2013'e Hakim Olması Beklenen Sosyal Medya Trendleri I

2012 yılına damgasını vuran değişiklikleri ve istatistikleri, 2012 sosyal medya istatistikleri adı altında iki parça halinde incelemiştik. Sıra geldi 2013 yılına hakim olması beklenen trendlere. Söyleyeceklerimiz elbette birer tahminden ibaret ancak 2012 yılında geliyorum diyen istatistiklere göre, gerçekleşmesi çok muhtemel.

Sosyal Medya Kullanımı

Bir milyarı geçen kullanıcı sayısıyla dünyanın 3. büyük ülkesi sayılabilecek Facebook ve onu beş yüz milyondan fazla kullanıcı rakamıyla takip eden Twitter, internet tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir kutuplaşmaya yol açtı.

Bununla beraber özellikle son yıllarda artış gösteren mobil cihaz penetrasyonu ve bu mobil cihazların yoğun olarak sosyal medya platformlarına erişim için kullanılması ( mobil cihazlarla internet üzerinde harcanan her dört dakikadan üçü sosyal medya platformlarında harcanıyor ) sosyal medyaya erişim sayısını ve harcanan zamanı artıran temel sebeplerden biri. Yaklaşık bir ay önce yaptığı bir açıklamada, yakın gelecekte Facebook'a erişimin mobil cihaz ağırlıklı olacağı öngörüsünü dile getiren Facebook'un bu söylemi bahsettiğimiz savı destekler nitelikte.

Bunun yanı sıra sosyal medya penetrasyonunda diğer ülkelere göre biraz daha geride kalan özellikle orta asya ve kuzey afrika ülkelerinin, 2012 yılının sonlarına doğru büyük bir hızla sosyal medya platformlarını kullanmaya eğilim göstermesi, sosyal medya kullanımını artıracak bir diğer etken. 2012 yılında 10 milyon yeni kullanıcı rakamıyla %29'dan daha fazla büyüyen bölgede, Katar, Libya ve Irak  115%, 86% and 81% gibi yüksek büyüme rakamlarıyla Facebook'un 2012 yılında en hızlı büyüdüğü üç ülke.

Yeni Reklam Modelleri ve Kanalları

Sosyal medya kullanımının, mobil cihazlara doğru kayma eğilimi göstermesi, mobil cihazların doğası gereği küçük ekranlara sahip olmasından dolayı, reklam gösterimi konusunda çıkmazlara yol açmıştı. Bir de bunun üzerine, zaten yeterince küçük olan ekranlarda, geleneksel medyaya ait banner tarzı reklamların gösterilmeye kalkışılması, reklam çıkmazını daha da derinleştiren etkenlerden biriydi.

Yeni ortaya çıkması beklenen reklam modelleriyle birlikte, mobil tabanlı reklam sorunlarının ortadan kalkması, hem mobil üzerinden gelen gelirlerin artmasına hem de mobil kullanıcıların daha sağlıklı bir mobil deneyimi yaşamasına zemin hazırlayacak.

Bunun yanı sıra 2012 yılında reklam verenler tarafından yoğun olarak kullanılan ve sosyal medya platformlarının gelir kaynaklarının önemli bir kısmını oluşturan sponsorlu reklamların ( native ads ) kullanımının da 2013 yılında artması öngörülüyor. Her ne kadar reklam verenler, sponsorlu reklamlardan istedikleri verimleri elde edemeselerde, sponsorlu reklamlar bu çözümsüzlük ortamında en verimli seçeneklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Sosyal Medya Üzerinden Verilen Destek

Çevrenizden mutlaka duymuşsunuzudur: " Çağrı merkezini aradım yarım saattir telefon başında bekliyorum hala yetkili biriyle görüşebilmiş değilim, bir tweet attım onlar beni on dakika içinde aradı " tarzında konuşmaları. Markalar tarafından kullanıcılar arasında yaratılan bu algı yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada da yaygın bir olgu. Nielsen'in yayınlamış olduğu araştırma da bu olguyu destekler nitelikte. Her 100 sosyal medya kullanıcısından 47'si sosyal medya üzerinden destek aldığını söylüyor. Bunun yanı sıra, araştırmanın ortaya çıkardığı en önemli sonuçlardan biri de şu: her üç sosyal medya kullanıcısından biri markanın çağrı merkezini aramak yerine, markayla sosyal medya hesapları üzerinden iletişim kurmayı tercih ettiğini söylemiş.

Teknoloji ve ürün tabanlı farklılaşmanın giderek çok daha zor bir hal almaya başlaması, markaları farklılaşmak adına müşteri ilişkilerine, geçmişe göre çok daha fazla önem göstermeye itiyor. Artık hiçbir kullanıcı, sorununun çözümü için günlerce bekletilmek istemiyor. Tamda bu noktada devreye müşteri ilişkileri giriyor. 2013 yılında markalar, telefon üzerinden hizmet veren çağrı merkezleri gibi, yalnızca internet üzerinden gelen şikayetlerle ilgilenmek için çağrı merkezi tarzı bir yapılanmanın içine girebilir, bu alandaki mevcut yatırımlarını çok daha büyük oranlarda artırabilir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir