, eşini bir şekilde deli olduğuna ikna etmeye çalışıyor ve gaz lambasını söndürdüğü zaman eşi bunun gerçek olmayan bir şey olduğunun farkına varıyor. 

Merriam-Webster, yılın kelimesi için "Yanlış bilgi, sahte haberler, komplo teorileri, Twitter trolleri ve deep fake'ler çağında gaslighting, zamanımıza ait bir kelime olarak ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir