2021, 21. Yüzyılı Yeniden Tanımlayacak

Küresel yönetim danışmanlığı şirketi Accenture, 2021’de öne çıkacak trendleri paylaştığı “Fjord Trends 2021” adlı bir rapor paylaştı. Bu raporda 2021'in 21. yüzyılı yeniden tanımlayacağı ifade edilirken 2021’e yönelik olarak 7 trende yer verildi. Şimdi bu trendlere ve bu trendler doğrultusunda şirketlerin ve markaların almaları gereken aksiyonlara hep birlikte göz atalım.

https://pazarlamasyon.com/2021de-pazarlamayi-ileriye-tasiyacak-3-teknoloji/

Toplu Yer Değiştirme

Şirketler, müşterilere ve markalara daha önce etkileşimde bulundukları fiziksel alanlardan uzakta deneyimler sunmak için yeni çözümler bulacaklar. Ve inovasyon zihniyetiyle bunu güvenli bir şekilde yapmak mümkün. Bu konuda dikkat çeken bir örnek ise insanların WeChat aracılığıyla 46 farklı mağazayı gezip bir şeyler satın almalarına imkan tanıyan Şangay lüks sanat ve alışveriş merkezi K11 için açılan sanal mağazadır.

Şirketler yeni marka deneyimlerini keşfederken, dikkate alınması gereken acil zorluklar vardır. İlk olarak markalar, bilgi toplamanın nasıl değiştiğini anlamalılar. Müşterilerin uzun süredir yerleşik davranış kalıplarından kaynaklanan maruz kalmaya güvenenler daha görünür olmanın yollarını aramalılar.

İkinci olarak markaların, alışverişin gün boyunca ve çeşitli cihazlara yayılmış birçok mikro an içinde atomize olduğu gerçeğini ele almaları gerekiyor. Sosyal medya, bu anların çoğu için yönlendirici olacak ve büyük bir ihtimalle insanların satın alma kararlarını etkileyecektir.

Üçüncü olarak şirketlerin, dijitali kullanarak fiziksel dokunuşu kopyalamaları veya değiştirmeleri gerekiyor. Bazı durumlarda ayrıntılı bir kopyaya yatırım yapmak, insanlara karar vermeleri için ihtiyaç duydukları şeyi vermeye yardımcı olacaktır.

https://pazarlamasyon.com/2021de-belirsizligi-yonetmek/

Son olarak markaların sürükleyici yaklaşımlarla neşe sunmanın yollarını aramaları gerekiyor. Örneğin evde yeni cihazlarla açık hava deneyimlerini yeniden oluşturmak, markaların normal e-ticaret platformuna biraz sihir getirmelerini sağlar.

Kendin Yap (DIY) İnovasyonu

Kuruluşlar, “kendin yap” (DIY) devrimine katılmanın bir yolunu bulmalılar. İnovasyon ile yaratım ve kreatör ile müşteri arasındaki çizginin nasıl bulanıklaştığını kabul etmeleri gerekir. Tasarım endüstrisinde, mümkün olan en iyi ürün ve hizmetleri elde etmek için insanlarla birlikte üretmenin erdemlerine uzun zamandır değiniliyor. Ancak şimdi kuruluşlar, insanların kendileri için üretmelerini sağlayan araçlar ve platformlar tasarlayarak birlikte üretmeyi bir çıktı olarak düşünmeye başlamalılar.

Kurumsal inovasyon sadece fikirlerden ibaret değildir. Ayrıca icatları meydana getirmeden önce uzun bir süre boyunca ve sık sık tekrarlayarak bunun iç yüzünü görmek için dayanıklılığa, cesarete, uyumluluğa ve liderliğe ihtiyacınız vardır. İnovasyona yönelik eski bir yaklaşım şu soruyu sormak olurdu: Akıllı telefonların ardından ne gelecek? Şimdi her kuruluş kendi inovasyon süreci için yeni bir soru sormalıdır: İnsanlar bununla başka ne yapabilirler?

https://pazarlamasyon.com/2021de-one-cikacak-3-logo-tasarim-trendi/

Uzaktan Çalışma ve Çalışan Deneyimi

İşverenlerin yeni nesil çalışma modeline yönelik olarak dört ana alanda yenilik yapma fırsatları vardır:

Teknoloji: Dijital dönüşümü kol mesafesinde tutan birçok kuruluş şimdi bunu benimsedi. Yakında evden çalışma deneyimlerinde devrim yaratan donanım ve yazılımlar ve ekip iş birliği büyük ihtimalle sıradan hale gelecek. Tüm bunlara daha erken yatırım yapan şirketler, rekabet avantajı elde edebilirler.

Kültür: İşverenler, özellikle sanal ekipler için tasarlanmış kurumsal kültür yaklaşımlarına ihtiyaç duyacaklar. Ancak şirketler, kültürü oluşturan birçok değişkenin kendi kontrollerinde olmadığını kabul etmelidirler. Meslektaşlar arasındaki anlık iletişim, soyutlanmayı önleme konusunda değerlidir.

Yetenek: Yeteneği değerlendirme ve ödüllendirme konusunda yenilik yapmak için birtakım fırsatlar mevcut. İşe alım sırasında uzaktan çalışma, işverenlerin her zamankinden daha geniş bir ağ oluşturmasına izin verirken konum tabanlı ödeme bantlarının yeniden değerlendirilmesi gerekecek. Evde çalışma desteği, ofis mobilyalarından çocuk bakımı veya yaşlı bakımı desteğine kadar her şeyi içeren paketlerle bir çalışanın ayrıcalığı haline gelecek. Bu aynı zamanda iki yönlü bir yoldur: Yetenek herhangi bir yerde olabiliyorsa, çalışanlar ve işverenler ağlarını çok geniş bir alana yayabilirler.

Kontrol: Evden çalışanların verilen görevleri yerine getirmesini sağlamak, işverenler için giderek büyüyen bir zorluktur ve kontrol hakkında bir dizi soru ortaya çıkarıyor. Örneğin uzaktan çalışanlar için etkili siber güvenlik uygulamak çok önemli olacak; ancak bu durum, gizlilikle ilgili sorunları da ön plana çıkaracak. Ev çalışanlarını izlemek için gözetim yazılımı satışları hızla arttı. Ancak bu tarz uygulamaların işveren ve çalışan ilişkilerini nasıl etkileyeceği önemli bir soru işareti.

https://pazarlamasyon.com/2021-kisisellestirilmis-pazarlamanin-yili-olacak/

Etkileşim Yolculuğu Tutkusu

Modası geçmiş normlardan ve kısıtlayıcı tasarım şablonlarından kurtulan markalar farklılaşabilir. Harika bir tasarımla sunulan doğru ekran içeriğiyle, bir izleyici, gerçek dünya deneyimi kadar ilgi çekici bir ekran deneyimi bulabilir.

Oyun platformları, sosyal platformlar ve karma gerçeklik ortamlarında önemli deneyimler gerçekleşiyor. Kulüpler, oyuncular, sanatçılar ve arkadaş gruplarının birlikte vakit geçirdiği bir platform olan Discord'un kullanımında %47'lik bir artış yaşandı. Ortak ilgi alanlarına sahip kullanıcılar, Spotify eklentisi aracılığıyla dinleme partilerine katılabilir, Twitch ve YouTube'dan canlı video içeriği yayınlayabilir ve birlikte takılmanın keyfini çıkarabilirler.

Canlı performans, sosyalleşme ve platformlar harmanlanmaya devam edecek ve mevcut platformlar buna hazırlanıyorlar. Örneğin Spotify kısa süre önce uygulamasına sanal etkinlik listeleri ekledi; böylece insanlar canlı performans sergileyenleri izleyebiliyorlar. Şirketler, kitleleri bir deneyime daha etkili bir şekilde çekmek için kitle etkileşimini yeniden tasarlayarak da yenilik yapabilirler.

Markaların bu trendleri sorumlu bir şekilde optimize etmesi çok önemli olacak. Çevrim içi geçirdiğimiz zamanın artmasıyla oluşan verilerin titizlikle yönetilmesi gerekecek. Buna ek olarak insanların güvendiği markalar için anlamlı bir şeyler yapma fırsatları olacak.

https://pazarlamasyon.com/2021-degerlerin-donustugu-yil/

Çevik Altyapı

Şirketlerin, işletmelerindeki tedarik zincirlerinin konumunu yeniden düşünmeleri, varlıklarının ne olduğu ve bu varlıkların nasıl kullanılacağı konusundaki fikirlerini genişletmeleri gerekiyor. Örneğin ABD'de faaliyet gösteren Lululemon Athletica şirketi, çalışanların online siparişleri daha hızlı bir şekilde hazırlayabilmeleri için mağazalarını yeniden açtı.

Mevcut varlıkları en iyi şekilde kullanan stratejik ilişkileri benimsemek de önemlidir. Örneğin Çinli online perakende devi JD.com, üreticilerin kendi platformunda yeni mağazalar açmalarına ve pazarlama, lojistik ve teslimat hizmetlerinden yararlanmalarına izin vermek için bir girişim başlattı.

Şirketler yeni iş modellerini ve değer önerilerini keşfetmeliler. Abonelik modelleri yalnızca karantina sırasında değil, sonrasında da büyüdü. Örneğin Pret a Manger, müşterileri tekrar harcama yapmaya teşvik etmek için bir kahve aboneliği programı başlattı.

Tüm bunların yanı sıra şirketlerin tedarik zincirlerini, büyümenin itici gücü olarak görmeleri gerekiyor. Kişiselleştirme talebi, tedarik zincirlerinin daha esnek ve duyarlı olmasını gerektiren önemli bir fırsat sunar. Son olarak tedarik zincirlerini yeniden düşünmek, şirketlerin işlerini yaparken sürdürülebilir alternatifleri değerlendirme fırsatına sahip oldukları anlamına gelir.

https://pazarlamasyon.com/pazarlamacilarin-cogu-sanal-etkinliklerin-2021de-de-devam-edecegini-dusunuyor/

Kuruluşlar, değişime hızla adapte olabilmeleri için tedarik zincirlerinde çeviklik ve esneklik oluşturmalılar. Ancak bu, sadece pandeminin neden olduğu ek vardiyaları yönetmekle ilgili değildir. Daha ziyade geleceğe yönelik (özellikle iklim değişikliği için) bir dayanıklılık ile ilgilidir.

Empati Meydan Okuması

Empati, iyi tasarımın temelidir. Onu tasarladığınız kişiye dair samimi bir anlayıştır ve bir etkileşimi veya arayüzü nasıl tasarladığınızı şekillendirir. Ancak şirketler sosyal konularda tavır aldıklarında, herkes için empati kurmak daha zordur.

Bugünün kaygılarının en iyi şekilde nasıl ele alınacağına dair çelişkili görüşler; stres, anlaşmazlık ve haklardan mahrum bırakmaya neden olabilir. Bu durum, kuruluşların ve bireylerin yanıltıcı hikayeler anlatmalarına neden olabilir ve bu da onları eleştirilere karşı savunmasız hale getirebilir.

Bir kuruluş, bu zorluğun üstesinden gelmek için iki yoldan gidebilir. Birincisi, odak noktasını tüm toplumu düşünmekten daha küçük alt gruplara daraltabilir ve amacına en yakın konulara öncelik vererek başlayıp, ardından bunun etrafında davranışlar inşa edebilir. Alternatif olarak ise kuruluşlar kutupları yönetmeye çalışabilirler. Örneğin eBay, bir hızlandırıcı programı başlatarak ve ücretsiz bir e-ticaret platformu sunarak karantina sürecinde hayatta kalamayan küçük işletmelere yardım etmeyi seçti.

https://pazarlamasyon.com/2021in-teknoloji-trendleri-neler-olacak/

Yıllar geçtikçe tasarım odaklı düşünme, empatiyi dinlemeyle denk tutarak onu kolayca listeden çıkarılmış bir şey gibi gösterdi. Ama empati sadece dinlemek değildir ve tek seferlik bir uygulama da değildir. Empati, bir davranış biçimidir. Bu da tasarımcıların yalnızca gerçekliği şekillendirmekle kalmayıp, hikayeyi nasıl yöneteceklerini ve onu zenginleştirmek için hangi araçları kullanabileceklerini düşünmek için iletişim uzmanlarıyla birlikte çalışmaları gerektiği anlamına gelir.

Kaybedilen ve Keşfedilen Ritüeller

Markalar, kaybolan bir ritüelin bıraktığı boş alanı anlamak için çalışmalı ve ardından onun yerini alabilecek bir deneyim sağlamalıdırlar. Fjord Trends 2021 raporunda, markaların yenilerini tasarlarken dikkate almaları gereken ritüeller için dört rol belirtiliyor:

Portal olarak ritüel: Bir ritüel, farklı benlikler arasında geçiş yapmamıza yardımcı olabilir. Geçiş ritüelleri özellikle güzellik, bakım ve moda markaları için önemlidir.

Aidiyet duygusu olarak ritüel: Hafta sonu içkileri veya oazar sporları, aidiyet duygusunu teşvik eden ve çevresinde birtakım ürünlerin sosyal bir ortamda tüketildiği ritüel örnekleridir. Markalar için zorluk, fiziksel ortamların dışında deneyimler yaratmaktır.

https://pazarlamasyon.com/2021de-one-cikacak-5-tuketici-davranisi-trendi/

Rahatlık olarak ritüel: Sosyal açıdan mesafeli sokak dansı partileri ve kokteyl saatleri gibi yeni ritüeller rahatlık kaynağı olabilir. Markalar, bu tür anları nasıl iyileştirebileceklerini düşünmeliler.

Dayanak noktası olarak ritüel: Markalar, insanların fiziksel olarak bir araya gelemedikleri tatil kutlamaları gibi duygusal dayanak noktalarını yeniden hayal etmelerine yardımcı olabilirler. Örneğin fintech şirketi Klarna, bu doğrultuda, iptal edilen yaz etkinliklerinin bıraktığı boşluğu doldurmak için Klarnival adlı bir online müzik festivaline ev sahipliği yaptı.

Bir markanın yarattığı herhangi bir ritüel, marka amacı ile bağlantılı olmalıdır. Doğru ritüel, doğru amaç ile dengelendiğinde, müşterilerin kendileri için önemli olan şeylerle etkileşim kurmasını sağlayabilir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir