Geçtiğimiz günlerde koli bandı ile duvara yapıştırılmış bir muzun 120 bin dolara satılması büyük bir ilgi görmüştü. Maurizio Cattelan'ın "Komedi" adını verdiği eser, Art Basel'in Miami'de düzenlediği sanat fuarında satışa çıkarıldı ve eserin iki versiyonu bu fiyata satılırken üçüncüsü ise 150 bin dolara alıcı buldu.
Alıcılara eserle birlikte verilen orijinallik sertifikasında eser sahiplerinin, çürüme halinde, gerekli gördükleri takdirde, muzu değiştirebilecekleri kaydedildi. Cattelan'ın uzun zamandır bir muz heykeli fikri üzerinde çalıştığını ifade eden, eseri satışa çıkaran Fransız sanat galerisinin sahibi Emmanuel Perrotin, "Önce çam sakızı reçinesiyle yapmaya çalıştı, sonra bronz yapmayı denedi ama ikisi de istediği sonucu vermedi. Sonunda gerçek bir muz kullanmanın en iyi çözüm olacağına karar verdi. Başta şaka gibi görünüyor ama sonra bir adım geriye çekilip bir daha baktığınızda bambaşka bir anlam kazanıyor." ifadesini kullandı.
Bu garip sanat eserine markalardan da ilgi gecikmedi. Burger King Fransa ve Tekzen gerçek zamanlı iletişimleri ile hızlı davrandılar.
https://pazarlamasyon.com/farkindaliga-giden-yolda-real-time-marketing/
Tekzen; “Modern sanat eserleri üretmek için de ihtiyacınız olan her şey Tekzen’de!” diyerek sanat eseri görselini koli bandının fiyatıyla birlikte paylaştı.
https://www.instagram.com/p/B52DU-Dhzf6/?utm_source=ig_web_copy_link
Burger King ise “Nolursa olsun yutma” yazısı ile birlikte eserin maliyetini euro cinsinden paylaştı.
Elbette başka markalar da olayı kendilerine çevirmeye çalıştılar.
https://www.instagram.com/p/B52UHnVp0Bu/?utm_source=ig_web_copy_link