2012 Sosyal Medya İstatistikleri

2012'nin bitmesine sayılı günler kala, neredeyse tüm sektör 2012'nin değerlendirmesini yapmaya, 2013'e hakim olması beklenen trendleri tartışmaya başladı. Bizde, Pazarlamasyon olarak iki yazıdan oluşan, hem 2012'nin bir değerlendirmesini içeren, hemde 2013'e hakim olması beklenen trendleri konuşacağız. İsterseniz 2012'de sosyal medyada neler olmuş, bu mecraların son istatistikleri neler bir göz atalım.

Facebook

Facebook şüphesiz üzerinde en çok durulması gereken mecra. Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kullanıcı kitlesine sahip olan Facebook, şimdiye kadar başka hiçbir mecra tarafından tecrübe edilmemiş istatistiklere sahip. İnternette harcanan her 7 dakikadan 1'i Facebook üzerinde harcanıyor. Bunun yanı sıra, diğer sosyal mecralar ile karşılaştırırsak eğer, sosyal medyada harcanan her 4 dakikadan 3'ü yine Facebook üzerinde harcanmış. Hergün 300 milyonun üzerinde fotoğraf yüklenen sitede, her hafta 3.5 milyar içerik paylaşılıyor.

Rakamlara birde markalar tarafından bakalım. Facebook'un markalar açısından önemli olduğunu söyleyen firma sayısı 2009'dan bugüne tam %75 artış göstermiş. Amerika'lı Facebook kullanıcılarının %80'i markalarla iletişim kurmak için Facebook'u tercih ediyor. Bunun yanısıra kullanıcıların %56'sı bir markaya ait Facebook sayfasını beğendikten sonra, arkadaşlarına da tavsiye ettiklerini söylüyor.

Fan sayılarına bakarsak, 55 milyon beğeni rakamıyla Coca Cola en çok takip edilen marka konumunda bulunuyor. Coca Cola'yı 39 milyon kullanıcı rakamıyla Disney, 34 milyon kullanıcı rakamıyla da Red Bull takip ediyor.

Twitter

İnternetin çift başlı kutuplaşamsında, bir diğer kutbu oluşturan mecra şüphesiz Twitter. Her geçen gün artan bir ivmeyle, kullanıcı sayısını artıran Twitter, Facebook'un arkasında konumlanmış olsa da, Facebook'u yakalama şansı en yüksek olan mecra. Gelelim rakamlara: hali hazırda 500 milyon kullanıcısı bulunan Twitter'da, içerikler çoğunlukla %60'lık kesim tarafından oluşturuluyor. Yani bir diğer değişle, 200 milyon kullanıcı dinleyici konumunda. Twitter kullanıcılarının %60'ı mobil cihazlarından Twitter'a erişirken, demografik dağılıma baktığımızda, internet kullanan erkek kullanıcıların %17'si Twitter'da bulunurken, bu rakam kadınlarda %15.

Hergün 350 milyondan fazla tweet atılan mecrada, şimdiye kadar en çok retweet edilen gönderi, 817,000 rakamıyla seçim zaferi sonrasında yayımladığı fotoğrafıyla Barack Obama'ya ait.

Markalar açısından bakarsak, dünyanın en büyük 100 şirketinin 77'si Twitter hesabına sahip. Aktif kullanıma bakarsak eğer, medya sektörü Twitter'ı en aktif kullanan sektör olarak karşımıza çıkıyor. Twitter üzerinden en çok takip edilen marka 3,658,000 rakamıyla Samsung olurken, onu 3,557,000 kullanıcı rakamıyla Claro Ronaldo takip ediyor.

Linkedin

Gelelim sosyal medyanın en büyük profesyonel iş ağı olan Linkedin'e. Toplamda 187 milyon kullanıcı rakamına sahip olan Linkedin'e, kullanıcıların %53'ü Amerika'dan erişiyor. Linkedin'in gelirlerinin 3'te 2'si ise yine Amerika'dan. 1,3 milyondan fazla internet sitesi, sitelerinde Linkedin'in paylaşım butonuna yer veriyor.

Profesyonel iş ağı tanımını biraz daha açarsak, kullanıcılarının %61'i Linkedin'i profesyonel iş ağı olarak ilk sırada kullanırken, Facebook'u iş ağı olarak kullananların sayısı %22, Twitter'ı ise yalnızca %4. İş söz konusu olunca Linkedin, Facebook ve Twitter'a göre %277 daha etkin.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir