"Yeniden Yapılanma" ÜLKER'i Hedefine Ulaştırdı

Ülker 2012 yılının ilk dokuz ayında cirosunu geçen yılın aynı dönemine oranla % 57,4 arttırdı.

Türkiye’de Gıda dendiği zaman akla ilk gelen markalardan birisi olan Ülker, 2012 yılında gerçekleştirdiği köklü değişimler neticesinde hedefine ulaştı. 2011 yılının ilk dokuz ayında 82 milyon TL olan cirosunu %57,4 oranında arttırarak bu yılın aynı döneminde 1 milyar 704 milyon TL’ye yükseltti. Faaliyet kârını ise % 265,9 arttırarak 42,8 milyon TL’den 156,7 milyon TL’ye çıkardı. 2012'nin geride kalan ilk dokuz ayında elde edilen net kâr ise 162,6 milyon TL olarak kaydedildi. Peki Ülker’in bu kadar kısa zamanda böylesine dudak uçuklatan bir sonuç elde etmesinin arkasında yatan nedenler neler?

Köklü değişimler sonucu kaydedilmiş olan göz kamaştırıcı sonuçların ardındaki en büyük etken şüphesiz ki “2011 sonu itibariyle tamamlanan, bisküvi, çikolata ve kek birimlerinin tek çatı altında toplanması, ve ana faaliyet konusu dışında kalan iştiraklerin elden çıkarılması” olarak görünüyor. Tabi böyle bir konsolide sonrası maliyetlerde meydana gelen azalma hem satış gelirlerine hem de kâra olumlu olarak yansıdı.

Şirketin dağıtım kanallarında oluşturduğu sadeleşme ve geleneksel kanal ile modern kanalın ayrılması gibi oluşumlarla gerçekleştirilen “yeniden yapılanma” sürecinde distribütör sayısının 235’ten 102’ye indirilmesi, oluşan kârda rol oynayan ikinci önemli faktör olarak ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra ürün çeşitliliği yönetiminde ve pazarlamasında da daha güçlü ürünlerin ön plana çıkarılıp pazarda yer edinmesinin sağlanması da şirketin faaliyet kârına etki eden bir unsur olarak göze çarpıyor.

Ülker’in yaklaşık iki senedir izlediğiyolda bu derece iyi bir grafik çizmesi aslında son zamanlarda iş dünyasında adını sıkça duyduğumuz “konsolidasyon” ve tasarruf amaçlı uygulanan stratejilerin en güzel örneği. Birbirinden çok farklı olmayan birimlerin tek çatı altında toplanarak, hem enerjiden hem de zamandan tasarruf edilmesi, ayrıca tüm bu kanalları ayrı ayrı yönetmek yerine tek bir koldan daha az ama kalifiye elemanla yürütmek, günümüz şirketlerinin gelecek planlaması açısından çok daha önemli yer tutuyor.

Türkiye’de ve dünyada artık tüm şirketlerin maliyetleri düşürerek kâr arttırma politikası izlemesi bu denli önemli ciro artışlarında başrolü oynuyor. Bu demek oluyor ki günümüz Türkiye’sinde Ülker gibi özellikle global alanda boy gösteren şirketlerimizin önemli ve bir o kadar da kaliteli yapılanmalara gitmesi uzun vadede buna benzer daha çok haberler duyacağımıza işaret ediyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir